2024. szeptember 11., szerda

Đoković–Wawrinka elődöntő Londonban

A címvédő Novak Đoković a londoni évzáró mestertorna vasárnapi elődöntőjében minden bizonnyal a svájci Stanislas Wawrinkával játszik, a másik meccsen pedig a világelső spanyol Rafael Nadal ellenfele a ma délutáni FedererDel Potro mérkőzés győztese lesz. Wawrinka tegnap délután három játszmában verte David Ferrert, így a cseh Tomáš Berdychet nehéz feladat elé állította, hisz a csehnek az este győzelem kellett, hogy mégis ő legyen a továbbjutó, míg Nadalnak egy játszma kellett a csoport első helyének megszerzéséhez.

Stanislas Wawrinka győzelme (Fotó: Beta/AP)

Stanislas Wawrinka győzelme (Fotó: Beta/AP)

Đoković két meccsel jutott az elődöntőbe és szerezte meg a B csoport első helyét. A nyolcas mezőny két legfiatalabbjának rangadóján a belgrádi három játszmában múlta felül az argentin Juan Martín del Potrót, amivel a B csoportban ismertté vált, hogy Federer és Del Potro mai mérkőzése dönt a csoport másik továbbjutójáról. Đoković taktikailag kifogástalanul nyitotta a meccset, a hajrában pedig igazolta erőnléti és mentális fölényét. Az első játszmában a szerb nem engedte kibontakozni az argentin tenyeresét, a valamivel gyöngébb második játszma után pedig a harmadikban előbb határtalan nyugalommal hárított két breaklabdát, majd a saját alkalmát kihasználta, s azután rutinosan zárta a csatát. A mérkőzés érdekessége, hogy mindhárom játszmában a hatodik játék volt a döntő. A harc nem volt különösebben kiélezett, mint néhány korábbi rangadójuk, az adogató pedig rendre 3:2-es állásnál ingott meg, aki azután nem volt képes a fordításra. Novak és Del Potro 14. egymás közötti meccsüket vívták, Novak 11. alkalommal került ki győztesként, ami idei 69., zsinórban pedig 19. megnyert meccse.

Ma tehát 15 órakor Roger Federer és Juan Martín del Potro játszanak. A hagyomány a svájci mellett szól, aki 14:5-re vezet, viszont a legutóbbi négy párharcból hármat az argentin nyert meg, és ma is egy árnyalattal esélyesebb lesz. Đoković és Richard Gasquet 21 órai meccsének nincs tétje a csoport sorrendjének alakulását és a továbbjutást illetően, így a két teniszező csupán a ranglistapontokért és a pénzdíjért játszik, s noha Đokovićnak nincs szüksége a nagyobb erőbevetésre, mégis valószínű, hogy alaptermészetéből fakadóan a győzelemre hajt, a francia pedig, noha a meglepetés lehetősége sose egészen kizárt, esélytelennek tekinthető arra, hogy a londoni fellépést győzelemmel zárja a címvédő ellenében, a 9:1-es egymás közötti mérleget pedig szépíti.

Az umagi női ITF-tornán a magyar Bukta Ágnes három szoros játszmában nyert, és ma az elődöntőben a 20 éves szlovákiai Juhász Viviennel mérkőzik. Az egyiptomi Sarm es-Sejkben a 16 éves čačaki Ivana Jorović is nagyszerűen halad. Könnyen nyerte a negyeddöntő meccsét, és ma a döntőért a 18 éves svájci selejtezőssel, Nina Stadlerrel csatázhat. Jovana Jakšić Isztambulban még nem nyerte vissza sérülése előtti formáját, és a negyeddöntőben az ukrán Kozlovától szenvedett vereséget.