2024. augusztus 7., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

„Buffon nyugdíjasnak tűnt”

Kedden este rendezték meg a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccseit, amelyeken meglepőnek mondható eredmények születtek, hiszen akármennyire bevásárolt és tele van pénzzel a PSG, kevesen gondolták, hogy képes lesz 2:2-es döntetlenre a Barcelona ellen, illetve arra is kevesen számítottak, hogy a Bayern München könnyedén veri 2:0-ra a védelméről híres Juventust. Márpedig így történt, tehát izgalmas visszavágókra számíthatunk szerdán.

Igencsak érdekfeszítő meccset láthattak, akik a párizsi mérkőzést kísérték figyelemmel, a PSG igen agilisen játszott az első fél órában, ám a vezetést Lionel Messi révén a Barca szerezte meg a 38. percben. A második félidőben már fáradni látszottak a hazaiak, mégis egyenlítettek a 79. percben – igaz, a lecsorgó labdára a gólt szerző Zlatan Ibrahimović lesről érkezve csapott le. A 89. percben ismét a Barca vezetett, Salvatore Sirigu buta szabálytalanságát Wolfgang Stark büntetővel jutalmazta, a pontos ítélet-végrehajtó Xavi volt. A katalánok azonban így sem várják előnnyel a hazai meccset, elvégre Blaise Matuidi a 90+4. percben bekotorta az egyenlítő találatot. A meccsen megsérült Javier Mascherano és Messi is, akik miatt aggódhatnak a katalánok, de az utóbbi argentin kapcsán kiderült, hogy az előzetes véleményektől eltérően nem három hetet kell kihagynia, hanem valószínűleg már a visszavágón ott lehet.

A mérkőzésről Andrés Iniesta a következőket mondta: „Kicsit olyan volt ez a mérkőzés, mintha meghaltál volna a végén, rossz visszagondolni a végére. Szerencsére ott a visszavágó, idegenbeli eredményként jó ez a döntetlen.” Hasonlóan érezte magát a PSG bosnyák–svéd sztárja, Ibrahimović is: „Fantasztikusak voltunk, csak balszerencsések. Sok helyzetünk volt az elején, Ezequiel Lavezzié a legnagyobb, de nem használtuk ki ezeket. Amikor betalált a Barca, minden nehézzé vált.” A párizsiak edzője, Carlo Ancelotti szerint még nem dőlt el semmi: „Rengeteg energiánkba került az egyenlítés, de visszatértünk a párharcba, még semmi sem dőlt el. Nem semmi, hogy kétszer betaláltunk a Barcának, a visszavágón is meg kell ezt tennünk.”

Münchenben sokkal egyértelműbb volt a mérkőzés kimenetele, David Alaba az 1. percben egy távoli gólt lőtt, a Bayern végig a saját térfelére szorította a Juventust, amely csak árnyéka volt önmagának, majd a 63. percben megduplázta előnyét Thomas Müller révén.

Az első gólban többek között Gianluigi Buffon is benne volt, ő maga viszont talált magyarázatot a találatra: „Alaba lövése megpattant, és én elindultam jobb oldalra, de az irányváltoztatás kifogott rajtam. Tettem már egy lépést jobbra, és a labda egyszer csak irányt változtatott a levegőben.” Nem úgy a Császár, Franz Beckenbauer, a Bayern tiszteletbeli elnöke, aki szerint Buffon nyugdíjasnak tűnt ennél a gólnál: „Alaba „százhúsz méterről” talált a kapuba, Buffon nyugdíjasnak tűnt a lövésnél. Remélem, nem haragszanak meg, de ezt a lövést védenie kellett volna. Talán nem gondolta, hogy Alaba rálövi olyan messziről.”

Hatan voltak gyorsabbak Alabánál

A Bayern München osztrák légiósa, David Alaba a kezdő sípszó után egészen pontosan 25,02 másodperccel talált a Juventus kapujába, s ezzel a sorozat történetének hetedik leggyorsabb gólját szerezte. A rekordot is egy exbayernes futballista, a holland Roy Makaay tartja, ő 2007 márciusában, a Real Madrid ellen már 10.12 másodperc elteltével betalált.

A tíz leggyorsabb BL-gól:

10,12 s: Roy Makaay (Bayern München), 2007. március 7. (a Real Madrid ellen)

10,84 s: Jonas (Valencia, 2011. november 1. (a Bayer ellen)

20,07 s: Gilberto Silva (Arsenal), 2002. szeptember 25. (a PSV Eindhoven ellen)

20,12 s: Alessandro Del Piero (Juventus), 1997. október 1. (a Man. Utd. ellen)

21,06 s: Clarence Seedorf (Milan), 2005. szeptember 28. (a Schalke ellen)

24,00 s: Alexandre Pato (Milan), 2011. szeptember 13. (a Barcelona ellen)

25,02 s: David Alaba (Bayern München), 2013. április 2. (a Juventus ellen)

25,20 s: Marek Kincl (Rapid Wien) 2005. november 2. (a Bruges ellen)

25,54 s: Dejan Stanković (Inter), 2011. április 5. (a Schalke ellen)

28,21 s: Mariano Bombarda (Willem II) 1999. október 20. (a Sparta Praha ellen)