2024. szeptember 11., szerda

Novak bravúrral nyerte a negyvenediket

Novak Đoković mindkét játszmában megfordította az eredményt a tegnapi párizsi döntőben a címvédő spanyol David Ferrer ellen, amivel megszerezte 16. serlegét az 1000-es tornákon – a francia fővárosban a másodikat –, idei hatodik és összesen 40. trófeáját. Előző napon az elődöntőben Đoković három játszmában legyőzte Roger Federert, Ferrer pedig meglepetést okozott a Rafael Nadal feletti kétjátszmás győzelmével. A sok hibával induló Novak elveszítette az első játszmát, majd Federer a másodikat breakkel kezdte, ami nem szegte a szerb harci kedvét. Teljesen átvette a meccs irányítását, a mérkőzés végéig négyszer nyerte el a svájci kezdőütését, így a kettőjük közötti mérleg a 30. meccs után 16:14 Federer javára.

Novak Đoković 40. trófeáját nyerte (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković 40. trófeáját nyerte (Fotó: Beta/AP)

Tegnap Ferrer mindkét játszmában korai előnyt szerzett, és 5:3-ra vezetett, ám a volt világelső ezután bravúros hajrával négy-négy játékot nyert zsinórban, amivel a spanyol elleni mérlegét 11:5-re, idei győzelmi arányát 67:9-re javította, és 17:0-s győzelmi sorozatban jár a US Open elveszített döntője óta.

Londonban meghatározták az évzáró mestertorna csoportbeosztását. A sorsolás nem igazán kedvező a címvédő Đoković számára, akinek a B jelzésű négyesben Juan Martín del Potro, Roger Federer és Richard Gasquet alkot társaságot, míg az A csoportban Rafael Nadal, David Ferrer, Tomáš Berdych és Stanislas Wawrinka kapott helyet. A torna ma 14 órakor a Berdych–Wawrinka mérkőzéssel kezdődik, 20 órakor pedig Del Potro és Gasquet játszanak. Holnap a párizsi elődöntő ismétlődik, hisz 14 órakor Nadal és Ferrer, 20 órakor pedig Đoković és Federer mérkőznek.

Ana Ivanović a nők szófiai Bajnokok Tornáján mindent elrontott, amit csak lehetett, és így az elődöntőben zárta a szereplést. Ana, aki a rajton legyőzte Cvetana Pironkovát és Sam Stosurt, a csoport utolsó meccsén az orosz Jelena Vesznyinától, az elődöntőben pedig a román Simona Haleptől kapott ki, noha mindkét meccsen a harmadik játszmában két breakelőnye volt. Vesznyina ellen 5:2-re vezetett, kétszer adogatott a meccsért, de mindkétszer betlizett, és végül rövidítésben bukott el, Haleppel szemben pedig 3:0 volt az előnye, de azután zsinórban hat játékot veszített. Halep az este a döntőben Stosurral csatázott.

Dušan Lajović challenger tornát nyert Szöulban. A pázovai az elődöntőben könnyen győzte le japán vetélytársát, a döntőben pedig játszania sem kellett, mert a ranglistán 87. német Julian Reister sérültet jelentett. Lajović ma 117. lesz a ranglistán, ami 17 hely haladást jelent, és ami csak hárommal gyöngébb pályafutása legjobbjánál. Lajović ezen a héten is Koreában játszik, első ellenfele pedig a pénteken legyőzött kínai Di Vu lesz.

A magyar lányok tegnap két döntőt játszhattak az ITF-tornákon. A rangosabb torontóin Babos Tímea előbb visszavágott a múlt heti vereségért a tunéziai Ons Jabeurnak, majd az elődöntőben az amerikai Melanie Oudint is felülmúlta, így késő este azzal a 17 éves, haiti származású amerikai Victoria Duvallal mérkőzött a serlegért, aki a US Openen az 1. fordulóban Stosurt verte. Umagban Bukta Ágnes szlovén és cseh rivális legyőzése révén jutott a döntőbe, de ott kikapott a cseh Barbora Krejčíkovától.

Olaszország női válogatottja a hétvégén Cagliariban negyedízben nyerte el a Fed-kupa serlegét. Az olasz csapat élt a lehetőséggel, hogy az oroszok egészen tartalékos összeállításban álltak ki, és fölényes győzelmet arattak.

PÁRIZS. – A férfitorna negyeddöntőjében: Ferrer–Berdych 4:6, 7:5, 6:3, Nadal–Gasquet 6:4, 6:1, Federer–Del Potro 6:3, 4:6, 6:3, elődöntő: Đoković–Federer 4:6, 6:3, 6:2, Ferrer–Nadal 6:3, 7:5, döntő: Đoković–Ferrer 7:5, 7:5.

SZÓFIA. – A női Bajnokok Tornája negyedik napján: Vesznyina–Ivanović 6:4, 3:6, 7:6, Stosur–Pironkova 6:1, 6:4, Pavljucsenkova–Cornet 6:2, 6:2, elődöntő: Halep–Ivanović 2:6, 6:1, 6:3, Stosur–Pavljucsenkova 6:1, 1:6, 6:3.

CAGLIARI. – A Fed-kupa döntőjében: Olaszország–Oroszország 4:0 (Vinci–Panova 5:7, 7:5, 8:6, Errani–Hromacseva 6:1, 6:4, Errani–Klejbanova 6:1, 6:1, Knapp/Pennetta–Hromacseva/Gaszparjan 4:6, 6:2, 10:4).

SZÖUL. – A challenger elődöntőjében: Lajović–Sugita 7:5, 6:2, döntő: Lajovic–Reister – küzdelem nélkül.

TORONTO. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Babos–Jabeur 6:3, 1:6, 6:2, elődöntő: Babos–Oudin 6:4, 3:6, 6:3.

HERAKLION. – A futures torna elődöntőjében: Gaio–M. Janković 6:3, 6:3.

UMAG. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Bukta–Reberšak 4:6, 7:5, 6:1, elődöntő: Bukta–Pantučkova 6:3, 4:6, 6:3, döntő: Krejčíková–Bukta 6:1, 6:4.