2024. augusztus 7., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Mourinho eddig minden negyeddöntős párharcot megnyert…

Tizenkét év után ismét a negyeddöntőben találkozik egymással a Real Madrid és a Galatasaray a Bajnokok Ligájában: a két csapat közös történetét kizárólag ez, a 2000/2001-es idényben lejátszott párharc jelenti a legrangosabb európai kupasorozatban.

Igaz, abban a szezonban az európai szuperkupáért is összecsapott a két gárda, a törökök pedig Mario Jardel hosszabbításban szerzett góljával diadalmaskodtak. A madridiak ugyanakkor a legjobb nyolc között visszavágtak: bár az első mérkőzést Isztambulban 3:2-re a törökök nyerték, a madridi meccsen a duplázó Raúl vezérletével a spanyolok 3:0-ra győztek, és továbbjutottak.

A Galatasaray kifejezetten jól szerepel otthonától távol is, ugyanis legutóbbi 18 idegenbeli összecsapásából mindössze kettőt veszített el. Ugyanakkor a Real Madrid José Mourinho irányításával eddig 16 BL-mérkőzést játszott hazai pályán, ezek közül pedig csak egyszer kapott ki.

Az mindenképpen a Madrid mellett szól, hogy Mourinho edzői pályafutása során eddig minden BL-negyeddöntő párharcából győztesen került ki, 2004-ben a Portóval, 2005-ben és 2007-ben a Chelsea-vel, 2010-ben az Interrel, az elmúlt két évben pedig a Reallal is bejutott az elődöntőbe.

A Santiago Bernabeu Stadionban sorra kerülő mérkőzésen a BL mostani kiírásának két legjobb góllövője is pályára lép, a hazaiaknál Cristiano Ronaldo, míg a vendégeknél – a magyarok elleni vb-selejtezőn is eredményes – Burak Yilmaz egyaránt nyolc-nyolc gólt szerzett a sorozatban.

A másik mai összecsapáson a BL-újonc Málaga a német bajnok Borussia Dortmund együttesét látja vendégül. Mindkét gárda remek formában várja az összecsapást, ugyanakkor a párharc esélyese mindenképpen Jürgen Klopp együttese, amely a csoportkörben már a Real Madrid, a Manchester City, illetve az Ajax Amsterdam otthonából is ponttal, pontokkal távozott.

– Reméljük, hogy sikerül legalább minimális előnyt kiharcolnunk a dortmundi visszavágóra – nyilatkozta a Málagát irányító Manuel Pellegrini, aki a 2005/06-os idényben az akkor szintén BL-újonc Villarreal mestereként az elődöntőig vezette csapatát.

Real Madrid–Galatasaray

Helyszín: Madrid, Santiago Bernabéu Stadion (85 454 férőhely)

Kezdés: 20.45

Játékvezető: Svein Oddvar Moen (Norvégia)

Tv: RTS1, Digisport 1

Várható kezdőcsapatok, Real Madrid: Lopez – Arbeloa, Varane, Ramos, Coentrao – Khedira, Alonso – Di Maria, Özil, Ronaldo – Benzema.

Galatasaray: Muslera – Eboue, Semih, Nounkeu, Riera – Altintop, Melo, Selcuk – Sneijder – Drogba, Burak.

Tudta-e, hogy…

…a Real Madrid 37 mérkőzés óta veretlen a Santiago Bernabéu Stadionban – a sorozat 2012 januárja óta tart, s a madridi csapatnak a mérlege: 30 győzelem, 7 döntetlen

…amióta José Mourinho az edző, a spanyol együttes a 16 európai porondon lejátszott mérkőzéséből 13-at nyert meg, s csak egyet veszített el

…a Real Madrid az idei BL-ben 18 gólt lőtt, ezzel holtversenyben a müncheni Bayernnel az éllovas

…a Galatasaray az európai kupaporondon lejátszott legutóbbi 18 idegenbeli mérkőzéséből 10-et megnyert, s csak kettőt veszített el

…a Málaga még sosem játszott német csapattal

…a BL-újonc Málaga edzője, Manuel Pellegrini 2005/2006-os idényben a szintén újonc Deportivo La Coruñával az elődöntőig jutott

…Martin Demichelis és Roque Santa Cruz a müncheni Bayern tagjaként már játszottak a dortmundi együttes ellen

…a Borussia legutóbb tavaly lépett pályára Spanyolországban: akkor a Real Madriddal 2:2-es döntetlent játszottak a BL csoportkörében

…két veretlen csapat van már csak a BL idei szezonjában: az egyik a Juventus, a másik a dortmundi Borussia