2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Uskoro će dom kulture u Nosi oživeti

Juče je dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, sa delegacijom iz Subotice obišao prošle godine predat dom kulture u Nosi, pa posetio poljoprivrednog uzgajivača Andraša Kiš Tormu. Planirano je da dom kulture u Nosi uskoro oživi, očekuje se stvaranje glumačke sekcije, organizacija raznih manifestacija i programa, kao i drugi događaji. Dr Balint Pastor je rekao da se sa ovom investicijom ostvario veliki san meštana.

– Godinama smo radili da ovaj objekat dovedemo u sadašnje stanje. Zgrada je predata u ranu jesen prošle godine, a prvog septembra počela je sa radom izmeštena jaslena grupa Predškolske ustanove i vežbaone „Vackor”, za kojim postoji velika potreba. Dom kulture može zadovoljiti kulturne potrebe naselja i okoline. Ovaj divan objekat bi se isticao i u mnogo većim naseljima. Ovo malo selo, Nosa, može da se pohvaliti jednom ovakvom instituciju, jer su se meštani okupili, formulisali svoj san, a i sami su učestvovali u izgradnji sa svojim sredstvima. Morao je da pomogne i SVM, jer je investicija iznosila 770.000 evra. Opremljene su i sobe za goste. Male stvari se uvek mogu uraditi, poput postavljanja komarnika ili klima uređaja. Ni ovde nije rešeno pitanje vodovoda, kao ni u drugim naseljima. Trudićemo se da i u ovome pomognemo, kao i do sada, rekao je predsednik stranke.

Porodica Andraša Kiš Torme generacijama se bavi uzgojem povrća. Oni koriste mogućnost podrške jer ne bi mogli sami da održe svoje veliko gazdinstvo.

– Podrška Fondacije „Prosperitati” nam je umnogome olakšala posao, teško bismo sami napravili foliju sa tako velikim unutrašnjim prostorom. Pokušavamo da apliciramo i na pokrajinske i republičke tendere, kao i kod sekretarijata za poljoprivredu. Pretprošle godine smo uspešno konkurisali na pokrajinska sredstva, a i sada smo konkurisali kod Fondacije „Prosperitati” za mali traktor za hortikulturu. Nadam se da će prijava biti uspešna, rekao je ovaj uzgajivač.

Nyitókép: (Fotografija Hermina Gal)