2024. szeptember 11., szerda

Novak Londonra összpontosít

Novak Đoković szurkolóinak sajnálatára szerdán késő délután már elméleti esély sem maradt arra, hogy kedvencük zsinórban harmadszor is a világranglista élén zárja az évet. Amikor Rafael Nadal kivételesen nagy csatában nyerni tudott a londoni évzáró mestertorna 2. fordulójának meccsén a svájci Stanislas Wawrinka ellen, azzal nemcsak a torna elődöntőjét biztosította, hanem a tenisz trónját is, hozzávetőlegesen az elkövetkező húsz hétre. A szerbiai teniszezőnek tehát már nem kell foglalkoznia az első hellyel, minden figyelmét a londoni tornára összpontosíthatja, ahol a címet védi. Mint maga is mondta a verseny előtt, a világelsőségért mindent megtesz, de ez nemcsak rajta múlik, ezért sokkal fontosabb, hogy a játékra és az esetleges újabb tornagyőzelemre figyeljen, hisz ha a győzelmek sorakoznak, a világelsőség is előbb-utóbb újra az övé lesz.

Ha a terve valóra is válik, tehát Londonban is győz, akkor lépést tart Nadallal, a többieket pedig jelentős számú ponttal előzi meg, jövőre pedig sikeres rohamot indíthat a spanyol ellen. Már csak azért is minden idők egyik legjobbjának nevezhetjük, mert egy olyan időszakban tudott eredményes lenni, amikor a sportág két kivételes nagyságával versengett egy időben. Február 2-án lesz ugyanis tíz éve annak, hogy Roger Federer először állt a ranglista élére, s azóta rajta kívül mindössze két játékos, Nadal és Đoković tudott éllovas lenni. Ez a trió annyira a többiek előtt jár, hogy csak mesélhetünk azokról az időkről, amikor sokkal kiegyensúlyozottabb volt az élmezőny, és több pályázó volt az első helyre, mint például 1999-ben, amikor egy évben öten is, Pete Sampras, Carlos Moyá, Jevgenyij Kafelnyikov, Andre Agassi és Patrick Rafter váltogatták egymást, majd a következő négy esztendőben, Federer trónfoglalásáig, további öt új világelsőt jegyezhettünk: Marat Szafin, Gustavo Kuerten, Lleyton Hewitt, Juan Carlos Ferrero és Andy Roddick.

Đokovićnak tegnap késő este roppant fontos meccse volt az argentin Juan Martín del Potro ellen, hisz győzelemmel ő is kiharcolta a londoni elődöntőt. Ilyen forgatókönyv esetén a francia Richard Gasquet elleni utolsó csoportmeccs tétje már csökkent, s Novak eldönthette, kit óhajt a négy között, vajon Nadalt-e, vagy pedig az A csoport egyelőre még ismeretlen második helyezettjét, amiről a mai Ferrer–Wawrinka (15.00) és Nadal–Berdych (21.00) mérkőzések döntenek. Az A csoportban még minden lehetséges, hisz számukra kedvező eredmények esetén Ferrer, Wawrinka és Berdych is lehet még második.

Az 50 ezer dolláros összdíjazású isztambuli tornán Jovana Jakšić megszerezte második győzelmét, és bejutott a negyeddöntőbe. A 19 éves belgrádi két könnyű játszmában múlta felül a 30 éves cseh Renata Voráčovát, és ma a 32 ranglistapontot érő elődöntőért a 19 éves és a listán 204. ukrán Katarina Kozlovával mérkőzik. Umagban Bukta Ágnes lett negyeddöntős a 10 ezres tornán, hisz leiskolázta az olasz Stefania Rubinit, és a következő fordulóban a selejtezőből érkezett szlovák Kristína Schmiedlovával játszik.