2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Stanje obrazovanja je pitanje opstanka

Ovom novinskom članku pripada i galerija fotografija, koju možete pogledati OVDE!

U organizaciji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, u Somboru je održan stručni skup rukovodilaca javnih ustanova obrazovanja.

(Fotografija Andraša Otoša)

(Fotografija Andraša Otoša)

Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta, istakao je u svom pozdravnom govoru da je pitanje obrazovanja možda i najznačajnije sa stanovišta opstanka Mađara u Vojvodini.

– Kao tim možemo da budemo uspešni ako sagledamo situaciju, ko je za šta tačno konkurisao iz koje regije, ako možemo da se dogovorimo između sebe koje su razvojne investicije potrebne za pravilno funkcionisanje datih obrazovnih institucija. Tako smo sve ovo koordinirali u proteklom periodu, tako smo funkcionisali. Ovim susretima želimo još više da ojačamo saradnju, rekao je predsednik nacionalnog saveta.

Dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, rekao je da smatra važnim složnost obrazovnih institucija i kontinualnost komunikacije, kako bi institucije kojima upravljaju obezbedile kvalitetnije obrazovanje i bolje uslove za dobrobit mađarske dece i školaraca.

– Borimo se za svako odeljenje, za odeljenja sa malim brojem učenika. Takođe i kako bi uslovi u obrazovnim ustanovama bili najodgovarajući. Za sve ovo neophodni su resursi iz Mađarske, pokrajine i republike, čuli smo od Balinta Pastora.

Ovom stručnom skupu su prisustvovali i državna sekretarka za obrazovanje Aniko Jeras, pokrajinski sekretar za obrazovanje Robert Otot, čelnici nacionalnog saveta, kao i lokalni funkcioneri i rukovodioci institucija.

Nyitókép: (Fotografija Andraša Otoša)