2024. július 18., csütörtök
BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉSEK

Tadić vezérletével győzött Szerbia

A magyar csapat ikszelt a beloruszokkal

Világszerte barátságos válogatott mérkőzéseket játszottak tegnap, többek között a magyar és a szerb válogatott is pályára lépett. Szerbia annak ellenére győzött 3:1-re Ciprus ellen, hogy a mérkőzés korai szakaszában hátrányba került, Magyarország pedig úgy játszott döntetlent Fehéroroszország ellen, hogy bő félóra után még vezetett.

A szerb szövetségi kapitány, Siniša Mihajlovićúgy tűnik, kiváló támadószekciót álmodott meg a meccs előtt, a Filip Đuričić, Dušan Tadićés Nikola Đurđićalkotta trió a válogatott 3 góljából kettőben vállalt aktív szerepet. Makridisz 19. percben szerzett vezető találatára Đuričić passzából Tadić válaszolt a 33. percben, majd a 2. félidő elején ugyanez a forgatókönyv szerint született meg a 2. szerb találat is. Az 53. percben Tadićot Dušan Basta váltotta, aki a 70. percben beállította a végeredményt Antonio Rukavina átadásából.

Megérdemelt győzelmet aratott a szerbiai válogatott, ugyanis hátrányba kerülve is kezükben tartották a találkozót, addig támadtak, míg sikerült egyenlíteniük, utána pedig egyértelműen az ő akaratuk érvényesült.

A magyar válogatott tagjai sem lehetnek elégedetlenek, elvégre semleges földön, a törökországi Belekben 1:1-es döntetlent játszottak a mindig kellemetlen Fehéroroszország ellen – amely a két csapat eddigi egyetlen összecsapását 2002-ben, Debrecenben 5:2-re megnyerte. Az első félidő aránylag kiegyenlített játékot hozott, ám a vezetést a magyar csapat szerezte meg a 32. percben, amikor az 50. válogatott meccsén éppen csapatkapitányként ténykedő Dzsudzsák Balázs beadását Szabics Imre lőtte távolról a fehérorosz kapuba. A félidő hajrájában inkább a beloruszok teremtettek veszélyes helyzeteket, de a második félidőt ismét a magyar csapat kezdte aktívabban. 10 perc elteltével pályára lépett Volodko, aki nem sokat várt a bizalom meghálálásával, már az 58. percben egyenlített. A mérkőzés hátralévő részében ismét Magyarország dominált, Dzsudzsák többször is sikertelenül próbálkozott, de akadt kapura lövése Hajnal Tamásnak, Pintér Ádámnak és Gyurcsó Ádámnak is. Lábujjsérülés miatt kihagyta a találkozót Szalai Ádám, a Mainz válogatott csatára, viszont bemutatkozott a nemzeti csapatban a Ferencváros reménysége, Böde Dániel.

Ciprus–Szerbia 1:3 (1:1)

Ciprus, Nikózia. vezette: Jakosz (görög). Góllövők: Makridisz a 19., ill. Tadić a 33. és a 47., Basta a 70. percben.

Ciprus: Georgallidesz, Haralambosz, Szielisz, Dossa Júnior, Nikolau (Dobrašinović, 57.), Haralambidisz (Avram, 65.), Makridisz (Vasziliu, 86.), Marangosz, Szolomu, Hrisztofi (Efrem, 60.), Szoteriu (Mitidisz, 74.).

Szerbia: Stojković, Ivanović (Rukavina, 46.), Kolarov, Tomović, Nastasić, Kuzmanović (Krstičić, 73.), Z. Tošić (Đorđević, 46.), Petrović (Sulejmani, 46.), Đuričić, Tadić (Basta, 53.), Đurđić (Radovanović, 46.).

Magyarország–Fehéroroszország 1:1 (1:0)

Törökország, Belek, vezette: Yildirim (török). Góllövők: Szabics a 32., ill. Volodko az 58. percben.

Magyarország: Bogdán, Vanczák, Korcsmár, Mészáros (Böde, 65.), Kádár, Pintér, Hajnal, Koman (Koltai, 46.), Szabics (Gyurcsó, 83.), Dzsudzsák, Rudolf (Elek, 46.).

Fehéroroszország: Veremko, Martinovics, Verhovcov, Filipenko, Bordacsev, Kislyak (Hacsaturjan, 78.), Dragun (Volodko, 54.), Putsila, Bressan, Trubilo (Balanovics, 46.), Rogyionov (Hvascsinszkij, 78.).