2024. szeptember 3., kedd
IFJÚSÁGI BIRKÓZÓ-EB, SZKOPJE

Csalódás az első napon

A szerbiai versenyzőknek nem sikerült megszerezni a hőn áhított érmet

Helyszíni tudósítás

A macedónok kedves emberek. Vendégszeretetük és segítőkészségük miatt aztán nem is tudtunk igazán haragudni rájuk azért, mert a tegnap megkezdődött ifjúsági birkózó-Európa-bajnokság helyszínén, a szkopjei Borisz Trajkovszki Sportcsarnokban hol volt internetes kapcsolat, hol nem, több mint fél órát csúszott a 9-re beharangozott rajt, mert az Intercontinental Szállóból nem volt busz, amely elhozta volna a versenyzőket, a FILA honlapján pedig ismét nem lehetett megtalálni semmit, csakúgy mint a napokban befejeződött kadét-Eb elején és végén sem, amelyet Montenegróban, Barban rendeztek meg.

Ismét a Balkánon találtuk tehát magunkat, de ezúttal másra összpontosítottunk, nevezetesen a három vajdasági magyar fiúra, Nagy Tamásra (60 kg), Nemes Viktorra (74 kg) és Varga Zoltánra (96 kg), akik a nyitónapon voltak érdekeltek. Tamás és Viktor nagyjából elégedett volt a sorsolással, hiszen legyőzhető ellenfeleket kaptak az águkon, egyedül Vargának volt nehéz dolga.

Aztán nem jól kezdődött. A láthatóan jobb formában lévő Viktor nem tudott mit kezdeni az örmény Chalyannal, akinek serdülő és ifi korosztályban is van már érme nagy versenyről, s 3:0-ra veszített, s már csak az ima segített, hogy legyőzője a döntőbe jusson. A fohász meghallgattatott, mert a grúz a moldvai Sevciust is felülmúlta az elődöntőben, így visszatért a remény, Viktor a vigaszágon találta magát!

Ha rossz volt a rajt, hát a többiek folytatása még nyomasztóbb. Tamás a grúz Tchitava ellen lépett szőnyegre, de nem sokat koptatta azt, mert nem egész egy perc alatt ellenfele már 6:0-ra vezetett, a hetedik pontját pedig azután kapta meg, hogy Bojan Mijatov szövetségi kapitány óvott, de a bírók ellene ítéltek. Ezután Zoli következett, de sajnos ő is egy percen belül 4:0-s hátrányba került, s bár becsületesen hajtott végig, s lengyel ellenfelét, Kroczakot passzivitás miatt meg is intették, a parterre-ban már nagyon izzadtak voltak, s a szabadkai fiú próbálkozásából végül ellenfele jött ki jobban, és 5:0-ra nyert.

Kora délután aztán megkezdődött a vigaszág, Viktor a bolgár Dotsin ellen küzdött meg a bronzmeccsért. Az első menetben passzivitásért Nemest küldték békaállásba, de ő jött ki jobban belőle, mert egy fejlefogással 3:0-ra elhúzott, de a bolgár visszatámadott, és egy gyanús helyzetből kiegyenlített. Mijatov ekkor ismét visszajátszást kért gáncsolás gyanújával, de ez egy pontjába került a zentai fiúnak. A folytatásban tehát futni kellett az eredmény után, de ledolgozni a hátrányt már nem sikerült, így a bolgár végül 5:3-ra nyert.

A magyarországiak jobban jártak, hiszen Török Zsolt 96 kg-ban a lapzártánk után megtartott döntőig menetelt, méghozzá úgy, hogy előbb az azeri Haszanovot verte meg, majd 10:0-ra lelépte az osztrák Gastlt, az elődöntőben pedig 8:7-es állásnál betusolta a grúz Krtskhaliát.

Ma a kötöttfogás páros súlycsoportjai vannak műsoron, 66 kg-ban Nemes Viktornak szurkolhatunk, 84 kg-ban Vladimir Stankić, 120 kg-ban pedig Branko Živanović lép szőnyegre.