2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Mora se stajati na više nogu

Poljoprivredna ekipa SVM-a posetila je mađarske poljoprivrednike u srednjem Banatu

Poljoprivredni tim Saveza vojvođanskih Mađara je izvršio terenski obilazak srednjeg Banata. Političari su prvo otišli u Novi Itabej, gde su pogledali fabriku za uzgoj i pakovanje korenskog povrća Atile Patai, zatim su posetili Novu Crnju i obišli vinograd Lasla Silađija, a potom su otišli kod stočara Jožefa Đermana. Na ovom terenskom obilasku, kao članovi poljoprivrednog tima, učestvovali su Atila Juhas, državni sekretar ministarstva poljoprivrede, dr Viktor Molnar, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, Jožef Kerekeš, potpredsednik SVM-a i državni sekretar ministarstva finansija, kao i Elvira Kovač, članica predsedništva SVM-a.

Atila Patai je objasnio i procese rada pakovanja povrća (Fotografija Hajnalke Vidač)

Atila Patai je objasnio i procese rada pakovanja povrća (Fotografija Hajnalke Vidač)

Atila Juhas je naglasio da je veoma važno posetiti poljoprivrednike, razgovarati sa njima, videti uslove na njihovim farmama, saslušati njihove ideje i iskustva, jer na taj način mogu efikasno da im pomognu.

– Postoje subvencije iz državnih resursa, možete konkurisati za uređaje, opremu, priključne mašine, kao i za značajne razvojne investicije, koje se koriste u sektoru stočarstva, ratarstva i povrtarstva. Sada je aktuelan i IPARD-ov konkurs, uz bespovratnu subvenciju od 60-65, čak 70 odsto. Prijaviće se i naši domaćini iz Novog Itabeja. Mnoga mlada gazdinstva, kao i mladi i sredovečni farmeri pokušavaju da razmišljaju o nekoj vrsti strukturne promene u gajenju biljaka. Živimo u vremenima kada je teško preživeti samo od gajenja biljaka. Intenzivnije gajenje povrća i voća, kao i stočarstvo garantuju opstanak poljoprivrednika. Neophodno je stajati na više noga, kombinovati stočarstvo sa gajenjem biljaka, kako bi se poljoprivredno gazdinstvo moglo razvijati. Ima mnogo zainteresovanih gazdi, a mi smo u ministarstvu, pokrajinskoj administraciji i lokalnoj samoupravi da stvorimo što više mogućnosti za konkursne prijave poljoprivrednika, objasnio je Atila Juhas.

Navedene su dodatne opcije podrške za Lasla Silađija (Fotografija Hajnalke Vidač)

Navedene su dodatne opcije podrške za Lasla Silađija (Fotografija Hajnalke Vidač)

Dr Viktor Molnar je rekao da fond već nekoliko godina kreditima sa niskom kamatnom stopom podržava sadnju vinograda i voćnjaka.

– Mnoge prijave na konkurs ministarstva i pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu mogu da pomognu poljoprivrednicima da realizuju ovakve investicije, posebno za sadnju, za sisteme kap po kap i navodnjavanje, za mreže za zaštitu od grada, kao i za ograđivanje voćnjaka. Verujem da će iskoristiti ove prilike u budućnosti. Tu su i povlašćeni krediti i konkursi za modernizaciju prerađivačkih kapaciteta, objasnio je dr Viktor Molnar.

Nyitókép: Jožef Đerman se bavi uzgojem goveda (Fotografija Hajnalke Vidač)