2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Poruka za budućnost

U Bačkoj Topoli su vremenske kapsule postavljene u zid gradske kuće u izgradnji

Pripadajuću galeriju fotografija možete pogledati OVDE.

Dve vremenske kapsule postavljene su u zid nekadašnjeg hotela u Bačkoj Topoli, koji se renovira.

Prvu je 1957. godine sastavio Lajoš Kiškarolj, tadašnji rukovodilac gradilišta. Njegov sin, 96-godišnji Robert Kiškarolj, sada je vratio ovu vremensku kapsulu, koju je građevinski izvođač pronašao u januaru tokom izgradnje. Gradonačelnik Adrian Satmari, nosilac izborne liste SVM-a, je stavio i jednu novu vremensku kapsulu pored stare. On se zahvalio izvođaču radova što poruka iz prošlosti nije završila u smeću, već je predata zaposlenima Doma kulture. On je rekao da je i nova vremenska kapsula rezultat saradnje: neko je stavio na papir, neko je sastavio, a neko je ugravirao staklo.
 

(Fotografija Petera Tota)

(Fotografija Petera Tota)

– Izgradnja napreduje veoma dobro, u skladu sa planiranim, i trebalo bi da bude završena u prvom kvartalu sledeće godine. Želeli bismo da premestimo opštinske organe u buduću zgradu administrativno-društvenog kompleksa, čime bismo građanima olakšali obavljanje administrativnih poslova. Napravićemo učenički dom sa 59 kreveta u drugom krilu zgrade, rekao je on. On je dodao da je vremenska kapsula postavljena u zidu prostorije koja će biti sala skupštine opštine. Lokacija vremenskih kapsula biće obeležena pločom sa dva datuma i grbom opštine. On je dodao da će zgrada dati i novi izgled centru grada.

– U centru će stajati jedna reprezentativna, moderna zgrada, naš cilj je da naše okruženje učinimo što lepšim, ugodnijim za život i čistijim, izjavio je Adrian Satmari.

Ova renovacija se izvodi sredstvima matične države, a korisnik je Dom kulture. Timea Čipe, direktorka ove ustanove, je rekla da je čika Robiju obećano da će vremenska kapsula njegovog oca biti vraćena u zid. Staklo je razbijeno kada je pronađeno, a zahvaljujući saradnji zajednice bilo je moguće nabaviti isto takvo, pošto je kolekcionar Jožef Boršoš iz Kavila ponudio jedan komad od svoje kolekcije. Zapečaćen je pčelinjim voskom, ljubaznošću Jožefa Šihelnika. Novo staklo ima na sebi grb opštine, delo Oskara Barte. Pri pisanju teksta pomogla je Evila Rac Ejzler, a tekst je napisala Ramona Frindik. Direktorica je rekla da je ovo poruka za budućnost.

Robert Kiškarolj je rekao da se njegov otac interesovao za istoriju, a posebno za lokalnu istoriju.

Nyitókép: (Fotografija Petera Tota)