2024. szeptember 11., szerda

Minden jó, ha jó a vége

Amikor kedden este Londonban, az évzáró mestertorna második napján megkezdődött a ĐokovićFederer rangadó harmadik játszmája, a svájci nemcsak a szerb teniszezővel, hanem egy számára kellemetlen hagyománnyal is szembesült. Novak ugyanis minden esetben győzött, amikor megnyerte az első játszmát, s mint utóbb kiderült, ezúttal sem történt másként. Természetesen nem a hagyomány puszta megőrzése miatt, hanem mert a döntő játszmában a címvédő Đoković lényegesen jobb volt, és teljesen megérdemelten nyitotta a tornát fontos győzelemmel. Ez volt Novak és Roger 31. mérkőzése, s a szerb a kedd esti sikerrel 16:15-re szépített. A torna második fordulójában, az ATP honlapja szerint, Đoković az argentin Juan Martín del Potróval mérkőzik. Ha 2:0-ra nyer, már elődöntős, a 2:1-es győzelem pedig abban az esetben jó, ha a csoport másik meccsén Federer felülmúlja Richard Gasquet-t.

A sorozat nem szakadt meg: ha Roger Federer elveszítette az első játszmát Novak Đoković ellen, a mérkőzés végén mindig a szerb teniszező örülhetett a győzelemnek (Fotó: Beta)

A sorozat nem szakadt meg: ha Roger Federer elveszítette az első játszmát Novak Đoković ellen, a mérkőzés végén mindig a szerb teniszező örülhetett a győzelemnek (Fotó: Beta)

A mérkőzés szoros csatával indult, amelyben az adogatás dominált, és 4:4-ig semmi különös nem történt. Federer a kilencedik játékban jutott breaklabdához, de kihagyta a lehetőséget, amit Đoković a következő játékban azzal büntetett, hogy ő nyerte el a svájci adogatását. A második játszma második játékában Đoković két breakalkalmat elszalasztott, majd az 5. játékban 40:0-s vezetésnél jócskán alábbhagyott, így Roger breakelt, és azután 5:4-nél az egyenlítésért adogatott. Novak ekkor még újabb break révén egyenlített, de a rövidítésben 2:2 után a svájci nyert zsinórban öt pontot. Szurkolói hiába remélték, hogy Roger visszavág a szombati párizsi vereségért, hisz a döntő játszmát a higgadt Đoković azzal kezdte, hogy elnyerte a svájci adogatását, majd amikor nagy harcban a sajátját is hozzátette a 2:0-s vezetésért, Federer már satuban érezhette magát. Voltaképpen a kedd esti meccsen egyikük sem remekelt, az időnkénti látványos és ötletes megoldások mellett túl sok volt az önhiba, s e téren Federer járt elöl, míg hibái nagy részét Novak az elveszített második játszmába sűrítette. Lehetséges, hogy a következő meccseken mindketten jobban játszanak, és az sem teljesen kizárt, hogy a döntőben még egyszer találkoznak.

Ami nem sikerült Federernek, megtette Rafael Nadal. A világelső spanyol az első londoni meccsén revánsot vett honfitársán, David Ferreren a szombati párizsi kudarcért, s mivel tegnap is nyert Wawrinka ellen, így biztossá vált, hogy a világranglista első helyén zárja az évet. Nadal egyrészt jobban játszott, mint Párizsban, másrészt Ferrer erősen elmaradt attól a teljesítménytől, amelyet a francia fővárosban szombaton Nadal, vasárnap pedig Đoković ellen nyújtott, és gyakorlatilag esélye sem volt az újabb haditettre. Ferrer a továbbjutási esélyt a svájci Stanislas Wawrinka és a cseh Tomáš Berdych elleni meccseken keresheti.

A kisebb tornákat illetően Jovana Jakšić isztambuli győzelme említhető. A 19 éves belgrádi 7:5, 3:2-re vezetett a 7. kiemelt lichtensteini Stephanie Vogt ellen, amikor ellenfele sérülés miatt feladásra kényszerült. Jakšić a 2. fordulóban a 30 éves és a ranglistán 194. helyezett cseh Renata Voráčovával találkozik.

Đoković: nem működik a doppingellenes rendszer

Elveszítette minden bizalmát a doppingellenes programban a szerb Novak Đoković, a férfi teniszezők világranglistájának második helyezettje azután, hogy honfitársa, Viktor Troicki szerinte áldozata lett az ellenőrök gondatlanságának. A londoni ATP-világbajnokságon a svájci Roger Federer keddi legyőzésével kezdő Đoković azt mondta: Troicki esete is bizonyítja, hogy a rendszer nem működik, mert szerinte az ellenőrök nem profik, felületesek, és nem tudják elmagyarázni rendesen, hogy a sportolóknak mit kell tenniük a mintavételkor.

Hozzátette: szó sincs arról, hogy felmentené barátját, de szerinte, ha Troicki valóban megkérdezte, elég-e csak vizeletmintát adnia, mert félt a vérvételtől és rosszul volt, az ellenőr pedig hozzájárult a kéréséhez, akkor ez nem a versenyző hibája.

A 27 éves Troicki első fokon másfél éves eltiltást kapott a Nemzetközi Teniszszövetségtől, majd a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, amely egy évre enyhítette a büntetést, de a játékos így is csak jövő júliusban térhet vissza.