2024. szeptember 4., szerda
BIRKÓZÁS

Erőltetett menetben kell dolgozni

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a Nemzetközi Birkózószövetség Thaiföldön megtartott ülésén bizalmi szavazás után Raphael Martinetti, a szövetség elnöke lemondott. A testület ezután dr. Hegedűs Csabát is ajánlotta ügyvezető elnöknek, de az idén Budapesten esedékes világbajnokság körüli teendői miatt a magyar sportdiplomata nem vállalta a tisztséget. Az ügyvezető elnök végül Nenad Lalović, a szerbiai szövetség közgyűlésének az elnöke lett, akinek igen sok dolga lesz a FILA élén, hiszen március 7-én egyeztetnek Jaques Rogge-gal, a NOB elnökével arról, hogy a FILA miként készítse el a prezentációját a NOB végrehajtó bizottsága május 29-én esedékes ülésére, amelyen a testület állást foglal arról, hogy mely sportág marad az olimpiai család tagja, és mely csatlakozhat hozzá. A prezentációt elkészítő bizottság élére a török Rodica Maria Yaksit és a japán Tomiaki Fukudát nevezték ki, tekintettel arra, hogy Isztambul és Tokió is pályázik a 2020-as olimpia rendezési jogára.

Az egyelőre nem teljesen világos, a NOB-nak milyen kifogásai vannak a birkózással kapcsolatosan, de a negatív megítélésben biztosan közrejátszik az a tény, hogy a FILA-nak nincsen női bizottsága, nincs versenyzői és sportorvosi képviselet az elnökségben, illetve a versenyrendezés technikai személyzetének (beleértve a bírókat is) nincs etikai kódexe.

Lalović vezetésével most az a legfontosabb feladat, hogy a FILA-ban normálisan folyjon a munka, és a hiányosságokat kiküszöböljék. A Phuketban megrendezett ülésen egyébként azt nem döntötték el, mikor lesz elnökválasztó kongresszus, s elnapolták a szabálymódosításra vonatkozó kérdéseket, nyilván azért, hogy a NOB ajánlásait és észrevételeit is beépíthessék abba. A legjobban a kötöttfogás szabályait kell átfésülni, amelyet a novemberben Budapesten ülésező munkabizottság ajánlása alapján készíthet el az ezzel megbízott két vezető, dr. Hegedűs Csaba és az egykori kazah világbajnok, Daulet Turlihanov.

Az ülésen arról sem döntöttek, mikor tartják meg a FILA következő kongresszusát. Elvileg ezt a budapesti vb előtt a magyar fővárosban tervezték, de a fejlemények tudatában szinte biztos, hogy előbb rendezik meg. Ennek elkészítésére normálisan hat hónap szükséges, de az idő most már szorít, tehát mindenkinek erőltetett menetben kell dolgoznia a sportágért.