2024. szeptember 4., szerda

A Blazers az utolsó bejutó

Jusuf Nurkićot nem lehetett levédekezni az első félidőben (Fotó: Beta/AP)

Jusuf Nurkićot nem lehetett levédekezni az első félidőben (Fotó: Beta/AP)

Egyetlen mérkőzésen eldőlt az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) történetének első ún. bejátszási párharca, amelyen – a szezon szokatlan formátuma és rövidített változata miatt – a nyugati főcsoport kilencedik helyezettje kihívhatta a nyolcadikat az utolsó helyért a playoffban. A Memphisnek egymás után kétszer meg kellett volna vernie a Portlandet, ám Damian Lillardék már szombaton begyűjtötték a számukra szükséges egyetlen sikert Disney Worldben. A mérkőzés hamar eldőlni látszott, a TrailBlazers az első negyedben 16 ponttal is vezetett (30:14), de az Év Újonca cím várományosa, Ja Morant vezetésével a Grizzlies 17:2-es rohanással a második periódusban átvette az előnyt (33:36). Az első félidő abszolút hőse Jusuf Nurkić volt, a Portland bosnyák centere a félidőig 15 pont, 17 lepattanós dupla duplánál állt. A nagyszünetben 58:52-vel ment a Blazers, és a hajráig nem is alakult ki komoly különbség egyik fél javára sem. Az utolsó percekben aztán CJ McCollum lépett főszerepbe, és két fontos kosárral lépéselőnyt alakított ki a Portlandnek (119:113) a hajrára, ami elegendőnek bizonyult az utolsó dudaszóig (126:122). A meccs legeredményesebb játékosa Morant (35) lett, a győzteseknél Lillard (31) magához képest átlagos teljesítményt hozott, McCollum 29-ig jutott, Nurkić 22-21-es dupla duplával zárt 6 gólpassz, valamint 2-2 labdaszerzés és blokkolás mellett, de Carmelo Anthony (21) is szépen termelt.

A playoff ma este kezdődik. A szerb érdekeltségű csapatok közül Nikola Jokić Denverére már az első körben kőkemény feladat vár a Utah ellen, amelynél Rudy Gobert személyében a liga egyik legjobb védője lesz a zombori ellenfele a palánk alatt. A Boban Marjanovićtyal felálló Dallas riválisa a bajnoki babérokra törő Clippers, a papírforma szerint Dončićék legfeljebb megnehezíthetik Kawhi Leonardék menetelését.

NBA, alapszakasz: Toronto–Denver 117:109, Indiana–Miami 109:92, LA Clippers–Oklahoma 87:87, h. u. 107:103, Houston–Philadelphia 96:134. Bejátszási párharc: Portland–Memphis 126:122. A rájátszás első körének párosításai, kelet: Milwaukee–Orlando, Toronto–Brooklyn, Boston–Philadelphia, Indiana–Miami. Nyugat: LA Lakers–Portland, LA Clippers–Dallas, Denver–Utah, Houston–Oklahoma.