2024. szeptember 11., szerda

Jelena számára nincs könnyű ellenfél

A törökországi Isztambulban ma kezdődik a női mestertorna, amelyen a sérüléssel bajlódó és ezért visszalépő Marija Sarapova kivételével a nyolc legjobb lép fel. A mezőnyt két négyes csoportba sorsolták, azokon belül mindenki mindenkivel játszik, a két-két legjobb pedig a szombati elődöntőben indulhat.

Ott lesz Jelena Janković is, aki a fehér csoportban a fehérorosz Viktorija Azarenkával, a kínai NaLivel és az olasz Sara Erranival selejtez. A továbbjutás roppant nehéz feladat, Jelena számára ugyanis nincs könnyű ellenfél, pozitív mérlege pedig csak az olasszal van, de legutóbb 2010-ben játszottak. A vörös csoportot a címvédő és háromszoros bajnok Serena Williams, Agnieszka Radwanska és a két balos, Petra Kvitová és Angelique Kerber alkotják, míg a tartalék szerepe Caroline Wozniackinak és Sloane Stephensnek jutott. Minden résztvevő startban 135 ezer dollárt kap, s a nyeremények a győztes meccsekkel emelkednek. Serenán kívül ebben a mezőnyben csak Kvitová tudott nyerni, aki 2011-ben volt a torna győztese. Az első nap párosítását a szervezők csak tegnap estére jelezték.

A férfimestertornáért még folyik a versenyfutás, s az e heti 500-as tornák, valamint a jövő heti párizsi 1000-es rangú teremtorna döntenek arról, hogy ki társul Rafael Nadalhoz, Novak Đokovićhoz, DavidFerrerhez és Juan Martín del Potróhoz. A jelen állás szerint öt esélyes van a négy helyre, a pillanatnyi sorrendet pedig Tomáš Berdych vezeti 3800 ponttal, következnek Stanislas Wawrinka 3150, Roger Federer 3145, Richard Gasquet 3120 és Jo-Wilfried Tsonga 3055 ponttal. Az első négy ezen a héten Bázelban vagy Valenciában is játszik, Tsonga viszont egy lapra tesz fel mindent, s csak Párizsban próbálkozik.

Statisztikai szempontból az elmúlt versenyhét kivételesen érdekes volt, hisz a 22 éves bolgár Grigor Dimitrov Stockholmban első tornáját nyerte. Ő lett az idén a 8. újonc bajnok, a bolgárok első ATP-bajnoka, s a 22. helyen pályafutása legjobb helyezését jegyzi. Tommy Haas 15., Richard Gasquet 10. serlegét nyerte, a nőknél pedig Caroline Wozniacki 21., míg a román Simona Halep 5. tornáját nyerte. Érdekes adat, hogy a stockholmi döntőben alulmaradó David Ferrer zsinórban ötödik döntőjét veszítette el, Haas pedig 1989 óta a legidősebb teniszező, aki egy idényben két vagy több tornát nyert. 24 éve ugyanez Jimmy Connorsnak sikerült.

A zentai Györe László az izraeli Herzliában a ranglistán 845. helyezett helybeli Dekel Barral kezd, a második fordulóban pedig amerikai selejtezős vagy izraeli szabadkártyás ellenfél következik. Az 5. kiemelt Györe a negyeddöntőben a közvetlenül előtte sorsolt brit Liam Brodyval, a ranglista 569. helyezettjével találkozhat. A 25 ezer dolláros casablancai női ITF-tornán első kiemelt a szerb Jovana Jakšić, aki a rajton a marokkói Jabrival mérkőzik. Vesna Dolonc a 100 ezres poitiers-i tornán érdekelt, és az olasz Camila Giorgival kezd.