2024. augusztus 7., szerda
LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK, A CSOPORT

Đuričić öt perc alatt eldöntötte

Szerb újságírói, valamint egy szurkolói csoport bojkottja, szimpatikus és segítőkész skót drukkerek, felforgatott szerb és skót válogatottak s Đuričić két gólja, ami Szerbiának három pontot ért – nagyjából így jellemezhető a kedd este, Újvidéken megrendezett 2014-es világbajnoki selejtező-mérkőzés.

A szerbiai újságírók bojkottálták Siniša Mihajlovićot

A szerbiai újságírók bojkottálták Siniša Mihajlovićot

Annak ellenére, hogy – érthető módon – sokkal kisebb felhajtás előzte meg a Szerbia–Skócia-találkozót, mint a pénteken lejátszott horvátok elleni meccset, az újvidéki mérkőzést megelőző 24 óra sem volt unalmas. Kezdődött azzal, hogy a szerbiai újságírók bojkottálták Siniša Mihajlovićot, vagyis úgy viselkedtek, mintha ott se lenne a sajtótájékoztatón: a szövetségi kapitány nem kapott egy kérdést sem a szerb média munkatársaitól (kivéve a skót újságíróktól és a Szerb Labdarúgó-szövetség honlapjának dolgozó újságírótól), amire még nem volt példa a szerb labdarúgás történelmében. Az újságírói bojkottálást, amelynek az volt az előzménye, hogy Mihajlović azt találta mondani, nem érdekli, hogy az újságok mit írnak a munkájáról, szurkolói követte: az újvidéki Firma 1989 szurkolói csoport ugyanis közölte, addig amíg a szerb labdarúgó-szövetségben nem történnek gyökeres változások, nem mennek a válogatott mérkőzésére. A skót szurkolók kétszer is pozitív cselekedettel hívták fel magukra a figyelmet: előbb 1500 fontot adományoztak a Sremska Kamenica-i Gyermekfalunak, majd a csatlakoztak a Vojvodina Labdarúgóklub és a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) által alkalmazott 100 személyhez, s közösen tisztították a pályát a hótól, lehetővé téve, hogy a mérkőzés ne maradjon el.

Mihajlović alaposan felforgatta a kezdőcsapatát a Zágrábban pályára lépőhöz képest, hiszen hat helyen is változtatott: Brkić helyett Stojković állt a kapuban, az eltiltott Kolarov helyett Tomović kezdett, a középpályán Fejsa, Milivojević, Basta és Tadić kapott helyet, míg Đuričić nem középpályásként, hanem csatárként lépett pályára. A Wales elleni vereség után Gordon Strachan is változtatott: a két újonc, Boyd és Bridcutt is kezdőként kapott helyet a skót együttesben, a kapus Marshall pedig 2009 után ismét magára ölthette a címeres mezt.

Az első félidőben ahogy a pálya egész nap a havat, úgy állta a skót védelem – szó szerint – a sarat, ugyanis a felázott pályán a kevésbé technikás vendégek főleg a védekezésre figyeltek. Emiatt mindössze három olyan lehetősége adódott a szerb csapatnak, amelyikből gól lehetett volna: előbb Bastának a 16-os vonaláról leadott lövését hárította Marshall kapus, majd Đuričić ballábas, erőtlen próbálkozását fogta meg, Tošić lövése pedig elkerülte a kaput.

A második félidőben öt perc alatt eldőlt a három pont sorsa: a 60. percben Tadić viharzott el a bal szélen, középre adását Fejsa kis tétovázás után kapura lőtte, ám Whittaker blokkolta a lövést, azonban a labda Đuričić elé pattant, így a Heerenveen játékosának nem volt nehéz dolga. Öt perccel később szintén Đuričić volt a főszereplő: hibára kényszerítette a skót védőt a bal oldalon, a labda Fejsa elé került, aki egy csel után igen gyengén lőtt, azonban a labda megint Đuričić elé pattant, aki megszerezte saját és csapata második gólját. A skótokon kívül volt még, aki nem örült a gólnak: Tadić hiába kérte a labdát Fejsától, nem kapta, így nem is ünnepelte meg a találatot társaival... A bírói ráadásban Ivanović szerezhetett volna gólt, azonban a Bastától visszakapott labdát nem a sokkal kapu mellé lőtte.

Belga és horvát győzelem

A mérkőzés jegyzőkönyve: Szerbia–Skócia 2:0 (0:0)

Újvidék, Karađorđe Stadion, 5000 néző, vezette: Vad II István (Magyarország). Góllövő: Đuričić a 60. és a 65. percben.

Szerbia: Stojković, Ivanović, Subotić, Nastasić, Tomović, Fejsa (Petrović, 85.), Milivojević, Basta, Tošić (Stevanović, 90+3.), Tadić (Đorđević, 69.), Đuričić.

Skócia: Marshall, Hutton, Caldwell, Hanley, Whittaker, McArthur (Adam, 46.), Boyd, Bridcutt, Maloney (Burke, 80.), Rhodes (Miller, 80.), Naismith.

A csoport többi mérkőzésén: Belgium–Macedónia 1:0 (Hazard 62.), Wales–Horvátország 1:2 (Bale (11-esből) 21., ill. Lovren 77., Eduardo 87.). Az A csoport sorrendje: 1. Belgium 16, 2. Horvátország 16, 3. Szerbia 7, 4. Wales 6, 5. Macedónia 4, 6. Skócia 2 pont.