2024. augusztus 7., szerda

A bennmaradás a cél

A Csantavér felnőttegyüttese a 15. helyen zárta a szabadkai körzeti liga őszi idényét. Ennek okairól, a felkészülésről és a jövőbeni tervekről Ivković Tihamér, a Csantavér Labdarúgóklub elnöke nyilatkozott.

– Már az előző idény második felében érezhető volt a pénzhiány. A játékosok érezték, hogy nincs velük kellőképpen törődve, a klubnak sem volt pénze, örültünk, hogy a mérkőzések költségeit elő tudtuk teremteni. Közölték velünk, hogy ilyen körülmények között nem hajlandók játszani. Mondtuk nekik, hogy ha így gondolják, akkor kilépünk a ligából, és a községi ligában folytatjuk, mert a klubnak tovább kell léteznie. Majd keresünk olyan labdarúgókat, akiket örömmel tölt el, hogy a Csantavér színeiben játszhatnak. Végül meggondolták magukat, de egy hónap múlva elfásultak, egyre ritkábban jártak edzésekre, s így az eredmények is elmaradtak. Az első 4-5 fordulót követően a 6. helyen álltunk, utána viszont jött egy hatmeccses sorozat, amikor egyetlen pontot sem szereztünk. Az idényt Holló Róberttel kezdtük, a hat, pont nélküli találkozó után ő lemondott, s az utolsó öt őszi fordulóra Željko Zinaja vette át a csapatot, aki sok éven keresztül a Spartacus és a Bácska utánpótláscsapataiban tevékenykedett. Az új edzőnek a tudomására hoztuk, hogy az útiköltségen kívül mást nem tudunk fizetni, amibe ő bele is egyezett.

A csapat a téli átgazolási időszakban jelentős változáson esett át. Hat játékos érkezésével (a Bácska 1901-ből Csapó, Kovács és Mezei, a Preporodból a két Grbić és Kopunović) megnőtt a játékosok közötti rivalizálás a csapatba kerülésért, megindult a természetes szelekció, a gyengék elhullanak, s csak azok maradnak, akik valóban akarnak focizni. A felkészülést február elsején kezdték, s heti öt edzéssel készülnek a bajnoki rajtra. A hétvégi felkészülési mérkőzés mellett megmérkőztek már a Tiszával és kétszer a Horgos csapatával. Jövő héten a bajmoki Radnički ellen lépnek pályára, majd a Balaton északi részén lévő Taliándörögdre utaznak ötnapos edzőtáborba. Az első tavaszi fordulóban Bajsára szólítja a sorsolás a csantavérieket.

– Fő célunk a ligában maradás. Úgy számoltuk, hogy a Vajdasági Ligából az AFK-n és a bajmoki Radničkin kívül más nem eshet ki hozzánk, tehát maximum négy csapatnak kellene mögöttünk végeznie. A 10., 11. hellyel már biztosítanánk a bennmaradást – mondta a klubelnök.

Anitics József vezetésével a serdülők a 11. helyen zárták az őszt. A fiatal szakvezető elmondta, hogy előzetesen az első nyolcba várta a csapatot, de ez a helyezés sem rossz, hiszen a 8. helytől mindössze néhány pont választja el őket.

– Sárga lapok, kiállítások és amiatt, hogy egyes játékosok nem jöttek el a meccsekre, több olyan találkozót is elveszítettünk, amelyeket komplett csapattal simán nyernünk kellett volna. A felkészülést január 20-án kezdtük, az első 2-3 hétben rendszeresen jártak a fiúk edzésre, azóta azonban, valószínűleg az iskola és a tanulás miatt, csökkent a létszám. Három játékos érkezett hozzánk. A Szabadka csapatától egy kapust hoztunk, de jött játékos a tóthfalusi Olimpiából és egy csantavéri, korábban a Spartacusban játszó, majd néhány évet szünetelő játékos is sorainkban folytatja pályafutását. Célunk az első öt közé kerülés, amihez az első lépést már Bajsán szeretnénk megtenni, ahova egyértelműen a három pontért megyünk. Próbáljuk a 13-14 éves játékosokat is folyamatosan beépíteni a csapatba, és a mérkőzéseken is alkalmat adunk nekik – mondta az edző.

A kispionírokkal Triznya Zoltán foglalkozik. Ők még nem játszanak bajnokságban, hanem tornákon vesznek részt. Szabadkán, a Dribling Focisuli által szervezett tornán a 3., az adai tornán pedig az 5. helyet szerezték meg. Ezek nagyon jó eredmények, pláne annak tudatában, hogy a gyerekekkel ősszel kezdtek foglalkozni.

– Az edzéseken általában 25 gyerek van jelen. Ennyi gyerekkel nem könnyű foglalkozni, szükség lenne még egy edzőre, s úgy kivitelezhetőbb lenne a munka. Generációkra szét lehetne osztani őket, mert ebben a korban még a fél év korkülönbség is soknak számít. Tavasszal a környező falvak településeivel több barátságos mérkőzést tervezünk, majd minden valószínűség szerint több tornán is szerepelünk majd. A lényeg, hogy a gyerekek focizzanak – szögezi le Triznya Zoltán.