2024. szeptember 3., kedd
IFJÚSÁGI BIRKÓZÓ-EB, SZKOPJE

Örömkönnyek, itt is, ott is

Miután Nemes Máté (66 kg) megszerezte a bronzot, nyilván a szerbiai küldöttség volt a legboldogabb a szkopjei Borisz Trajkovszki Sportcsarnokban zajló juniorbirkózó-Eb második versenynapján, hiszen hirtelen mindenki bajnokunk mellett állt, mindenki fényképezkedni akart, s még ezeknek a minden kínt és fájdalmat megélt embereknek a szeme sarkában is ott csillogtak az örömkönnyek. Hasonlóan vidám hangulat volt a lengyelek táborában is, mert Máté legyőzője, a lengyel Bernatek a döntőben kivédte minden támadását az esélyesebbnek tartott orosz Szurkovnak, és a dobogó legtetejére állhatott, valamint a németek is kitettek magukért, mert a serdülő világbajnoki titulusa mellett immár junior Európa-bajnok a 84 kg-os Kudla, aki egy kemény meccsen 3:1-re győzte le a román Parvant. A magyarok két bronzéremért küzdhettek, de Dahrer Michel (66 kg) és Pap Arnold (120 kg) is kikapott a vigaszágon.

Tegnap már a lányok vették át a szőnyegeket, 44, 51, 59 és 67 kg-ban tartották meg a küzdelmeket. A magyarok két súlycsoportban voltak érdekeltek, de Kőrösi Kitti (51 kg) a negyeddöntőben az ukrán Horisnyától kapott ki, Sándor Klaudia (59 kg) a rajton a később a döntőbe került lengyel Madrowska, a vigaszágon pedig az orosz Tityenko ellenében kapott ki, és mindketten kiestek.

Európa-bajnokok, kötöttfogás, 55 kg: Sakit Gulijev (azeri). 66 kg: Mateusz Bernatek (lengyel). 84 kg: Denis Kudla (német). 120 kg: Jakobi Kajaia (grúz).

A nemzetek rangsora (kötöttfogás):

Ország Arany Ezüst Bronz

Oroszország 2 2 2

Grúzia 1 1 3

Azerbajdzsán 1 1 3

Németország 1 – 1

Lengyelország 1 – –

Örményország 1 – –

Ukrajna 1 – –

Moldova – 1 2

Románia – 1 1

Litvánia – 1 1

Magyarország – 1 –

Szerbia – – 1

Fehéroroszország – – 1

Horvátország – – 1