2024. július 17., szerda

U nadi radosni

Monsinjor Ferenc Fazekaš je ustoličen za biskupa Subotičke biskupije


Spe Gaudentes – U nadi radosni, geslo je Ferenca Fazekaša, novog biskupa Subotičke biskupije, koje je inspirisano porukom Svetog apostola Pavla. Ceremonija osvećenja biskupa održana je u subotu u Katedrali „Svete Tereze Avilske” pred crkvenim velikodostojnicima, uglednim gostima, velikim brojem sveštenstva i mnoštvom vernika.

„S obzirom da je biskupska katedra Subotičke biskupije upražnjena posle upokojenja našeg prepodobnog brata Slavka Večerina, sada želimo da za ovu zajednicu postavimo novog duhovnog pastira. Posle molitve, odlučili smo da ovu službu poverimo tebi, dragi sine moj, imajući u vidu tvoju posvećenost u oblasti duhovnog staranja, kao i tvoje svešteničke i ljudske vrline, i činjenicu da si i dosad revnosno vršio svoju službu dijecezanskog upravitelja, sve to podržava našu nadu u tvoju podobnost”, navodi se u buli o imenovanju upućenoj našem novom biskupu, koju je potpisao papa Franja, a koju su okupljeni mogli čuti na početku ceremonije osvećenja biskupa.

Svečanost je održana u okviru svete mise. Glavni zareditelj je bio mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i mitropolit, zareditelji pomoćnici su bili mons. Balaž Babel, kaločko-kečkemetski nadbiskup i mitropolit i mons. Vlado Košić sisečki biskup. Važni trenuci osvećenja uključivali su davanje obećanja, klanjanje biskupskog kandidata, a zatim i rukopoloženje, kada su prisutni biskupi položili ruke na glavu osobe za osvećenje. Potom je usledila molitva osvećenja, miropomazanje glave kandidata svetim uljem i predaja knjige evanđelja. Glavni deo svečanosti bilo je uručenje biskupskog prstena, mitre i pastirskog štapa, nakon čega je Ferenc Fazekaš preuzeo katedru biskupa, i u nastavku predvodio svetu misu.

Ferenc Fazekaš je novi biskup – radosni trenuci u Katedrali „Svete Tereze Avilske” (Foto: Edvard Molnar)

Ferenc Fazekaš je novi biskup – radosni trenuci u Katedrali „Svete Tereze Avilske” (Foto: Edvard Molnar)

Obraćajući se vernicima povodom osvećenja biskupa, mons. Kutleša Dražen je između ostalog rekao, da se kroz istoriju održavanje našeg verskog života uvek suočavalo sa velikim izazovima, a ni sada nije drugačije:

– Zadatak pastira i vernika je da veru održe živom i da je prenesu generacijama koje govore različitim jezicima i raznolike su po svojim običajima, naglasio je zagrebački nadbiskup.

Kao završnu ceremoniju, mogli smo čuti pozdrave, uključujući čestitku velečasnog Lasla Poše, koji se u ime sveštenika, monaha i monahinja obratio novom biskupu:

– Izražavam svu svoju zahvalnost na dostizanju biskupske službe, koju apostol Pavle naziva revnosnim radom. A moje dobre želje su one što je apostol Pavle napisao u svom pismu Timoteju, prvom efeskom biskupu, u kojem mu poručuje da bude primer vernicima u govoru, ponašanju, ljubavi, veri i čistoti. Obratite pažnju na čitanje Pisma, pouke i učenja. Vodite računa o ovim stvarima, posvetite im se kako bi vaš napredak bio očigledan svima – čuli smo, između ostalih, u čestitki velečasnog Lasla Poše, u kojoj se dotakao ličnih iskustava, a potom je biskupu Ferencu Fazekašu na poklon uručio jednu prelepu svetu čašu za pričešćivanje.

Na osvećenju biskupa između ostalih pozdravljeni su Mikloš Šolteš, državni sekretar Kabineta predsednika Vlade Mađarske nadležan za crkvene i etničke odnose, ministar Tomislav Žigmanov, predstavnik Vlade Srbije, Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu, Ester Čalokezi, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Balint Pastor, predsednik skupštine Grada Subotice, Imre Kern, pomoćnik gradonačelnika Subotice, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Goran Kaurić, zamenik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i pomoćnik sekretara Zoltan Kudlik, kao i predstavnici crkava, a pored njih i predstavnici hrvatskih, bunjevačkih, slovačkih i nemačkih institucija i organizacija.

Dan pre osvećenja biskupa održana je večernja molitva.

Ustoličenje biskupa privuklo je veliki broj zainteresovanih (Foto: Edvard Molnar)

Ustoličenje biskupa privuklo je veliki broj zainteresovanih (Foto: Edvard Molnar)

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)