2024. július 18., csütörtök

Ghána és Mali is a negyeddöntőben

Hétfő este eldőlt a továbbjutás sorsa a B csoportban is a Dél-Afrikában zajló Afrikai Nemzetek Kupáján. Ghánának az 1 pont is elég lett volna a továbblépéshez, de Asamoah Gyan és társai semmit sem bíztak a véletlenre, már a 6. percben vezetést szereztek éppen Gyan révén, majd a 23. percben megduplázták előnyüket a Porto légiósának, Christian Atsunak a találatával, a 49. percben John Boye pedig a végeredményt is beállította. Ghána tehát 3:0-ra nyert, és ezzel a csoport élén zárt. A másik továbbjutó helyen Mali végzett. Seydou Keitáék már a 3. percben hátrányba kerültek egy tizenegyest követően, ám még az első negyedórában egyenlíteni tudtak, és mivel a mérkőzés további részében nem változott az eredmény a Niger elleni mérkőzésen, így Niger veretlenül ugyan, de kiesett a csoportkör végeztével a kontinensbajnokságról.

Már tudni lehet a szombati negyeddöntők párosítását is, ott ugyanis az A és a B csoport továbbjutói csapnak össze. A B csoport győztese, Ghána az A csoport másodikával, a Zöld-foki Köztársasággal harcol majd meg az elődöntőbe jutásért, míg az A csoportot megnyerő Dél-Afrika Malival vív majd meg.

A C csoportban lapzártánk után dőlt el a továbbjutás sorsa, a D csoportban viszont ma történik meg ugyanez. Vagyis, ez így ebben a formában nem igaz, ugyanis ebben a kvartettben már csak az egyik továbbjutó hely kiadó, hiszen Elefántcsontpart megnyerte első két mérkőzését és ma a pont nélkül álló Algériával csap össze, tehát már biztosan továbbjutott. A másik mérkőzés azonban ki-ki meccs lesz, elvégre az egyaránt 3 ponttal álló Togó és Tunézia vívja majd. A döntetlen Togónak kedvezne, ők ugyanis jobb gólarányuknak köszönhetően megelőzik ellenfelüket a tabellán.