2024. július 16., kedd

Praznik saradnje među regionima

Otvorene granice, bliža ekonomska saradnja

Našem novinskom članku pripada i FOTO GALERIJA.

Praznik evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa održan je tokom vikenda, kada je srpsko–rumunsko–mađarska tromeđa bila dva dana otvorena za sve tri zemlje.

Evroregion DKMT je stvoren pre 27 godina sa ciljem uspostavljanja političke, ekonomske, kulturne, obrazovne i sportske razvojne saradnje. Jedan od opipljivih i dalekosežnih rezultata ovoga bilo je otvaranje graničnog prelaza Rabe-Kibekhaza pre dve godine.

U subotu je u Rabeu, trubački orkestar „Bega” iz Temišvara odsvirao himnu ove tri susedne zemlje i Evropske unije, Odu radosti, a potom su učenici tri susedna naselja Kibekhaza, Obeba i Majdan-Rabe učestvovali u takmičenju u trčanju.

Iz Vojvodine, Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, sa mađarske strane, Erš Pelner, potpredsednik skupštine županije Čongrad-Čanad, i a rumunske strane, Viorela-Gheroghe Coifan, potpredsednica skupštine županije Temeš su učestvovali.

– Danas je praznik saradnje među regionima. Teška srca sam prihvatio poziv, ovo je mesto porekla Ištvana Pastora, redovno je učestvovao na proslavi Evroregije DMKT i bio promoter važnih odluka. Na primer, pre nekoliko godina je realizovan granični prelaz Rabe-Kibehaza, koji je veoma značajan za region i našu širu zajednicu. Nedavno je omogućeno proširenje graničnog prelaza, što bi moglo biti još jedna prekretnica u životu i daljem ekonomskom, kulturnom i drugom razvoju regiona, koji utiče na blizu 5 miliona ljudi, rekao je između ostalih Balint Juhas.

Nyitókép: (Fotografija Andraša Otoša)