2024. augusztus 8., csütörtök

Beérett a gyümölcs

LABDARÚGÁS – HAJDÚJÁRÁS
A bajnok serdülőcsapat (Nagy István)

A hajdújárási Vinogradar labdarúgócsapatában már hosszú évek óta tervszerű utánpótlásképzés folyik, melynek újabb gyümölcse a mögöttünk lévő 2009/2010-es idényben ért be, ugyanis a serdülőegyüttes 22 győzelemmel, 2 döntetlennel és 4 vereséggel, két ponttal a Tavankut és tizenegy ponttal a Csantavér előtt megszerezte a Szabadkai Liga bajnoki címét. A serdülőket az őszi idényben a felnőttcsapat játékosa, Engi Viktor irányította, de a kezdőkkel is foglalkozik, s mivel egyszerre nem tud két helyen lenni, így a téli szünetben úgy döntött, hogy tavasszal csak a legkisebbek munkáját irányítja. Helyét csapattársa, Nágel Csaba vette át, akit a klub vezetőségének gyűlésén neveztek ki edzőnek.

– A klub vezetőségének döntéséről értesülve nem gondolkodtam túl sokat, hogy elvállaljam-e a megbízatást. Az őszi idényt követően a fiúk három ponttal lemaradva az első két helyezett mögött a 3. helyen álltak, s munkába állásomkor a bajnoki cím megszerzése volt a célkitűzésem. Legfőbb célom az volt, hogy minél többet támadjunk, így legtöbbször három csatárral futottunk ki a pályára. Ebben a generációban szinte csak tehetséges gyerekek játszottak, s azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem volt nehéz velük dolgoznom. Jól dolgoztak a fiúk, s megérdemelték a bajnoki címet – mondta Nágel Csaba, a serdülők edzője.

A legnehezebb mérkőzés a Csantavér elleni találkozó mellett a Tavankuttal vívott hajdújárási találkozó volt, ahol 0:1-ről, emberhátrányban játszva fordított a Vinogradar, s 3:1-re megnyerte a mérkőzést. E találkozót követően már tudni lehetett, hogy ha nem történik valami eget rengető meglepetés, akkor a hajdújárási zöld-fehérektől már nem lehet elvenni az első helyet. A bajnoki címet az utolsó körben biztosították be, amikor a bácsfeketehegyi Jadrant fektették két vállra, majd a sáros-vizes pályán hason csúszva ünnepeltek a környék leghűségesebb szurkolótáborával.

– A bajnoki cím az egész csapat érdeme, valamint a vezetőségé, az előző edzőé, Engi Viktoré, Varga Jánosé, aki sokat segített az idény folyamán, s a szülőké is, akik az idegenbeli meccsekre saját gépkocsival vitték a gyerekeket. Minden csapatrész kitűnően funkcionált, egységesek voltunk – tudtuk meg.

A bajnokcsapatból hét játékos az első csapatba megy át, új játékos még nem érkezett, hiszen a kezdők még túl fiatalok a serdülőcsapathoz, így egyelőre még nem tudni, hogy ősszel milyen összeállításban is szerepelnek a zöld-fehérek.

A felnőttcsapat 11 győzelemmel, 5 döntetlennel és 12 vereséggel a 8. helyen végzett. A liga gólkirálya a 26 találatig jutó Szabados Attila személyében a Vinogradarból került ki. A téli szünetben Dragutin Rajić helyett Zlatko Majer ült a Vinogradar kispadjára. Az új edző fegyelmezettebb játékot követel, sokkal jobban irányítja a csapatot a kispadról, s többet kommunikál a játékosokkal.

– Mindig az első ötbe kerülés a célunk, most ez egy kicsit elmaradt a várttól – mondta Haskó István, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke. –A csapat teljesítménye hullámzó volt, ami szerintem abból ered, hogy a játékosok fiatalok, s előfordulnak ún. gyermekbetegségek, amit majd a későbbiekben, ahogy rutinosabbá válnak, kiküszöbölnek, s stabilabb lesz a teljesítményük. Csapatunk gerincét azok a játékosok képezik, akik az elmúlt években az utánpótláscsapatainkban játszottak. Erre nagyon büszkék vagyunk, hiszen kevés olyan gárda van a ligában, ahol ennyi saját nevelésű játékos játszik.

Az együttes július 20-a körül kezdi meg a felkészülést. Nagymértékű játékosmozgás nem várható, egyelőre annyit lehet tudni, hogy a klub korábbi kapusa, Miloš Tomanić újra edzésbe áll és visszatér a zöld-fehér csapatba.

A serdülőcsapatról Haskó elmondta, hogy az elmúlt években mindig az első három között végeztek, így ez a bajnoki cím nem számít meglepetésnek, hiszen ez azt jelenti, hogy folyamatosan foglalkoztak velük, s a gyümölcs beérett.

A kezdőcsapat közvetlenül az őszi idény megkezdése előtt alakult, sok gyerek előtte még nem is focizott sehol, így nem meglepetés, hogy a csapat egy győzelemmel (a Palics ellen) fejezte a bajnokságot. A fejlődés jeleit már tavasszal látni lehetett, hiszen az őszi idénnyel ellentétben a mérkőzések nagy részét szoros eredménnyel veszítették el a gyerekek. Az sem elhanyagolható körülmény, hogy az együttest főként 1998-ban születettek alkotják, míg a ligában túlnyomórészt 1997-ben született játékosok játszanak.

– Célunk, hogy a gyerekek a következő idényben tovább fejlődjenek, az eredmények jobbak legyenek, így a bajnokság végén nem álltunk le, hanem heti négy edzéssel plusz barátságos mérkőzésekkel készülünk a következő idényre. Sok az ügyes és a szorgalmas gyerek, akik odaadóan végzik a rájuk bízott feladatokat. Hosszú távú célunk, hogy az első csapat számára biztosítsuk az utánpótlást – mondta az edző.

Az együttes jelenleg a kaposvári nemzetközi tornán szerepel, ahol az európaiakon kívül több dél-amerikai csapat is pályára lép. Nagyon jó az együttműködés a helybeli Petőfi Sándor Általános Iskola tornatanárával, Gurbity Róberttel, aki a labdarúgásra is nagy hangsúlyt fektet, s a legjobbakat már alaptudással felvértezve a Vinogradarba irányítja. A legkisebbek, azaz a 2001-es generáció számára még nincsenek bajnoki mérkőzések, így ők barátságos találkozókon készülnek arra az időre, amikor majd bajnoki meccseken is felléphetnek.

Sajnos, anyagi gondok a Vinogradarban is vannak, melyek aggodalommal töltik el a zöld-fehérek népes táborát.

– Az utóbbi öt évben ilyen nagy gondjaink nem voltak. Több mindenkinek tartozunk, ugyanakkor nekünk is sokan tartoznak. Nem azért nem fizetünk, mert nem akarunk, hanem mert mi sem kapjuk meg a pénzeket. Ha a bajnokságot el tudjuk kezdeni, akkor van rá remény, hogy végig is tudjuk játszani. Próbálunk támogatókat keresni, akik lehetőségeikhez mérten, akár kisebb összeggel is, segítenék a klub működését. Néhány klub bezárta kapuit, remélem, a miénk nem jut erre a sorsra, de mindehhez sürgős segítségre lenne szükség a közösség és a város részéről is – árulta el Haskó István.

Mindazok, akik támogatni szeretnék a több település (Hajdújárás, Királyhalom, Nosza, Ludas, Palics) fiataljait összefogó klubot, hívják Haskó Istvánt, a 064/150-73-82-es telefonszámon vagy a hajdújárási helyi közösség irodáját a 024/758-021-es számon.