2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Đoković megszerezte a vezetést, Berdych egyenlített

Novak Đoković (Ótos András felvétele)

Szerbia válogatottja tegnap délután Belgrádban 15 ezer néző előtt, Novak Đokovićnak a Radek Štepanek elleni győzelmével (7:5, 6:1, 6:4) megszerezte a vezetést a Davis-kupa csehek elleni döntőjében. A ranglistán második helyezett szerb egészen könnyen, a hatból öt breaklabdát kihasználva jutott az előre elkönyvelt győzelemhez, ami a US Open döntője óta zsinórban a 23. diadala. Đoković ezzel az idény leghosszabb sorozatát jegyezte, és a sort még meg is toldhatja, ha a vasárnap 14 órakor kezdődő meccsen nyerni tud Tomáš Berdych ellen is. A második mérkőzésen Dušan Lajović három játszmában, 6:3, 6:4, 6:3 arányban veszített Berdych ellen. Szombaton 16 órától a párosok meccse lesz műsoron, a vasárnapi párosítás pedig az első két játéknap eredményének függvénye. A belgrádi találkozón Szerbia 2010 után a második titulusért küzd, míg Csehország harmadszor lehetne bajnok a 1980-as és 2012-es diadalokat követően.

A 130 perces meccsen Đoković az első játszma hatodik játékában szerzett előnyt, de a kilencedikben leadta az adogatást. Mint általában, a mulasztás nem hozta zavarba, és a 12. játékban újra breakelt, amit követően a győztes kiléte már egy pillanatra sem volt kérdéses, a nagy harcot és meglepetést is ígérő Štepanek ugyanis a második és a harmadik játszmában a játék egyetlen elemében sem volt méltó ellenfél.

A kis tornákon szereplő négy szerbiai teniszező tegnap is folytatta e heti győzelmi sorozatát. Elsősorban itt Györe Lászlót említhetjük, aki tegnap Nicosiában bejutott pályafutása negyedik döntőjébe a futures tornákon, és a harmadik serlegért játszhat. A 18 éves zentai játékos ezúttal az olasz Francesco Picco felett aratott fölényes győzelmet, amivel szavatolt neki az e heti 10 új ranglistapont, azáltal pedig az 550. hely a ranglistán, ami eddigi legjobbja. Ha Györe ma a döntőben legyőzi a 23 éves és 479. helyezett osztrák Bastian Trinkert, abban az esetben november 18-án már az 520. helyet foglalná el, ami 390 hely haladást jelentene a tavalyi évzáróhoz képest.

Miki Janković negyeddöntős lett Kréta szigetén. A belgrádi két szoros játszmában győzte le a cseh Václav Šafráneket, az elődöntőért pedig a 21 éves és a ranglistán 452. olasz Federico Gaióval játszik.

Minszkben Jovana Jakšić két rövidítéssel zárult játszmában múlta felül a fehérorosz Ilona Krement, és a döntőért a 19 éves orosz Margarita Gaszparjannal találkozik. Egyiptomban a 16 éves Ivana Jorović három játszmát vívott az elődöntőért a grúz származású orosz Natela Dzalamidzevel, a négy között pedig azzal a svájci Nina Stadlerrel mérkőzik, akit a múlt héten 6:0, 6:2-re legyőzött.