2024. szeptember 11., szerda

Novak Párizsban franciával kezd

Párizsban ma kezdődik az idény utolsó 1000-es rangú tornája. Andy Murray kivételével a Bercy csarnokban a világ legjobbjai szerepelnek, és a serlegért folyó harcon kívül a tornának még két komoly tétje lesz. Novak Đoković ugyanis 40. serlegének megszerzésével próbálja meg tartani a tisztes lemaradást Rafael Nadal mögött a ranglistán, míg a Roger Federer, Stanislas Wawrinka, Richard Gasquet és Jo-Wilfried Tsonga négyes a jövő heti londoni évzáró mestertorna még kiadó három meghívójáért csatázik.

Đoković csak 10 pontot véd, hisz tavaly a rajton az amerikai Sam Querrey ellen veszített, Nadal pedig sérülés miatt nem is szerepelt, így mindketten jelentősen növelhetik pontjaik számát. Novak az 1. fordulóban erőnyerő, a másodikban pedig francia riválisa lesz. Feltehetően Benoit Paire várja majd, hisz kimondott esélyes az alig ismert selejtezős Pierre-Hugues Herbert ellen. A nyolcaddöntőben John Isner következhet, a negyeddöntőben Wawrinka, az elődöntőben Federer vagy Juan Martín del Potro, míg a másik ágon Nadal legkomolyabb ellenfelének Tsonga ígérkezik, aki a spanyolt csarnokban, gyors pályán már kétszer verte.

Az idényhajrá bevezetőjeként tegnap Bázelban Del Potro és Federer vívtak döntőt. Mint tavaly is, a zárómeccset az argentin nyerte, amivel megakadályozta a svájcit, hogy már biztos mestertorna-résztvevő legyen, és 18. egymás közötti találkozójukon ötödször diadalmaskodott. Pénteken Párizsban ismét összefuthatnak, és ha nem történik bombameglepetés, a győztes jutalma a Đoković elleni elődöntő lesz. A címet David Ferrer védi, aki tavaly a döntőben a meglepetésember lengyel Jerzy Janowiczot győzte le.

Jelena Janković az elődöntőig jutott az isztambuli női mestertornán. A ranglistán 8. helyezett szerb a csoport utolsó meccsén nem erőltette a játékot az olasz Sara Errani ellen, mert már biztos továbbjutó volt, szombaton pedig jól játszott Serena Williams ellen, de háromjátszmás vereséget szenvedett. Nagyon furcsa meccs volt, mert az amerikainak valamilyen gondja lehetett, amiért időnként alig mozgott, adogatásai jóval az átlaga alatti gyorsasággal szálltak, sírt, nagy szüneteket tartott, és ingerelte a publikumot is, azután viszont időnként legjobbját nyújtotta, és mindent összevetve végül megérdemelten nyert. Jelena az első játszmában 3:1-es vezetést hagyott ki, a másodikban pedig 1:5-ről meccslabdát mentve 4:5-ig jutott, amikor újabb két meccslabdát mentett, végül Serena a következőt győzelemre váltotta. Serena a döntőben a kínai Na Livel játszott, aki e sikere révén megelőzi Marija Sarapovát és Agnieszka Radwanskát, és a ranglista 3. helyére lép, ami pályafutása legjobbja.

Mint két nappal korábban Jovana Jakšić, két magyar teniszezőnő sem tudott első kiemeltként tornát nyerni. Babos Tímea a kanadai Saguenayban, Bukta Ágnes pedig Dubrovnikban az elődöntőben esett ki.

ISZTAMBUL, női mestertorna, negyedik nap: Na Li–Azarenka 6:2, 6:1, Errani–Janković 6:4, 6:4, Kvitová–Kerber 6:7, 6:2, 6:3, elődöntő: S. Williams–Janković 6:4, 2:6, 6:4, Na Li–Kvitová 6:4, 6:2.

BÁZEL. – A férfitorna negyeddöntőjében: Del Potro–Mathieu 6:4, 6:4, Roger-Vasselin–Brands 6:3, 4:6, 6:3, Federer–Dimitrov 6:3, 7:6, Pospisil–Dodig 7:6, 6:4, elődöntő: Del Potro–Roger-Vasselin 6:4, 4:6, 6:2, Federer–Pospisil 6:3, 6:7, 7:5, döntő: Del Potro–Federer 7:6, 2:6, 6:4.

VALENCIA. – A férfitorna negyeddöntőjében: Ferrer–Janowicz 6:4, 4:6, 6:0, Almagro–Fognini 7:6, 6:2, Turszunov–Chardy 6:3, 6:3, Juzsnyij–Nieminen 7:5, 6:7, 6:4, elődöntő: Ferrer–Almagro 6:2, 6:3, Juzsnyij–Turszunov 6:2, 6:4, döntő: Juzsnyij–Ferrer 6:3, 7:5.

SAGUENAY. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Babos–Pegula 7:5, 6:3, elődöntő: Jabeur–Babos 7:6, 4:6, 6:1.

BOGOTÁ. – A női ITF-torna elődöntőjében: Koch–Szlavikovics 4:6, 6:4, 6:2.

DUBROVNIK. – A női ITF-torna elődöntőjében: Reberšak–Bukta 6:3, 6:4.