2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Doroća Konc je pobednica Vojvođanskog galopa

Kao jahačica iz Feketića, izazvala je iznenađenje u sedlu njenog grla Vernost, pobedivši favorita Fantaziju

Hiljade ljudi je i ove godine posetilo 12. Vojvođanski galop. Goste je pozdravio Bunford Tivadar, predsednik Vojvođanske fondacije za razvoj „Halo”.

– Ovom manifestacijom se obeležava sećanje na Ištvana Pastora, koji je kroz 11 godina bio glavni pokrovitelj galopa. Ne samo da slavimo veštinu i istrajnost takmičara, već i doživljavamo snagu naše zajednice. Kažu da je umetnost jahanja u razumevanju jezika konja, jer konji nam drže ogledalo i pokazuju ko smo zaista. Ovo takmičenje je odlična prilika da svi pokažu koliko su se trudili i koliko su napredovali. Današnji cilj nije samo pobeda, već i sticanje novih prijatelja, učenje jedni od drugih i uživanje u društvu.

Manifestaciju je otvorio njen novi glavni pokrovitelj, dr Balint Pastor, predsednik SVM-a.

– Danas prvi put organizujemo galop bez Ištvana Pastora, koji je bio ne samo pokrovitelj već i vizionar ovog događaja. Kao i u mnogim drugim stvarima, i u nastavku Vojvođanskog galopa pokušaćemo da nadoknadimo njegovu odsutnost i da ono što je zamislio, sanjao i ostvario, nastavimo dalje. Mađari iz svih krajeva Vojvodine posetili su Vojvođanski galop kao takmičari, gledaoci, navijači i učesnici takmičenja u kuvanju. Dakle, to je istinski događaj za izgradnju zajednice. To je kao naša zajednica, ne isključujemo nikoga, ali u isto vreme smo ponosni na naše vrednosti i tradicije, i želimo da to nastavimo dalje. Izgradimo zajednicu, pokažimo snagu danas, kao i na predstojećim izborima 2. i 9. juna. Moramo da pokažemo snagu naše zajednice, jer to niko drugi osim nas neće učiniti, rekao je dr Balint Pastor.

U finale su ušli jahačica Feketića, Doroća Konc, jahačica Temerina, Luca Feldeš, Žolt Roštaš iz Kanjiže, kao i jahačica iz Adorjana, Viki Zborai.

Doroća Konc je prva završila. Druga je bila Luca Feldeš. a jahačica iz Adorjana Viktoria Zboraj je treća, dok je Žolt Rostas četvrti. Tri pobednika su se plasirala u finale u Silvašvaradu.

Molnár Edvárd felvétele

(Fotografija Edvarda Molnara)

U trci za male husare pobedila je Korina Domjan iz Malog Iđošs, ispred Balaža Vajde iz Oroma. U husarskoj dečijoj trci prva je završila Ana Vajda iz Bačkog Petrovog Sela, pa će i oni biti tamo u Silvašvaradu. Za najboljeg malog husara i za pobednika Vojvođanskog galopa pehar je predao dr Balint Pastor. Kasači su prvi put organizovali memorijalnu trku Ištvana Pastora, na kojoj je pobedio Boris Kečenović. Po prvi put je održano takmičenje u guranju zaprega u kome su se takmičila četiri tima, a kao najbrža se pokazala grupa „Kerekeš ere”. Daniel Barjaktar je pobedio u trci rimskih kočija. Ištvan Dudaš iz Trešnjavca bio je najuspešniji takmičar u trci seljaka, dok je Arpad Fekeč iz Čantavira pobedio na Subotičkom galopu.

Posetioci manifestacije su pokazali veliko interesovanje i za štand našeg lista „Mađar so”.

Na takmičenju u kuvanju 40 ekipa pripremilo je bakonjski ragu od svinjetine. Članovi žirija bili su Anamarija Viček, potpredsednica SVM-a, kandidat za poslanika u EP, Žofia Rigo Pal, potpredsednica nacionalnog saveta, i Daniel Đivanović, kandidat za odbornika SVM-a u Subotici. Pobedilo je jelo tima iz Masterplasta. U očuvanju tradicije najbolja ekipa bila je iz Ivanova. U Bačko Dušanovo su otišle dve nagrade: za izradu najlepšeg paviljona, kao i za korišćenje najcrvenije paprike. Najhigijenskiji paviljon bio je kulinarski prostor Kikinđana, a Bečejci su se mogli pohvaliti najlepšim serviranjem.

Kao završnu deo programa ove manifestacije, publiku su zabavljali operetni pevači iz Budimpešte.

Molnár Edvárd felvétele

(Fotografija Edvarda Molnara)

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)