2024. szeptember 3., kedd
IFJÚSÁGI BIRKÓZÓ-EB, SZKOPJE

Nemes Máté bronzérmes!

Helyszíni tudósítás

Nagy volt a szomorúság a szerbiai táborban a Szkopjében zajló junior-Európa-bajnokság kötöttfogásának első napja után. A kedden szereplő három vajdasági magyar versenyzőnek nem sikerült éremközelbe kerülnie, pedig a szurkolókon kívül a szakvezetés is ezt várta tőlük, főleg a zentai Nagy Tamástól és Nemes Viktortól. Vikinek még egy pillanatra felcsillant a remény, nem is birkózott rosszul (végül is a rajton a később Európa-bajnokká lett Chaliyantól nem nagy különbséggel kapott ki), de a szőnyeg mellett tartózkodó nevelőedzője, Zörgő László szerint nem is küzdött olyan jól, ahogy tud, és ami érmet érne.

– Hajnalig nem tudtam aludni a sikertelenség miatt. Továbbra is állítom, hogy Viki az egyik legjobb a nemzedékében, ha nem a legjobb. Egész évben keményen edzett, a juniormezőnyben mindenkit legyőzött, és a felnőttek között is megállta a helyét. Egyszerűen érthetetlen volt a számomra, hogy itt állt le gondolkodni meccsek közben… – nyilatkozta Bojan Mijatov szövetségi kapitány.

Ennek fényében mindenki csendesen, de bizakodva várta a második versenynapot, hiszen volt még aduásza Mijatovnak, méghozzá a harmadik zentai tigris, Nemes Máté, akinek a szemében az elszántság csillogott. Első ellenfele a törökből (?) franciává lett Özay volt. Máté lendületesen kezdte a meccset, végig hajtotta ellenfelét, akit egy perc után intettek meg először. Az első pontokat mégis a francia szerezte, de a zentai fiú pillanatok alatt fordított, ismét megragadta a kezdeményezést, ellenfelét újabb intésekkel sújtották, s már 7:2 volt Máté javára, amikor Özay kínjában lefejelte, s az ellene ítélt ponttal idő előtt vége is lett a küzdelemnek. Ezután kellemetlen ellenfél következett, a fehérorosz Pikuza, akinek 2008-tól már két kadét- és két ifjúsági érme van a korosztályos Eb-kről, de Máté úgy átlépte, mintha egy kezdőről lenne szó: az első mögé kerülés után megpörgette, a másodiknál pedig már technikai tussal, 7:0-ra nyert! A negyeddöntős ellenfele, a lengyel Bernatek is kadét-Eb-érmes volt, méghozzá 2011-ben 58 kg-ban, s ez ismételten reményre adott okot. Kiderült azonban, hogy egy kőkemény legényről van szó, s Máté hiába űzte-hajtotta végig, a folyamatos ujjtördelés mellett egy fejlefogásból kivitelezett akcióval és egy mögé kerüléssel a lengyel nyert (5:0). Így aztán csak az maradt, hogy Bernateknek szurkoljunk a 10 percre rá következett elődöntőben, az örmény Abrahamjan ellen. S láss csodát! A Máté által teljesen lehajtott lengyel talált még magában erőt, és az első menet közepén 8:0-ra verte meg az örményt!

Máté tehát a vigaszágra került, ahol az ismeretlen finn Varekoski várt rá. A zentai nem is ismerkedni akart vele, hanem megmutatta a Tisza-parti virtust, technikai tussal nyert (7:0), s Abrahamjannal küzdött meg a bronzéremért. Az örmény csak a legelején bírta követni a tempót, mert Máté pokoli iramot diktált végig, okos birkózással minden csapdát kikerült, s a második menet közepén ellenfelét harmadszor is megintették passzivitásért, ami automatikusan a meccs végét jelentette, a zentai fiatalember 2:0-ra nyert.

Tegnap lépett fel még 55 kg-ban Nikola Marković, 84 kg-ban Vladimir Stankić és 120 kg-ban Branko Živanović, de nem hagytak túl mély nyomot az ókontinens birkózótörténetében. Stankić még nagy küzdelem árán nyert a finn Larmila ellen (4:3), de utána kapitulált a magyar Kéri előtt (6:1 – a magyar két hárompontos akciója után technikai tus), Živanović pedig nyilván megemlegeti az ukrán Noszacs elleni meccsét, mert 6:0-ra (!) vezetett, de ellenfele a második menet közepén betusolta. Marković technikai tussal (7:0) veszített a török Serif ellen.

Európa-bajnokok, 50 kg: Jevgenyij Udinszkij (ukrán). 60 kg: Artur Szulejmanov (orosz). 74 kg: Karapet Chalyan (örmény). 96 kg: Musza Evlojev (orosz).

Ma a lányok kezdik meg a versengést, a hétvégén pedig a szabadfogás lesz műsoron.