2024. október 2., szerda

Szoboszlai huszonötödször

Ma este kilenc órakor újabb mérkőzéssel folytatódik a Bajnokok Ligája idei kiírása. A találkozók közül mindenképpen kiemelendő az Aston Villa–Bayern. Az 1. fordulóban mindkét gárda magabiztos győzelmet aratott, ez a megállapítás különösen a bajorokra igaz, akik hazai pályán emlékezetes módon kilenc alkalommal is betaláltak a látványosan összeomló zágrábi Dinamo kapujába. Ezúttal azonban az Aston Villa vendégeként jóval nehezebb dolga lesz a német rekordbajnoknak.

Szoboszlai Dominik kisebb jubileumot ünnepelhet majd, hiszen este 25. alkalommal lép majd pályára a legelitebb versenysorozatban. A Liverpool olasz heteket tart, mivel a milánói kirándulás után ezúttal a Bolognát fogadja. A vörösök az Anfield Roadon kimondott esélyesei az összecsapásnak.

Jóval kiegyenlítettebb lehet majd a Leipzig–Juventus mérkőzés. A német csapat támadóinak dolgát nem könnyíti meg az a tény, hogy a torinói védők önbizalma joggal lehet az egekben: a zebra mezesek hat bajnokin egyetlen találatot sem kaptak még az olasz pontvadászatban.

Jó hírt kaptak a Real Madrid szurkolói. A múlt héten az Alavés elleni bajnokin combizomsérülést szenvedett Kylian Mbappéra az előzetes diagnózis szerint három hét kényszerpihenő várt volna, ám a klubból érkező információk alapján a játékos nagy eséllyel már a Lille elleni utazó keret tagja lehet. Esetleges játéka hatalmas lendületet adna a királyi gárdának támadásban, hiánya igencsak észrevehető volt a vasárnap estei madridi városi derbin. Carlo Ancelotti fiai az előző fordulóban nagy nehézségek árán legyőzték a dortmundi Borussiát, és a címvédő ezúttal is a három pont megszerzése reményében lép pályára. A Lille viszont a Sportingtól elszenvedett vereséget követően hazai pályán igyekszik kiköszörülni a csorbát. Hasonlóra törekszik a horvát bajnok is. Megjegyzendő, hogy a zágrábiaknak a katasztrofális rajtot követően ezúttal sem lesz könnyű dolguk, a Monacót fogadják, amely két hete az egyik legnagyobb meglepetést szolgáltatva legyőzte a Barcelonát. A Crvena zvezdát Belgrádban felülmúló Benfica ezúttal az Atlético Madridot fogadja. A portugál csapat a múltban már megtréfálta ellenfelét, és figyelembe véve a hazai pálya előnyét, valamint azt, hogy a vendégek egy fárasztó rangadót követően érkeznek, ezúttal sem lehet esélytelennek tekinteni a portugálokat.

Mai mérkőzések: Girona–Feyenoord, Sahtar (D)–Atalanta, Aston Villa–Bayern, Benfica–Atlético Madrid, Dinamo (Z)–Monaco, Lille–Real Madrid, Liverpool–Bologna, Leipzig–Juventus, Sturm–Club Brugge.

POPP VISSZAVONUL
Bejelentette visszavonulását a német női válogatottól a csapatkapitány Alexandra Popp. A csatár hétfőn közölte, hogy befejezi 14 évnyi szereplését a nemzeti együttesben, amelynek színeiben utoljára október 28-án Duisburgban lép majd pályára az ausztrálok elleni mérkőzésen. A 33 éves Popp 2010-ben mutatkozott be Németország női válogatottjában, s azóta 144 mérkőzésen 67 gólt szerzett, a 2016-os riói olimpián pedig aranyérmet nyert a csapattal, amellyel a nyáron Párizsban a harmadik helyen végzett. A csatár négy világbajnokságon játszott a német együttesben, 2019-ben és 2023-ban csapatkapitányként irányította társait a tornán. Szintén ott volt a 2022-es Európa-bajnokságon, amelyen ezüstéremig vezette a német válogatottat, és társgólkirálya volt a kontinensviadalnak.

FÉLÉVES ELTILTÁS ETO’ÓNAK
Féléves eltiltással büntette a FIFA Samuel Eto’o korábbi kiváló futballistát, a Kameruni Labdarúgó-szövetség (Fecafoot) jelenlegi elnökét. A 43 éves excsatár a FIFA közleménye szerint agresszívan és sportszerűtlenül viselkedett, valamint a játékosok és hivatalos személyek kötelességeire vonatkozó előírásokat is megsértette az U20-as női világbajnokságon játszott nyolcaddöntős meccsen, amelyet Brazília együttese vívott a kameruniakkal. A szeptember 11-i találkozót hosszabbítás után a brazilok nyerték meg. A büntetés értelmében a következő hat hónapban nem látogathat el olyan mérkőzésre, amelyet Kamerun férfi- vagy női válogatottja játszik bármilyen korosztályban.

 

Nyitókép: Beta/AP