2024. szeptember 11., szerda

Novak a legnagyobbak között

A párizsi tornagyőzelme révén Novak Đoković még egy nagy lépést tett a teniszhalhatatlanság felé. A szerb ugyanis a nyílt tenisz korszakának 15. játékosa lett, aki legalább 40 tornát nyert, az 1000-es rangú tornákon már 200 egyéni meccset nyert, amivel a negyedik helyet foglalja el, és immár hetedik azon a listán, amelyet az 1000-es rangú tornákon szerzett serlegek száma szerint állítanak össze.

A nyílt tenisz korszakában, tehát 1968 óta, amikor eltörölték a profik és az amatőrök közötti határt, Jimmy Connors az éllovas 110 tornagyőzelemmel. Következnek: Ivan Lendl 94, John McEnroe 77, Roger Federer 77, Björn Borg 64, Pete Sampras 64, Guillermo Vilas 62, Andre Agassi 60, Rafael Nadal 60, Ilie Nastase 56, Benjamin Becker 49, Thomas Muster 44, Stefan Edberg 42, Rod Laver 41 és Đoković 40. Novak tehát elég gyorsan feljuthat Becker mögé a 12. helyre.

Az 1000-es tornákon 200 egyéni győzelemnél többet csak Federer, Nadal és Agassi valósítottak meg, s e tornákon heten nyertek el 16 vagy több titulust. Nadal vezet 26 serleggel, Lendlnek 22, Federernek 21, McEnroenak 19, Connorsnak 18, Agassinak 17, Đokovićnak pedig 16 titulusa van. A szerb vasárnap a svéd Borgot ugrotta át, akivel Sanghaj óta a 7–8. helyet osztotta.

A londoni évzáró Mestertorna két érdekes és színvonalas mérkőzéssel kezdődött. Az első napon ugyanis a tornán újonc svájci Stanislas Wawrinka kisebb meglepetést okozva három játszmában legyőzte a cseh Tomáš Berdychet, a londoni mezőny egyetlenjét, aki az idén egyetlen tornát sem nyert, majd az argentin Juan Martín del Potro még szorosabb csatában, szintén három játszmában verte a francia Richard Gasquet-t, aki a Mestertornákon így továbbra is nyeretlen. Az A csoportban, különösen akkor, ha Nadal továbbra sem lesz a legmagasabb szintjén, nagyon szoros harc várható a folytatásban, a B csoportban pedig Del Potro, mint kijelentette, a számára legnehezebb meccset nyerte meg a rajton. Az argentin tartott a Gasquet elleni esélyességtől, s úgy tartja, Federer és Đoković ellen e teher nélkül könnyebb lesz, azonkívül még nyomasztotta a szombati pechje, amikor Párizsban, aláírásosztás közben elrabolták a kézitáskáját, amelyben nemcsak a személyes dokumentumai, készpénz és fizetőkártyái voltak, hanem egyik legkedvesebb emléktárgya, a Ferenc pápától ajándékba kapott rózsafüzér is.

Dušan Lajović azonnal veszített a második koreai challengerén, hisz a szerbnek a kínai Vu Di vágott vissza a múlt pénteki vereségért. Kikapott a heraklioni futures rajtján Miki Janković, a magyar Bukta Ágnespedig e héten is első kiemelt Umagban, s mivel a tegnapi első meccsén győzni tudott, megkísérelheti, hogy a múlt heti döntős szereplés után ezúttal a serlegig jusson

Troicki júliusig eltiltva!

Viktor Troicki szerb teniszező büntetését 18 hónapról 12-re csökkentette az illetékes lausanne-i bíróság, így a doppingolással vádolt teniszező csak jövő júliusban léphet újra pályára. Troicki az idén Monte-Carlóban utasította el a mintaadást, amit később félreértéssel magyarázott, az utólagos ellenőrzés pedig nem mutatott ki tiltott szereket. E döntés után bizonyos, hogy Szerbia válogatottja a Davis-kupa jövő hétvégi döntőjében a Đoković, Tipsarević, Zimonjić és Bozoljac összeállításban lép fel Csehország ellen.

.