2024. augusztus 18., vasárnap
AGROŽIV

Ostalo još samo ime

Agonija preduzeća za obradu živine Agroživ iz Žitišta se bliži kraju. Preduzeće je iz ruku J.P. Srbijagas dospelo u državnu svojinu, a država će još jednom pokušati da proda ovu firmu. Pismene ponude su bile očekivane do kraja aprila. Za sada se ne zna da li je bilo zainteresovanih. Činjenica je da je veći deo pokretne i nepokretne imovine živinske klanice već prodat na licitaciji, na inicijativu kreditora. Tako su u ruke novog vlasnika, preduzeća Matijević, dospele farme pilića Agroživa u selima Srednjeg Banata, a i deo uređaja klanice je već prodat. Inače, već i formalno, su dospeli u vlasništvo dosadašnjem zakupcu kompanije, beogradskom Mibrasnu.

Realno gledano, pokušaji prodaje, od strane države, tek su ispunjene formalne obaveze, jer se prodati može samo ime Agroživ, jer je firma bez farme pilića i bez klanice nesposobna da opstane.
Jedina dobra vest je da je završen socijalni program za nekadašnje radnike klanice i da će se uskoro početi i sa isplatama. Suma za isplate je 190 miliona dinara, a socijalni program se odnosi na 369 radnika. Sa isplatama će se radnicima povezati i radni staž tako da neće imati prekida sve do ostvarenja socijalnog programa.

Agroživ je 2000. godine preuzeo Srbijagas, ali su se privredni problemi preduzeća samo gomilali. Sve je više kasnila plata za 1.300 zaposlenih, dok su ostali bez snabdevača sirovinama kada je prilikom stečaja prodata farma pilića u Srpskom Itebeju, Banatskom Karađorđevu i Hetinu. U međuvremenu je neuspešno tražen novi vlasnik.

Agroživ je nekada zadovoljavao čitavih 60 posto potrebe Srbije za živinskim proizvodima.