2024. augusztus 7., szerda
SZERB VÁLOGATOTT

Mihajlović: „Ha nem sikerül, októberben távozom”

A szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Večernje Novostinak adott interjújában elmondta, hogy amennyiben nem sikerül kiharcolni a brazíliai világbajnokságon való részvételt, akkor ígéretéhez híven októberben, a kvalifikáció végeztével távozik a nemzeti csapat kispadjáról. Siniša Mihajlović arról is beszélt, hogy a matematikai esély még megvan a továbbjutásra, mindent megtesz azért, hogy megnyerjék a négy hátralévő csoportmeccsüket: „Matematikailag még mindig játékban vagyunk. Négy meccsünk van még hátra, és annak ellenére, hogy a sorsunk már nem a mi kezünkben van, harcolni fogunk, hogy mind megnyerjük, aztán lesz, ami lesz. Ha kiharcoljuk a vb-részvételt, folytatjuk a munkát, ha nem, akkor korábbi ígéretemnek megfelelően az a döntésem, hogy távozom.”

Arra a kérdésre, hogy habár senki nem követelte tőle a vb-részvételt, miért tette ilyen magasra a lécet, így válaszolt: „Azért, mert ilyen ember vagyok, muszáj konkrét célokat kitűznöm, mintsem hogy azt mondjam, mindegy, hogy kijutunk-e Brazíliába, elvégre lesz még két évünk, hogy a franciaországi Eb-re felkészüljünk.”

Felmerült az a téma is, hogy Tomislav Karadžić, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) elnöke ősszel mindenesetre elbeszélgetne a folytatásról: „Elégedettséggel tölt el, hogy a szövetségben hisznek a munkánkban, látják a válogatott fejlődését a pályán és azon kívül is. Látják a komoly és odaadó törekvést mindannyiunknál. A szövetség mindvégig fantasztikus körülményeket biztosított számunkra, ezért hangsúlyoznom kell: ha nem sikerül a kvalifikáció, az csakis az én hibám lesz. Most úgy gondolom, hogy a távozáshoz állok legközelebb, de meglátjuk, mi lesz októberig, lehet, hogy változtatok az elképzeléseimen a szövetség vezetőivel való tárgyalások után.”

Mihajlović reagált az őt ért támadásokra, azokra a dolgokra, amiket sokan felróttak neki – ilyen pl. a Ljajić-ügy, Matić távozása: „Mindenki ismerte a viselkedési kódexet az első naptól. Nem az én problémám, hogy egyesek nem tartották magukat hozzá. Ljajić ismét elmondta, hogy nem hajlandó énekelni a himnuszt… Rendben, nem fog válogatottmeghívót kapni, amíg én vagyok a szövetségi kapitány.” Azt is nehezményezték többen, hogy nincs jól látható gerince a csapatnak: „Az első naptól kezdve arról beszéltem, hogy nálam nincsenek kezdők és cserék. De ha már itt tartunk, akkor a biztos kezdőjátékosok legyenek: Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov, Đuričić. A többiek mind pótolhatók. Főleg azért, mert a hátsó négyesnek nincs igazi alternatívája, mint a többiek esetében, beleértve Tadićot és Tošićot is, vannak olyan játékosaink, akik egyenrangúan harcolnak a kezdő 11-be kerülésért.”