2024. szeptember 11., szerda

Nadal az első döntős

A világelső spanyol ma 21 órakor Novak Đokovićtyal vagy Stanislas Wawrinkával játszik a mestertorna serlegéért

Világválogatott–Svájc kéttáblás páros mérkőzés volt műsoron a londoni évzáró mestertorna tegnapi elődöntőjében. A vezetést az előbbiek szerezték meg Rafael Nadal révén, aki két játszmában győzte le Roger Federert, míg a lapzárta után játszott meccsen a címvédő Novak Đoković kimondott esélyesnek számított Stanislas Wawrinkával szemben, akit legutóbb múlt pénteken, a párizsi teremtorna negyeddöntőjében múlt felül. Ha tehát bejött a papírforma, ma 21 órakor Nadal–Đoković döntőt játszanak, s ez lesz a világ két legjobbjának 39. egymás közötti meccse. Nadal 22:16-ra vezet, emellett az egyik még hiányzó serlegét vette célba, hisz a spanyol nemcsak hogy még egyszer sem győzött az évzárón, hanem csak most harcolta ki második döntőjét. Ha viszont megtörtént a csoda, és Wawrinka 14:3-ra szépített Novak ellen, ma tizenkettedszer mérkőzhet meg Nadallal, akit az eddigi 11 csatában még sose győzött le.

Az első döntős: Rafael Nadal (Fotó: Beta/AP)

Az első döntős: Rafael Nadal (Fotó: Beta/AP)

A Nadal–Federer meccs keménynek indult, Federer jutott elsőként breaklabdához, végül a 9. játékban ő veszítette el az adogatást. Azonnal visszavágott ugyan, de a spanyol nem hagyta ennyiben, és elkerülte a rövidítést, majd a második játszmában a 6. játékban szerzett döntő előnyt. Ez a mérkőzés sem változtatott a benyomáson, hogy sem Nadal, sem pedig Federer nincsenek csúcsformában, ami – a teljes igazság kedvéért – Đokovićra és Wawrinkára is vonatkozik. Ennek ellenére, ha Novak lesz az ellenfél, ma este még egy nagy meccset várhatunk.

Szombaton a két utolsó londoni csoportmeccs forgatókönyve csaknem azonos lett. Novak Đoković és Juan Martín del Potro ugyanis breakkel kezdett Richard Gasquet és Roger Federer ellen, és az előnyszerzés után mindketten arra törekedtek, hogy az előnyt minél kisebb erőbefektetéssel őrizzék meg. Novak az első játszmában az 5:3-as vezetést adta le, de a rövidítésben mégis nyert, majd az elveszített második játszma után lelt magában annyi erőt, hogy győzzön, és veretlenül jusson az elődöntőbe. Đokovićnak ez volt az idei 70. győzelme és a 20. a veretlenségi sorozatában. Ha a szerb Londonban megvédi a címet, és sikeres lesz a Davis-kupa hétvégi belgrádi döntőjében is, az év leghosszabb sorozatát mondhatja a magáénak, hisz az idénycsúcsot Nadal tartja 22 egymást követő győzelemmel.

A másik meccsen az argentin 5:1-re vezetett Federer ellen az első játszmában, s csak nagy nehezen jutott vezetéshez. Legnagyobb gondja az volt, hogy elveszítette a ritmust, ráadásul játékba hozta a svájci veteránt, aki a következő két játszmában, noha Del Potro azokban is 3:1-re és 3:0-ra vezetett, elég erős volt, hogy fordítson, és kiharcolja 11. elődöntőjét a mestertornákon.

Egy-egy fiatal szerb és magyar teniszezőnő is tornát nyert a héten. Ivana Jorović Egyiptomban győzött kiváló játékkal a döntőben az osztrák Toljan ellen, míg Bukta Ágnes Umagban ugyancsak fölényesen győzte le a horvát Lekajt. Jorović, akit a jövő hétfőn a ranglistán vagy 150 helynyi haladás vár, ezen a héten is indul Sarm es-Sejkben, míg Györe László, ha a benevezési listán már nem történik változás, Ciprus fővárosában, Nicosiában lesz a futures 5. kiemeltje.

LONDON. – Az évzáró mestertorna 3. fordulójában, A csoport: Nadal–Berdych 6:4, 1:6, 6:3, B csoport: Đoković–Gasquet 7:6, 4:6, 6:3, Federer–Del Potro 4:6, 7:6, 7:5, elődöntő: Nadal–Federer 7:5, 6:3, Đoković–Wawrinka – esti meccs. Páros, elődöntő: Marrero/Verdasco–Dodig/Mello 7:6, 7:5, B. Bryan/M. Bryan–Peya/Soares – esti meccs.

UMAG. – A női futures torna elődöntőjében: Bukta–Juhász 6:4, 4:6, 7:6, döntő: Bukta–Lekaj 6:0, 6:1.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna elődöntőjében: Jorović–Stadler 6:0, 6:2, döntő: Jorović–Toljan 6:0, 6:2.