2024. augusztus 1., csütörtök
LABDARÚGÁS

A Sepsitől a Beregvidékig, a DAC-on keresztül

December közepén nemcsak a magyar OTP Bank Ligában, hanem az egész Kárpát-medencei régióban véget ért az őszi labdarúgóidény. A legtovább a román I. ligában játszottak a csapatok, ahol az őszi záróforduló utolsó mérkőzéseit december 19-én rendezték meg. A tizennégy csapatos román élvonalban jelenleg nincs ugyan székelyföldi együttes, a 2011-ben életre keltett és azóta rohamléptekkel fejlődő Sepsi OSK azonban a legjobb úton halad az élvonalbeli tagság felé. A sepsiszentgyörgyi klub ugyanis az ötödik helyen zárta az őszi idényt a II. ligában, négy ponttal lemaradva az egyik feljutóhelytől, ráadásul a piros-fehérek egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, mint közvetlen riválisaik. A pontvadászat első felében 35 pontot gyűjtő szentgyörgyiek legjobbja a csapatkapitányi karszalagot viselő Hadnagy Attila volt, a rutinos támadó, aki szerepelt a román élvonalban is, az ősszel tizenötször vette be az ellenfelek kapuját. A Sepsi csapata hűséges szurkolótábort tudhat maga mögött, a Székely Légió nevű tábor ugyanis nemcsak a hazai összecsapásokon biztatja kedvenceit, hanem szinte minden idegenbeli találkozóra is elkíséri őket. Az őszi zárófordulóban a sepsiszentgyörgyi gárda Brassóban lépett pályára, ahol legalább annyi vendégszurkoló volt jelen, mint hazai drukker.

Egy másik székelyföldi egyesület, a Csíkszereda a II. ligát célozta meg. Az 1904-ben alapított egylet jogutódjának számító klub őszi bajnok lett a 3. osztályban, a piros- feketék 14 bajnokijukból 10-et nyertek, egyetlen vereségüket pedig az utolsó játéknapon szenvedték el idegenben. A csíkszeredai gárda 32 gólt jegyzett a bajnokság első részében, ebből 14 a tehetséges csatár, Bajkó Barna nevéhez fűződik, Lengyel Roland együttesének jelenleg három pont az előnye a táblázat élén, a csikiek mestere pedig a télen mindenképpen szeretné megerősíteni a csapatát, mivel elmondása szerint nincs elegendő jó játékosa a keretben. Csíkszeredában működik egyébként a Székely Labdarúgó-akadémia, amelynek célja összegyűjteni a régió tehetséges ifjú labdarúgóit.

A román III. ligában szerepel a Székelyudvarhely is, amelynek nem sikerült fényesen az őszi szezon, az udvarhelyi gárdának meg kellett elégednie a 14. hellyel.

Székelyudvarhelyen a női foci van inkább középpontban, a 2012-ben alapított Vasas Femina jelenleg a román élvonalban vitézkedik, a román válogatottba is behívott Kajtár Linda és társai pillanatnyilag a 7. helyen állnak a Szuperligában, Székely János tanítványai minden pontjukat hazai környezetben szerezték. A romániai női futballban egyébként is az erdélyi csapatok viszik a prímet, a kolozsvári Olimpia a bajnoki címvédő, a román kupát pedig legutóbb a zömében magyar nemzetiségű játékosokkal felálló marosvásárhelyi ASA nyerte meg.

A Kárpát-medence északi felében találjuk azt a klubot, amely a legnagyobb magyar szurkolótáborral rendelkezik, természetesen a magyarországi egyesületeket leszámítva. Az 1904-ben létrehozott Dunaszerdahelyi Atlétikai Club az idén a stadionfelújítás lázában égett, így a sárga-kékek hazai mérkőzéseiket hét hónapon át semleges pályán, Szencen játszották, ami meg is látszott a csapat teljesítményén. A szerdahelyiek ugyanis a 2016/2017-es idény első hét fordulójában hatszor is kikaptak a szlovák élvonalban, első győzelmükre pedig egészen a 10. játéknapig kellett várni. A csallóköziek szekere elsősorban azután indult be, hogy Németh Krisztiántól László Csaba vette át a gárda irányítását. A sepsiszentgyörgyi születésű szakemberrel négyszer is győzni tudtak Németh Zsolték, és a tizenkét csapatos Fortuna Ligában a 9. helyen zárták az őszt. November 19-én ünnepi hangulat uralkodott a felvidéki magyarság központjának számító városban, azon a napon adták át ugyanis a részben felújított DAC Arénát (az A és a B lelátó készült el), az ünnepi hangulatban pedig a csapat ki is tett magáért, több mint 6000 néző előtt 2:0-ra legyőzte a címvédőt, a Trencsén együttesét.

Kárpátalja legnagyobb magyar többségű városában, Beregszászon néhány éves kényszerszünet után idén újra benépesült az ottani Barátság Stadion pályája, a nyár folyamán ugyanis megalakult a Beregvidék Ifjúsági Sportegyesület, amely a megye tehetséges fiatal labdarúgóinak kínál sportolási lehetőséget. A Beregvidék ISE megalakulása után négy korosztályos csapatot be is nevezett a megyei bajnokságba, Lőrincz Zsolt klubigazgató szerint a távlati céljuk az, hogy labdarúgóik a közeljövőben részt vehessenek az országos megmérettetéseken is. A kárpátaljai településen egyébként 2013-ban szűnt meg a többszörös megyei bajnok Beregvidék, amelynek jogelődjét még a 1890-es évek végén alapították.