2024. július 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

A Juve nyugodt, a PSG felemás helyzetben

Két idegenbeli sikert hozott a Bajnokok Ligája első két nyolcaddöntős mérkőzése. A Juventus Skóciában, a Celtic otthonában szerzett megnyugtató, 3:0-s győzelmet, a PSG pedig Valenciában múlta fölül a város nevét viselő csapatot 2:1 arányban.

A Celtic gyakorlatilag lemondhat a továbbjutásról, elvégre szinte csodával lenne határos, ha a visszavágón ezt a jelentős hátrányt sikerülne ledolgozniuk, főleg a kedd esti mérkőzésen mutatott formájukat látva. A torinói együttes inkább a védekezésre helyezte a hangsúlyt, ami érthető is, elvégre már a találkozó 3. percében betaláltak Matri révén, és a skótok hiába igyekeztek támadni, túl sok fejfájást nem okoztak a védekező félnek. Egy óra elteltével el is fáradtak a hazaiak, amit a Juve játékosai ki is használtak és az utolsó negyedórában Marchisio és Vučinić góljával bedarálták ellenfelüket. A találkozó után Antonio Conte, az olasz bajnok vezetőedzője elégedetten nyilatkozott, és a csapat mentális erejét emelte ki: „A fiúk szépen kitartottak az első félidőben. Nagy volt a nyomás, de az ellenfél nem tudott gólt szerezni, amikor pedig ők elfáradtak, akkor mi be tudtunk találni. Nagyon nehéz volt ebben a pokolban játszani, így a győzelem azt mutatja, hogy mentálisan nagyon sokat fejlődtünk. Azért is vagyok különösen boldog, mert egy nagyon jó csapatot győztünk le. Nem véletlenül kapott itt ki a Barcelona és vesztett pontot a Benfica.”

Neil Lennon, a Celtic trénere a spanyol Undiano Mallenco játékvezetővel foglalkozott a meccs után: „A bíró nem figyelmeztette a játékosokat, hogy rajta tartja a szemét ezeken, és a panaszainkat figyelmen kívül hagyta újra és újra. Spanyolországban és Olaszországban eltérő szabályok vannak, mint Nagy-Britanniában?”

Valenciában is hasonló irányba mutattak a dolgok, mert habár a hazaiak birtokolták többet a labdát, a PSG kontrái tűntek sokkal veszélyesebbnek, Lucas a 9. percben kapufát lőtt, a 10.-ben pedig már a vezető párizsi találat is megszületett, Lavezzi talált éles szögből a hálóba. A félidő hajrájában a gólpasszt adó Pastore növelte kétgólosra az előnyt egy 11 méterről leadott lövéssel. A második félidőben sem változott sokat a játék képe, a találkozó hajrájára azonban mintha kezdett volna visszaesni a francia csapat játékosainak konentrációja, így történhetett meg, hogy a 90. percben Valdez szabadrúgását követően Ramy 5 méterről betalálhatott. Ezzel egygólosra csökkentette hátrányát a Valencia, továbbjutási esélyeit pedig az még tovább növelte, hogy Zlatan Ibrahimović, a PSG legjobbja rátartás miatt piros lapot kapott, így kénytelen lesz kihagyni a visszavágót. Carlo Ancelotti, a párizsiak szakvezetője a játékkal elégedett volt: „Jól játszott a csapatom, irányítottuk a mérkőzést, elégedett vagyok azzal, amit a pályán nyújtottunk. A Valencia is megmutatta az erejét, de jól védekeztünk, jól dolgoztunk. A kontráink pedig jó válaszok voltak az ellenfél játékára” –, de a piros lapra vonatkozó döntés felett értetlenül áll: „Nem értettem a helyzetet. Harcolt a labdáért, megpróbált szerelni, szerintem nem érdemelt kiállítást. De ilyen a foci.”