2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

O značaju sporta

Našem novinskom članku pripada i FOTO GALERIJA.

Dani Lajoša Vermeša, prvi put organizovani sa namerom da se stvori tradicija, odali su počast sećanju na olimpijske igre na Paliću i na njenog vizionara, polihistora Lajoša Vermeša. Organizator Dana Lajoša Vermeša bilo je Udruženje „Procult” iz Palića.

Subotnji program manifestacije počeo je polaganjem venaca na statuu imenjaka koja se nalazi pored Bagoljvara. Spomen-cveće položili su Marta Dobo, predsednica Saveta mesne zajednice Palić i Zoltan Miler, predsednik Udruženja „Procult”. Izložba rada Lajoša Vermeša, koji je nastao u saradnji udruženja, Gradskog muzeja Subotica i Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika, otvorena je u Eko-centru.

Govor je održao Janoš Nagel, predsednik mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara na Paliću, kandidat te stranke za lokalnu samoupravu. Potom je prisutne pozdravio Silard Nemet, potpredsednik Fidesa, predsednik Rvačkog saveza Mađarske. Silard Nemet je u svom govoru istakao značaj negovanja kulta Lajoša Vermeša, ističući da još uvek malo znamo o tome da su se na Paliću već 1880. godine, 16 godina pre prvih modernih Olimpijskih igara, održavala sportska takmičenja u stilu antičkih olimpijskih igara. On je govorio o ulozi sporta u jačanju privrede i nacionalne samosvesti i istakao značaj učešća na lokalnim izborima i izborima za Evropski parlament u Srbiji.

– Kao državni sekretar za nacionalnu odbranu, mnogo sam se borio da na dostojanstven način odamo počast našim herojima. 26. maj je dan sećanja na mađarske heroje, a ovom prilikom moramo se setiti i Lajoša Vermeša. Heroj je bio i Lajoš Vermeš. Naši heroji se moraju poštovati i srećan sam što mađarska zajednica Palić, vojvođanska mađarska zajednica i njihov politički lider Balint Pastor na dostojanstven način obeležavaju Lajoša Vermeša. Trebalo bi da ga čuvaju u sećanju, da mu prenesu sećanje, da pričaju o njemu, jer Lajoš Vermeš i palićke olimpijske igre to zaslužuju, rekao je Silard Nemet.

U svom govoru dr Balint Pastor, predsednik SVM-a i nosilac partijske liste u Subotici, pomenuo je i obnovu pruge Segedin–Subotica.

– Godinama, decenijama pričamo o potrebi da se oživi sećanje na Lajoša Vermeša i da svet nauči da su Olimpijske igre već organizovane ovde na Paliću, 16 godina pre prve moderne olimpijade. Sport je jedan od najboljih načina i sredstava infrastrukturnog razvoja, jer se za sport i takmičenja moraju obezbediti infrastruktura, kulturni sadržaji, prevoz. Tako je bilo u vreme Lajoša Vermeša, tako je i danas. Dobra vest je da imamo konkretne rezultate u ovoj oblasti. Kratkovidi gradski čelnici su 1974. godine otkazali tramvaj koji je Lajoš Vermeš pokrenuo donirajući sopstveni novac kako bi publika iz Subotice stigla na Palić da gleda Olimpijske igre. Mi mislimo drugačije, a obnavljanjem prevoza putnika na pruzi Segedin–Subotica prošle godine, nekako smo obnovili tramvaj koji je ukinut, rekao je Balint Pastor, koji je rekao da će se u Bagoljvaru ubuduće nalaziti muzej istorije sporta.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)