2024. szeptember 11., szerda

A vártnál könnyebb volt

Novak Đoković két játszmában, bő 80 perc alatt győzte le tegnap a párizsi teremtornán a svájci Stanislas Wawrinkát, és bejutott az elődöntőbe, amelyben ma Roger Federer lesz az ellenfele, aki 6:3, 4:6, 6:3-ra nyert az argentin Juan Martín del Potro ellen. Đoković egészen jól játszott, és a vártnál sokkal könnyebben nyert a 16. egymás közötti meccsen, amely után 14:2-re vezet. Ebben a fejleményben valószínűleg közrejátszott az is, hogy Wawrinka előző este a francia Richard Gasquet-vel együtt már kiharcolta a mestertorna jogát. A svájci és a francia azért lett ott máris a nyolc legjobb között, mert az egyetlen vetélytárs kanadai Miloš Raonić drámai csatában kikapott a cseh Tomáš Berdychtől. Szintén drámai volt a világelső Rafael Nadal és a tavalyi döntőt védő Jerzy Janowicz meccse, amelyet végül is nagyobb tapasztalata miatt a spanyol nyert meg, aminek velejárója, hogy a lengyel hét helyet ront a ranglistán, és kiesik a legjobb 20 közül.

Ana Ivanović sikerrel vette Szófiában a második akadályt is. A volt világelső belgrádi három játszmában nyert az ausztrál Sam Stosur ellen a Bajnokok Tornáján, és tegnap este az orosz Jelena Vesznyina ellen már csak egy játszmára volt szüksége, hogy ma az elődöntőben szerepelhessen. A másik csoportban a román Simona Halep már első, így Ana biztos győzelemre játszott Vesznyinával, hogy a kiváló formában levő románnal csak a döntőben futhasson össze.

A szöuli challengeren Dušan Lajović biztos győzelemmel jutott az elődöntőbe, és ma a 25 éves és a ranglistán 174. japán Juicsi Sugitával vív meg a döntőért. Eddigi eredményével Lajović hat-hét hely haladást biztosított.

A casablancai challengeren Filip Krajinović az elődöntőben zárta a szereplést, hisz az osztrák Dominic Thiem már túl erősnek bizonyult. A zombori a ranglista 243. helyén kezdte a hetet, a casablancai elődöntővel pedig már a 230.-on belül lesz.

A kanadai Torontóban Babos Tímea könnyen nyert az amerikai Alexandra Muellerrel szemben, és az este a negyeddöntőben azzal a tunéziai Ons Jabeurral találkozott, akitől a múlt héten Saguenayban vereséget szenvedett, így a magyarnak alkalma volt a visszavágóra. Az angliai Barnstaple-ben Vesna Dolonc kiesett, a szerbet a 2. fordulóban a 17 éves cseh Kateřina Siniaková győzte le.

Két szerbiai játékos futures tornán játszott, s az egyik elődöntős lett. Miki Janković Kréta szigetén két szép győzelem után ma az olasz Federico Gaióval vív meg a döntőért, Nikola Milojević pedig Egyiptomban a negyeddöntőig jutott. Janković hat, Milojević két új pontot biztosított.