2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

U Vojvodini je važno da ostanemo Mađari

U Subotici su 158 đaku prvaku uručene stipendije Saveza „Rakoci”

OVOM NOVINSKOM ČLANKU PRIPADA I FOTO-GALERIJA.

U Osnovnoj školi „Majšanski put” u Subotici, 158 učenika prvog razreda na mađarskom nastavnom jeziku, sa gradskog područja Subotice, dobilo je stipendiju od deset hiljada forinti od Saveza „Rakoci”. Goste i prisutne pozdravili su Beata Bognar, direktorka Osnovne škole „Majšanski put”, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Čaki Čongor, predsednik Saveza „Rakoci”.

Beata Bognar je istakla da, pored pomoći u nabavci školskog pribora, iznos ove podrške ima i značajniju, ideološku vrednost, po kojoj je mađarskoj državi, Savezu „Rakoci”, Savezu vojvođanskih Mađara i nacionalnom savetu svaki đak prvak izuzetno važan, pa bi želeli da izraze svoju brigu, podršku i zahvalnost prema ovim mladim đacima i njihovim roditeljima.

U Vojvodini će ove godine ovu podršku dobiti ukupno 1.283 mađarska đaka prvaka. Arpad Fremond je rekao, da pored paketa za upis u školu, koju obezbeđuje nacionalni savet, važno je skrenuti pažnju i na važnost učenja na maternjem jeziku.

– Radimo da bi naša deca napredovala u domovini. Pored mađarske vlade i ministarstava, nacionalni savet sarađuje i sa drugim partnerskim organizacijama koje brinu o Mađarima koji žive preko granice. Zahvaljujemo se Čongoru Čakiju što smo uspeli da uspostavimo partnerstvo sa Savezom „Rakoci”, preko kojeg možemo da pomognemo Mađarima koji žive u Vojvodini, da ostanu i opstanu ovde u domovini. Nacionalni savet obezbeđuje paket za upis u školu za svu decu, a Savez „Rakoci” pomaže im da u školu krenu sa novim školskim torbama. Takođe poklanja knjige bajki deci iz vrtića i partner je i u drugim studijama i ekskurzijama. Kroz ovu inicijativu, mađarska omladina i deca iz Vojvodine mogu da odu u različite kampove i mogu da upoznaju decu koja žive u celom Karpatskom basenu. Svi događaji i podrška veza su sa maticom, a male pažnje pomažu u opstanku. U nacionalnom savetu ćemo i ubuduće činiti sve da održimo ovu zajednicu. Ovo ne bi bilo uspešno bez podrške iz matice ili iz države, ali što više partnerskih organizacija imamo, poput Saveza „Rakoci”, to je više veza, više pomoći, više pažnje, i kroz to možemo ostati još jači. Uveren sam da ćemo i ubuduće moći da podržimo decu, naglasio je Arpad Fremond.

Govorio je i Čongor Čaki, predsednik Saveza „Rakoci”.

– Došli smo da slavimo decu, pošto su još u septembru postali mađarski školarci. Verujemo da je ovo odlučujuća odluka u životu jedne porodice. Ne možemo dovoljno zahvaliti roditeljima na ovoj odluci, koji su prihvatili jezik i kulturu koju su njihovi roditelji, bake i dede, ali i dalji preci preneli sa kolena na koleno. Ova stipendija želi da pošalje poruku, da mi u Karpatskom basenu pripadamo jedni drugima, i da su nam svi potrebni. Vidim da je vojvođanska zajednica veoma dobro organizovana. Na ovo treba da budu ponosni, jer se jedinstvo vojvođanskih Mađara vidi izdaleka, i molim vas da to potvrdite kad god budete u mogućnosti, zaključio je Čaki Čongor.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)