2024. szeptember 11., szerda

Egy Đoković mégsem elég

A szerbiai válogatott idei kalandja a Davis-kupában nem úgy ért véget, ahogyan azt el lehetett képzelni. A tündérmesébe illő befejezést Viktor Troicki büntetése és Janko Tipsarević sérülése akadályozta meg, a hétvégi belgrádi döntőben ugyanis a vendéglátóknak csak egy ponterős játékosuk volt. Novak Đoković hozta a maga két pontját, a cseh válogatott viszont ismételten kiegyensúlyozottnak bizonyult, 3:2-es győzelemmel megvédte a serleget, ami összesen harmadik titulusuk, Szerbiában pedig a jelek szerint egy új korosztályra hárul majd a feladat, hogy egy napon esetleg megismételjék a 2010-es bravúrt.

Az utolsó egyéniben mindössze öt percig tartott a remény, hogy Dušan Lajović meglepetést okozhat a tapasztalt Radek Štepanek ellen. Lajović breakkel nyitotta a meccset, de amikor a következő játékban nem tudta megőrizni az adogatás előnyét, szinte azonnal visszaesett a reális erejének szintjére, cseh ellenfele pedig rutinosan gyűjtögette a végső diadalhoz szükséges pontokat.

Nem állítható, hogy Lajović nem igyekezett, és nem adott bele mindent a pénteki második meccsen. Ellenkezőleg, akik először látták játszani, biztosan meglepődtek, hogy mennyire jó képességű teniszezőről van szó, ezúttal azonban nem történhetett csoda, mert a cseh Tomáš Berdych nem becsülte le a számára névtelen szerbet. Berdych összpontosítva vette fel a küzdelmet, ami abból is látható volt, hogy a legtöbbet akkor nyújtotta, amikor breakkel fenyegetett. A meccs folyamán ötször volt 0:30 a cseh adogatásán, ám Lajović egyetlen alkalmat sem kapott, hogy elnyerje az adogatást.

Egészen más téma a szombati páros, amelyben Nenad Zimonjić és Ilija Bozoljac jóval elmaradtak tényleges képességeik mögött, s megközelítőleg sem nyújtották azt, amit például az USA ellen láthattunk áprilisban, és még annyit sem, mint amennyit szeptemberben a Kanada ellen elveszített meccsükön mutattak. Berdych és Štepanek túl tapasztaltak ahhoz, hogy kihagyták volna a lehetőséget, egészen könnyen szerezték meg a vendégek második pontját, s még az élcelődést sem felejtették ki, hisz szerintük a szerb kapitány nagy hibát vétett, amikor Đokovićot párosban nem játszatta.

Vasárnap délután Novak Đoković magabiztosan hozta a saját második pontját, s a Berdych elleni győzelemmel 2:2-re egyenlített. Eleinte a cseh nagy lelkesedéssel küzdött, Novak pedig sorban hagyta ki a breaklabdákat. Amikor azután az egyiket értékesítette, már a kezében tartotta a meccset, s azt a fényűzést is megengedhette magának, hogy a második játszmát rövidítésre adja.

Eredmények: Szerbia–Csehország 2:3 (Lajović–Berdych 3:6, 4:6, 3:6, Bozoljac/Zimonjić–Berdych/Štepanek 2:6, 4:6, 6:7, Đoković–Berdych 6:4, 7:6, 6:2, Lajović–Štepanek 3:6, 1:6, 1:6).

Györe László Nicosiában pályafutása negyedik futures döntőjét játszotta, és az osztrák Bastian Trinkertől elszenvedett vereség után 2:2 a mérlege. A 3. kiemelt osztrák azért váratlanul kicsit túl magas arányban nyerte meg a zárómeccset, viszont a 6. kiemeltként szerepelt zentai játékos így is tíz új ranglistapontot szerzett, amivel jövő hétfőn egyéni legjobb helyezését jegyzi. Már ezen a héten alkalma lesz az újabb pontszerzésre, hisz neve ott szerepel az újabb nicosiai torna résztvevőinek listáján, s ha időközben nem történt komolyabb változás, Györe megint kiemelt lesz, tehát a negyeddöntőig biztosan legyőzhető ellenfelei lesznek. Ezen a tornán, feltehetően második kiemeltként, indul a belgrádi Peđa Krstin is, megeshet ezért, hogy a verseny majd a szerbiai teniszezők jegyében zajlik.

Noha nem volt kiemelt, zsinórban második tornáját nyerte Egyiptomban a 16 éves Ivana Jorović, aki a hetet a ranglista 854. helyezettjeként kezdte, jövő hétfőn pedig már a 630. hely táján kap rangsorolást. Ivana előbb könnyen legyőzte a svájci Stadlert, majd a döntőben a 448. spanyol Fernandezt is magabiztosan felülmúlta. Nem rossz eredmény két további elődöntő sem, amit Jovana Jakšić és Miki Janković jegyeztek. Mindketten ezen a héten is játszanak.

NICOSIA. – A futures torna döntőjében: Trinker–Györe 6:2, 6:3.

HERAKLION. – A futures torna negyeddöntőjében: M. Janković–Gaio 7:6, 7:6, elődöntő: Golding–M. Janković 6:3, 6:4.

MINSZK. –A női ITF-torna elődöntőjében: Gaszparjan–Jakšić 6:1, 6:2.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna elődöntőjében: Jorović–Stadler 6:2, 6:2, döntő: Jorović–Fernandez 6:2, 6:4.