2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Három (bronz) a magyaré

Veréb István és Barka Emese harmadik és Sastin Marianna első helye mellé a magyarországi versenyzők három bronzérmet gyűjtöttek be a Budapesten tegnap este véget ért világbajnokság pénteki és szombati versenynapján.

Péntek este Módos Péter (55 kg) állhatott fel a dobogó harmadik fokára: a londoni olimpia bronzérmese hatalmas lelkierőről tanúbizonyságot téve, a bronzmérkőzésen hárompontos hátrányról fordítva 7:3-ra győzte le az Universiade-bajnok orosz Ivan Tatarinovot. Módosnak ezzel a sikerével az Eb-érmei – egy ezüst és két bronz –, valamint olimpiai bronza mellé már vb-ről is van medálja.

Szombaton Lőrincz Viktor (84 kg) és Kiss Balázs (96 kg) révén újabb két bronzéremmel gyarapodott a magyar válogatott éremgyűjteménye.

A ceglédi Európa-bajnoki harmadik Lőrincz könnyed győzelemmel kezdte a napot a mexikói Hanssel Salvador Mejia ellen (technikai tus), aztán a 16 között simán kikapott az azeri Saman Tahmasebitől (0:5). Az azeri később meg sem állt a döntőig, így Lőrincz a vigaszágon folytathatta, ahol előbb a német Eugen Ponomartschukot (3:0), majd a grúz Giorgi Cikeridzét (technikai tus) is könnyedén verte. A bronzmeccsen aztán a finn Rami Hietaniemivel csapott össze, s nagyon kemény birkózással 2:0-ra nyert.
Kiss Balázs, a szakág legutóbbi, 2009-es világbajnoka a 32 között kezdett, s egészen az elődöntőig menetelt kiváló, látványos birkózással: első meccsén a kubai Yasmany Daniel Cabrerát technikai tussal, a másodikon a szlovákiai Lengyel Dávidot tussal, a negyeddöntőben pedig a török Cenk Ildemet 3:0-s pontozással verte. A négy között az örmény Artur Alekszanjan ellen ugyan nem volt ellenszere, technikai tussal kikapott, az esti helyosztón viszont kemény csatában 5:0-ra legyőzte az iráni Mahdi Alijarifejizabadit, s bronzérmet szerzett.

Lőrincz Viktor ünnepel, miután bronzérmet nyert a férfi kötöttfogás 84 kilogrammos súlycsoportjában (Fotó: MTI)

Lőrincz Viktor ünnepel, miután bronzérmet nyert a férfi kötöttfogás 84 kilogrammos súlycsoportjában (Fotó: MTI)

A szerbiai versenyzők közül szombaton Frísz Krisztián (60 kg) és Dejan Franković (96 kg) lépett szőnyegre. Míg az utóbbi már az első fordulóban 8:1-re kikapott a fehérorosz Hraboviktól, addig Frísz az első mérkőzésén magabiztosan nyert a panamai Muise Soto ellen (5:0), a negyeddöntőbe jutásért azonban 7:0-s vereséget szenvedett Angelovtól, de mivel a bolgár egészen a döntőig menetelt, amit később meg is nyert, a zentai születésű birkózó a vigaszágon folytatta. A kolumbiai Juan Carlos Lopez elleni 4:0-s győzelmet egy 5:0-s vereség követte a lengyel Edward Barsegjantól, így Frísz végül a kilencedik helyen végzett a 39 birkózót felvonultató mezőnyben.

Eredmények, női 67 kg: 1. Alina Sztadnyik-Mahinyia (Ukrajna), 2. Stacie Anaka (Kanada), 3. Nasanburmaa Ochirbat (Mongólia) és Doso Szara (Japán). 72 kg: 1. Csang Feng-liu (Kína), 2. Natalija Vorobjeva (Oroszország), 3. Adeline Maria Gray (Egyesült Államok) és Burmaa Ochirbat (Mongólia).

Férfiak, kötöttfogás, 55 kg: 1. Jun Von Csol (Koreai NDK), 2. Csoj Gjudzsin (Koreai Köztársaság), 3. Módos Péter (Magyarország) és Roman Amojan (Örményország). 60 kg: 1. Ivo Angelov (Bulgária), 2. Ivan Kujlakov (Oroszország), 3. Szeung Je Vu (Koreai Köztársaság) és Elmurat Tasmuradov (Üzbegisztán). 84 kg: 1. Taleb Nematpour (Irán), 2. Saman Tahmasebi (Azerbajdzsán), 3. Lőrincz Viktor (Magyarország) és Javid Hamzatau (Fehéroroszország). 96 kg: 1. Nyikita Melnyikov (Oroszország), 2. Artur Alekszanjan (Örményország), 3. Kiss Balázs és Salva Gabadadze (Azerbajdzsán).

Nyilatkozatok

Wöller Ákos, a magyar a női szakág vezetője: – Ezzel a két éremmel bejött a maximum, amit várhattunk. Barka Emese harmadik helyének azért örülök kifejezetten, mert eddig a most aranyérmes Sastin Mariannán kívül még csak pontszerző se volt soha magyar versenyző a vb-k történetében. Barka sokat változott az elmúlt egy évben, erősebb lett, és mindent a birkózásnak rendel alá, ezáltal rendkívül koncentrált a versenyeken. Még mindig csak 23 éves, így nagy fejlődési lehetőség van benne. A női szakág Magyarországon Sastin aranyérmének köszönhetően, nemzetközileg pedig a négyről hat súlycsoportra bővített olimpiai program által teremt magának egyre nagyobb presztízst.
Sastin Marianna (világbajnok): – Most három-négy hét pihenő következik, aztán megkezdem a felkészülést a novemberi Golden Grand Prix-ra, amely Bakuban lesz.

Módos Péter (55 kg, bronzérem): – Óriási öröm számomra, hogy hazai közönség előtt sikerült megszereznem az első világbajnoki érmemet. Ez igazi áttörés lehet a karrieremben. Fejben sokszor lejátszottam, hogyan viszem majd földre az oroszt. Éreztem a második félidőben, hogy elfáradt, és ezt kihasználva sikerült levinni.
Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya (Módos győzelme után): – 0:3-nál sem aggódtam, a kulcs a lelkierő volt, igazi Csonti-akció volt, ahogy földre vitte, onnantól pedig már nem volt kérdés, hogy megcsinálja az akciókat, és megnyeri a meccset. Példát mutatott abból, hogyan kell felállni egy mérkőzés közben.

Lőrincz Viktor (84 kg, bronzérem): – El se hiszem, hogy sikerült, hihetetlenül örülök. Nagyon csalódott voltam az azeri elleni vereség után, de utána megvitattuk, miben kell javulnom. Nagy lelkierőt adtak a szurkolók és persze a családom. Éreztem, amikor felmentem a szőnyegre, hogy nyernem kell. Szerencsére rá tudtam erőltetni a birkózásomat a finnre. Ezért érdemes ezt csinálni, hogy az ember világbajnokságon tudjon érmet szerezni. Első számú példaképem a testvérem, Tamás, nála jobb tesót nem is kívánhatna magának az ember.

Ivo Szerafimov Angelov (60 kg, világbajnok): – Elsősorban az edzőimnek és a segítőimnek köszönhetem a győzelmet, akik nemcsak szombaton segítettek nekem, hanem folyamatosan mellettem állnak. Amiért idejöttem, sikerült megszereznem egy remek hangulatú, nagyon jól szervezett világbajnokságon.

Maksimović ötödik

Nem tudta kihasználni jó sorsolását vasárnap a 66 kilogrammosok versenyében Aleksandar Maksimović, a bronzmeccsen kikapott az indiai Sandepptől. Maksimović a második fordulóban az osztrák Puffert győzte le (7:0), utána a kolumbiai Cuero ellen nyert (11:4), majd a görög Matiasz következett (8:1), az elődöntőben azonban a koreai Riju Han-szu nagy falatnak bizonyult (0:5). A harmadik helyért megrendezett mérkőzésen a szerb versenyző háromszor is megpróbálta felemelni ellenfelét, azonban az indiai valamennyiszer kiválóan védekezett. A második menetben Sandeepnek sikerült pontokat szereznie, s így ő lett a bronzérmes.

Nyitókép: Lőrincz Viktor ünnepel, miután bronzérmet nyert a férfi kötöttfogás 84 kilogrammos súlycsoportjában (Fotó: MTI)