2024. szeptember 11., szerda

Novak bajlódott Herbert adogatásaival

Novak Đokovićnak több mint másfél órára volt szüksége, hogy a párizsi 1000-es rangú teremtorna 2. fordulójában legyőzze a franciák új reménységét, a 22 éves Pierre-Hugues Herbert-t. Egészen középszerű játékkal Novak bejutott a nyolcaddöntőbe, és ma az amerikai John Isnerrel találkozik.

Đokovićot az ismeretlen Herbert elsősorban az adogatásokkal lepte meg. A francia ebben az elemben óriásit produkált a volt világelső ellen, más téren azonban alárendelt szerepben volt, és közel sem járt a meglepetéshez. Novak hagyta ki az első breaklabdákat, majd 6:5-ös vezetésénél Herbert nem élt két lehetőséggel, azután pedig a rövidítésben alig tanúsított ellenállást. A második játszmában Đoković 5:0-ra is vezetett, de ekkor még inkább alábbhagyott, így a francia végül is tisztes vereséget harcolt ki.

Novak ma a nyolcaddöntőben a hórihorgas amerikai John Isnerrel mérkőzik, akivel csak 3:2 a mérlege. Az idén kétszer játszottak, s a boise-i Davis-kupa-meccsen Đoković nyert, a cincinnati negyeddöntőben az amerikai visszavágott. Novaknak mindenképpen jobb játék kell Isner ellen, amilyent az első párizsi meccsén nyújtott, ellenkező esetben komoly gondok elé néz.

Ami a többi meccset illeti, meglepetés volt Jo-Wilfried Tsonga veresége a japán Kej Nisikoritól. A francia egyszer sem adta le az adogatást, mégis kikapott, amivel le is mondhat a londoni évzáró mestertornáról. Egészen valószínű, hogy Roger Federer, Richard Gasquet és Stanislas Wawrinka a továbbjutók, az egyetlen pedig, aki még közbeszólhatna, a kanadai Miloš Raonić, de ahhoz döntőbe jutás kell neki.

Ana Ivanović szép győzelemmel kezdett a szófiai Bajnokok Tornáján. A volt világelső szerb könnyedén verte a hazaiak reménységét, Cvetana Pironkovát, és a csoportban még az orosz Jelena Vesznyinával és az ausztrál Sam Stosurral mérkőzik. Az első napon megsérült az orosz Marija Kirilenko, akit a hátralevő két meccsen az ukrán Elina Szvitolina helyettesít.

Dušan Lajović Szöulban, Filip Krajinović Casablancában jutott a challenger torna negyeddöntőjébe. Lajović japánt vert, és a nyolc között a 23 éves kínai Di Vuval, a ranglista 241. helyezettjével játszik. A szlovén Blaž Rolát két rövidítésben verő Krajinovićnak nehezebb dolga ígérkezik a 30 éves cseh JanHájekkel.