2024. szeptember 4., szerda
BIRKÓZÁS

Még egy érem Szerbiának

A hazai versenyzők három arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a Szombathelyen megtartott magyar grand prix-t – A zentai Nemes Máté közel volt a döntőhöz

A hétvégén rendezték meg Szombathelyen a kötöttfogású Magyar Arany Nagydíj Polyák Imre-emlékversenyt, amelyen végül 19 ország 126 versenyzője lépett szőnyegre. Azt már tegnap a Sportvilágban hírül adtuk, hogy Frísz Krisztián ezüstérmes lett a 60 kg-ban, miután a döntőben kikapott a magyar Kozák Istvántól (0:2, 0:1). A zárónapon aztán még egy szerbiai érem született, méghozzá bronz, amelyet Davor Štefanek nyert 66 kg-os súlycsoportban. Krisztián a fináléig vezető úton kirgiz, norvég és amerikai ellenfelet győzött le, Davor pedig szlovákiai, kirgiz és magyar (Jäger Krisztián, 3:1, 1:1) versenyzőt vert meg, kikapott az Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamástól (0:3, 0:2), a bronzmérkőzésen pedig a junior Európa- és világbajnok horvát Dominik Etlingert múlta felül 0:1, 2:0, 7:0 arányban.

A szerbiai versenyzők közül a zentai Nemes Máté (66 kg) volt még éremközelben. Ő a másik ágon tunéziai ellenfél legyőzésével kezdett, majd jobb volt az Európa-bajnokságokon már többször érmes ukrán Kvoscsnál (0:1, 1:0, 2:0), majd következett a 3. fordulóban a grúzok olimpiai ezüstérmese, az Európa-bajnok Laski, aki – enyhe bírói hátszéllel – egy szoros meccsen (0:1, 2:0, 0:1) győzött, a bronzmérkőzésen pedig a szintén grúz Davitaja múlta felül (0:4, 0:1). Ne feledjük, hogy Máté még mindig junior korosztályú… Máté testvére, Viktor a 74 kg-os súlycsoportban győzelemmel rajtolt egy ukrán ellen, de a 2. fordulóban kikapott a súlycsoport későbbi győztesétől, a dán Madsentól (0:1, 0:3), majd a vigaszágon a magyar Szabó Martin ellen veszített 4:1, 1:0 arányban. A szerbiaiak közül fellépett még Perica Dimitrijević, Nagy Tamás, Aleksandar Maksimović, Vladimir Stankić, Dejan Franjković és Bűn Roland, de figyelemre méltó eredményt ezúttal nem produkáltak.

– A szerbiai versenyzők közül nekem Nemes Máté teljesítménye volt a legmeggyőzőbb, aki a 3. forduló döntő menetében végig zavarta a grúz Európa-bajnokot. Az egyik bíró intésre már fel is emelte a kezét, a többi viszont nem, pedig az egész csarnok Máténak szurkolt. Szerintem itt megkárosították, s ez az érembe került, mert teljesen kihajtotta magát. Két dobogós helyezésünk van, és ezzel elégedett vagyok. A fiúk fáradtak, hiszen a tatai edzőtáborból érkeztek Szombathelyre, így most egy hét pihenőt kapnak, de utána irány Nagybecskerek, ahol lázasan készülünk majd a március 22-én Tbilisziben kezdődő Európa-bajnokságra – nyilatkozta Bojan Mijatov szerbiai szövetségi kapitány.

A magyarok elégedettek lehetnek az érmek tekintetében, hiszen a végén négy arany, egy ezüst és két bronz jutott nekik. Az első versenynapon a már említett Kozákon kívül Bácsi Péter állhatott fel a 84 kg-os dobogó legtetejére, miután a döntőben kiváló teljesítménnyel verte meg a grúz Nadareisvilit, hiszen végül megszaltózta ellenfelét. Szombaton aztán két magyar bronz is született Lőrincz Viktor (84 kg) és a veterán Deák-Bárdos Mihály (120 kg) révén: előbbi a norvég Tjorsstadot verte meg 1:0, 1:0-ra, utóbbi pedig a magyar színekben versenyző Nunajev ellen nyert 0:1, 1:0,1:0-ra.

A második versenynapon is jutott arany a magyaroknak a már említett Lőrincz Tamás révén, aki a döntőben a grúz Laski ellen két menetben nyert, Kiss Balázs (96 kg) viszont szintén a fináléban nem tudott mit kezdeni a szintén grúz Kadzsaja ellen, és ezüsttel zárt.

Csapatversenyben Grúzia végzett az első helyen Magyarország és Horvátország előtt.

– Lőrincz Tamásnak szombaton még hőemelkedése volt, így különösen elégedett vagyok a teljesítményével. Összességében is elégedett vagyok a látottakkal, folytatjuk az Európa-bajnoki felkészülést – nyilatkozta Struhács György magyar szövetségi kapitány.

A súlycsoportok győztesei, 55 kg: Tanokura Sota (japán). 60 kg: Kozák István (magyar). 66 kg: Lőrincz Tamás (magyar). 74 kg: Mark Madsen (dán). 84 kg: Bácsi Péter (magyar). 96 kg: Mihail Kadzsaja (grúz). 120 kg: Jevgeni Orlov (ukrán).