2024. július 27., szombat
BIRKÓZÁS – OLIMPIAI VILÁGSELEJTEZŐ, ISZTAMBUL

Párizs álom maradt

Két győztes meccs után sajnos álom maradt az olimpiára való kijutás Nemes Viktornak, aki két győztes meccs után súlyos vereségbe szaladt bele, és kiesett. A zentaiak 77 kg-os világbajnoka a második körben még reménytkeltő győzelmet aratott a horvát Kamenjašević felett (4:1), ám a negyeddöntőben 10:1-re kikapott a grúz Lomadze ellen, aki viszont a döntőbe jutásért veszített az orosz Kutuzovtól (5:2), így Viki nem került a vigaszágra. Nemes csapattársa, a veterán Mihail Kajaia (97 kg) egy picit közelebb járt az elődöntőhöz, mivel a legjobb 16 között nem kis meglepetésre 1:1-es eredménnyel legyőzte a fiatal magyart, Szőke Alexet, de a negyeddöntőben ugyanilyen arányban maradt alul a német Lazogianisszal szemben és szintén búcsúzni kényszerült.

A szerbiai csapatból így egyedül a 60 kilós honosított Georgij Tibilov jó szereplésében bízhattak, aki ugyan a negyeddöntőben 6:2-re veszített Lalajevtől, de az orosz magával húzta a vigaszágra, ahol 11:1-re lelépte a mongól Batkhuyagot, s a péntek esti bronzmérkőzésért a dél-koreai Kimmel harcolhatott.

A magyarok is egy versenyzőben reménykedhettek csak, Lévai Zoltán (77 kg) jutott a vigaszágra, de az olimpiára vezető út ezután is rögös volt, mert ahhoz még további négy meccset meg kellett nyernie. Az első állomás könnyű volt, a spanyol Mejiast 9:0-ra tudta le, a második egy kicsit nehezebb a litván Galkinas ellen (3:1), s a bronzmeccsért a kínai Liut kellett legyőznie.

Közben a nők is megkezdték a szereplés, Magyarországnak három indulója van, Orsós Sztalvira (53 kg), Galambos Ramóna (57 kg) és Szabados Noémi (68 kg). Az első esetében nagyjából elvárás a kvóta megszerzése, utóbbi kettő sikere igen kellemes meglepetés lenne.

Az olimpiára biztos kijutott versenyzők (a bronzérmes még szerez kvótát), 60 kg: Szadik Lalejev (orosz), Murad Mammadov (azeri). 67 kg: Valentin Petic (moldáv), Ramaz Zoidze (grúz). 77 kg: Aik Mnasakanian (bulgáriai), Szergej Kutuzov (orosz). 87 kg: Kiril Maszkevics (fehérorosz), Lasha Gobadze (grúz). 97 kg: Arvi Savolainen (finn), Artur Sargasjan (orosz). 130 kg: Sabah Sariati (azeri), Alin Ciurariu (román).