2024. augusztus 7., szerda

Öt embert állítottak elő a rendőrök

A Jobbik rendezvényéről távozó, főként ittas szurkolók egymással összeverekedtek, egy rendőrautót megrongáltak és megdobálták a velük szemben intézkedőket

Összetűzés tört ki a magyar-román futballmérkőzés után a szurkolók és a rendőrök között a Jobbik szervezésében a budapesti Dózsa György útnál felállított színpad előtt pénteken késő este, míg az Ötvenhatosok teréről, ahol az MLSZ rendezvénye zajlott, rendbontás nélkül távoztak a közös meccsnézésről a szurkolók.

A magyar labdarúgó-válogatott 2-2-es döntetlent játszott Románia csapatával a Puskás Ferenc Stadionban zárt kapuk mögött rendezett világbajnoki selejtezőmérkőzésen, a vendégek a 92. percben egyenlítettek ki és ezzel pontot raboltak a vendéglátóktól. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által a budapesti Ötvenhatosok terére szervezett közös meccsnézésre mintegy négyezer ember gyűlt össze, miközben szurkolók egy másik csoportja a Puskás Ferenc Stadion melletti Dózsa György úton felállított színpadnál koncerttel várta a mérkőzés kezdetét, az MTI tudósítójának beszámolója szerint több ezren. A résztvevők közül többen magyar, székely és árpád sávos zászlókkal érkeztek. Ez utóbbi eseményt a Jobbik támogatta.

A meccs után összetűzés tört ki a szurkolók és a rendőrök között a Dózsa György úti színpad előtt. A szurkolók közül néhányan sörösüvegekkel dobálták a rendőröket, akik válaszul könnygázt vetettek be - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója este fél tizenegy körül.

A szurkolók betörték egy rendőrautó hátsó szélvédőjét, a rendőrök sorfallal terelték a metrómegálló felé a tömeget, amelyből több embert kiemeltek. A Syma csarnok előtt is üvegekkel dobálták a rendőröket a szurkolók.

Később újabb rendőri egységek érkeztek a Puskás Ferenc Stadion környékére, a Dózsa György útra. Az MTI egyik tudósítója azt látta, hogy a rendőrök a közeli benzinkútnál gyülekeznek, ahol az épületben egy fekvő férfit is látni, akihez mentő érkezett. Este 11 után nem sokkal a tömeg oszlani kezdett.

A Dózsa György úti viharos jelenetekkel szemben az Ötvenhatosok teréről csalódott hangulatban, de rendbontás nélkül távoztak a szurkolók.

A drukkerek a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetése miatt nem mehettek be a Puskás Ferenc Stadionba. A FIFA az Izrael elleni, augusztusi barátságos mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások miatt sújtotta - pénzbüntetés kiszabása mellett - stadionbezárással az MLSZ-t.

Öt embert állítottak elő a rendőrök a magyar-román futballmérkőzést követően a Dózsa György útnál - tájékoztatta az MTI-t a BRFK szóvivője. Kovács Viktória elmondta: a mérkőzést követően a Dózsa György úti rendezvényről távozó, főként ittas szurkolók egymással összeverekedtek, egy rendőrautót megrongáltak és megdobálták a velük szemben intézkedőket.

A rendőrség a fokozatosság elvét betartva a közrendet helyreállította - tette hozzá. Az MTI tudósítói egy fekvő embert láttak a közeli benzinkúton, akihez mentőt hívtak. Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja: a férfi lába meghúzódott, ezért volt szüksége orvosi segítségre.