2024. augusztus 8., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Tíz emberrel verte a Sampdoria a Juventust

A Serie A őszi bajnoka a táblázaton a 15. helyen álló Sampdoriát fogadta, s az esélyeknek megfelelően vezetést is szerzett az első félidő derekán. Igaz, ehhez kellett némi vendégsegítség is: Gaetano Berardi ugyanis tizenegyest érően szabálytalankodott Marchisióval szemben, s a megítélt büntetőt váltotta gólra Giovinco. Az, hogy ez nem a svájci játékos napja, a 31. percben vált biztossá, ugyanis a hátvéd ekkor kapta meg a második sárga lapját, csapata pedig meglehetősen kilátástalan helyzetbe került.

A genovaiak azonban nem adták fel, s egy ifjú titán, az argentin Icardi irányításával a második félidőben fordítani tudtak! A mindössze 19 éves csatár az 54. és a 69. percben mattolta Buffont, az első félidőt követően elkényelmesedő Juventus pedig ezt követően hiába erőlködött, vereséget szenvedett.
A Milan a sereghajtó Siena ellen lépett pályára, s bár könnyed győzelemre számított, végül igencsak megszenvedett a három pontért. Az ötlettelenül játszó hazai csapat sokáig nem igazán tudott mit kezdeni a fegyelmezetten védekező vendégekkel, s az első félidőben csupán egy-két (kisebb) gólhelyzet alakult ki. A Milan csak az utolsó fél órára szedte össze magát valamelyest, s ennek rögtön meg is lett az eredménye, a 67. percben Boateng beadásából Krkic egy fejes góllal vezetést szerzett. A folytatásban Pazzini növelte tizenegyesből kétgólosra csapata előnyét, s bár az utolsó percekben a vendégek szépíteni tudtak Paolucci góljával, ez már nem változtatott semmin, a vége 2:1 a Milan javára.
Viszonylag eseménytelenül, főként mezőnyjátékkal telt az Udinese–Inter rangadó első félideje. A második játékrész elején a vendégek domináltak, egymást követték a nagyobbnál nagyobb Inter-lehetőségek. Ennek ellenére az Udinese szerezte meg a vezetést a 63. percben Di Natale góljával. Amikor két perccel később Juan kiállítása miatt tíz emberre fogyatkozott a milánói csapat, már sejteni lehetett, hogy ezen a meccsen nem sok babér terem a kék-feketéknek. Így is történt, a 75. és a 79. perc között újabb két gólt szerzett a hazai csapat (előbb Muriel, majd Di Natale volt másodszor is eredményes), ezzel pedig eldőlt a mérkőzés. A három pont sorsáról az döntött, hogy az Udinese kiválóan, az Inter viszont kevésbé élt a lehetőségeivel.
@k = Emberhátrányban nyert a Real Madrid
Már a második percben megszerezte a vezetést a Real Madrid a Real Sociedad ellen, Khedira passzából Benzema lőtt gólt. Négy perccel később tíz főre fogyatkozott a „királyi gárda”, Adán kapott piros lapot Vela elütéséért. Beállt Iker Casillas, Prieto tizenegyesét azonban nem tudta hárítani. Nem különösebben zavarta meg a kiállítás (és a gól) a madridiakat, a fővárosi csapat támadásban maradt, és a 35. percben ismét megszerezte a vezetést. A baszk vendégek azonban ismét válaszolni tudtak, Prieto a Xabi Alonsótól kapott ajándék labdát küldte a kapuba a 40. percben.
A második félidőben egy bő húszperces „csendesebb” időszakot követően ismét fölénybe került a Real, és a három perc alatt két gólt szerző Cristiano Ronaldo jóvoltából a meccset is eldöntötte. A végén a hazaiak még szereztek egy gólt a mesterhármast jegyző Prieto jóvoltából, de az egyenlítésre már nem volt esély, főképp azt követően nem, hogy második sárga lapja után Estradát is kiállította a játékvezető. A Real Madrid három nyeretlen tétmeccs után tudott újra győzni.
Nyomasztó fölényben játszott az első perctől kezdve a Barcelona az Espanyol elleni városi rangadón, és a három pont sorsát már az első félidőben eldöntötte a katalán gárda. A gólok sorát Xavi nyitotta meg a 10. percben, néhány perccel később pedig Pedro volt eredményes.
A 27. és 29. percben újabb két Barca-találat született (előbb Pedro, majd Messi vette be Casilla kapuját), benne volt a levegőben egy nagyon csúnya Espanyol-vereség, ám a kék-fehérek az első félidőben már nem kaptak több gólt. Sőt a második játékrészben sem, Pedro ugyan kétszer is betalált, ám a játékvezető szerint mindkétszer lesről. Végül maradt a 4:0, a Barcelona különösebb megerőltetés nélkül aratott sima győzelmet.

FA-KUPA

Hengerelt a Chelsea

Nem a legerősebb kezdő tizenegyével állt ki a Chelsea a Southampton elleni FA-kupa-mérkőzésére, ez azonban nem látszott a londoniak játékán. Különösen jó benyomást tett a Newcastle-től frissen igazolt Demba Ba, aki két gólt is szerzett. A Southampton az első fél óra során volt csupán méltó ellenfele a Kékeknek, a hazaiak a 22. percben a vezetést is megszerezték Rodríguez góljával, ám miután a már említett szenegáli támadó a 35. percben kiegyenlített, már csak egy csapat volt a pályán. Arról, hogy a szünetre előnnyel mehessenek a Kékek, Moses gondoskodott – a nigériai játékos a hosszabbítás perceiben talált be Tumbull kapujába. A folytatásban Ivanović és Lampard is feliratkozott a góllövők közé, illetve Ba másodszor is eredményes volt, így végül a Chelsea magabiztosan, 5:1 arányban győzte le a Southamptont.
A Manchester City a másodosztályú Watfordot fogadta hazai pályán, és a papírformának megfelelően győzelmet aratott. Tévez szerezte meg a Citynek a vezetést a 25. percben, majd még a szünet előtt Barry növelte a manchesteriek előnyét. A 3:0-s végeredményt Lopes állította be az utolsó másodpercekben.
Újrajátszásra kényszerül a Manchester United, miután 2:2-es döntetlent játszott a West Ham United vendégeként. A találkozón a vendégek szerezték meg a vezetést Cleverley találatával, de a hazaiak Collins duplája után egészen a 90. percig vezettek, akkor azonban érkezett Van Persie, és kiharcolta a döntetlent. „Túlórázni” kényszerül az Arsenal is, amely a Swansea City otthonában játszott döntetlent. A találkozó első félideje nem hozott gólt, a második azonban négyet is, a vége 2:2, következhet az ismétlés.
Erősen tartalékos csapattal is továbbjutott a Liverpool, amely az ötödosztályú Mansfield Town otthonában nyert 2:1-re. A Vörösöknél góllal mutatkozott be a Chelsea-től igazolt Daniel Sturridge.
Kiesett a Newcastle, amely a másodosztályú Brighton & Hove Albion otthonában szenvedett kétgólos vereséget.