2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Pred ciljem

Projekti orijentisani na porodicu i zajednicu koji podržavaju opstanak u Kanjiži

Robert Fejstamer je diplomirani ekonomista. Od 2016. godine je gradonačelnik opštine Kanjiža. Član je Saveza vojvođanskih Mađara od 2006. godine. Od 2015. godine je član saveta SVM-a, a od 2016. godine i predsedništva SVM-a. On je na vrhu liste kandidata SVM-a za lokalne izbore u Kanjiži. Pitali smo ga o značaju ovih izbora, kao i o planovima.

U opštini Kanjiža 87 odsto stanovništva je mađarske nacionalnosti. Da li je zastupanje interesa ovde izrazito važno?

– Od kada većina iz SVM-a konktroliše lokalnu samoupravu, nepokolebljivo smo vodili računa o efikasnom zastupanju mađarskih interesa, tokom rešavanja svakodnevnih problema i administracije, kao i prilikom kominiciranja prema pokrajinskom i republičkom nivou. Za ovo je neophodno da, pored rukovodstva lokalne samouprave, i naše institucije, civilne organizacije, sportska udruženja i kulturna društva imaju mađarski liniju, kako bi imali sve što je potrebno za očuvanje kulturnog nasleđa i za negovanje mađarskog jezika. Za to je potrebna što veća podrška jedinoj mađarskoj listi, SVM-u. U Kanjiži učestvuje 3 izbornih lista, od kojih je samo lista SVM-a u potpunosti mađarska, sa kandidatima iz svih mesnih zajednica. Nije najvažnije ko će biti gradonačelnik, niti koji će biti sastav rukovodstva u opštini, već da li će naši mađarski čelnici i direktori ostati u našim institucijama, da li će naše institucije imati isti duh kao što su imale do sada. Ovo je ulog izbora za lokalnu samoupravu, čiji će ishod imati veliki uticaj na svakodnevni život i budućnost ljudi koji ovde žive.

U proteklih 8 godina bilo je teških okolnosti, ali smo zabeležili i mnogo uspeha. Na koju stranu prelama tas na vagi?

– Sve što smo sebi zacrtali kao cilj na godišnjem nivou i dugoročno formulisali, doveli smo do finiša. I dalje ima razvojnih investicija velikog obima za koje opštinski budžet nije dovoljan. Za njihovu realizaciju potrebno je nekoliko rundi konkurisanja u trajanju od nekoliko godina. Naši projekti manje vrednosti, koji su veoma značajni za zajednicu, kao što su renoviranje i programski sadržaji lokalnih domova kulture, domova ili zgrada društvene namene, javnih prostora, igrališta, pa i velika ulaganja, kao što je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kanjiži, ili čak izgradnja dela biciklističke staze na Horgošu, svedoče o našim uspesima. Protekle godine karakteriše mnoštvo razvojnih investicija. Slušali smo zajednicu, dali prostor građanskim inicijativama, pomogli smo im, našli sredstva za njih, iz kojih smo realizovali ideje. Zahtevi stižu do opštine, radimo na njima, pripremamo projekte i preko kontakata opštine dolazimo do konkursnih prijava na pokrajinskom, republičkom ili međunarodnom nivou, gde pokušavamo da dobijemo novac za projekte. Bilo je razvoja u svim našim naseljima, u svim oblastima, bilo da se radi o omladinskoj politici, kulturi ili infrastrukturi. Najveći uspeh je dobra saradnja između sela, civilne sfere, institucija i opštine. Praktični rad na terenu obavljaju lokalni timovi, bez obzira da li je za to potrebna podrška lokalne samouprave. Bez dobrih lokalnih timova ne bismo došli ni do ideje, a kamoli do realizacije.

Ovo takođe zahteva od gradonačelnika da proceni potrebe svih 13 naselja i da se bavi njima. Kako će ovo fukcionisati ubuduće kada budete započeli svoj 3. mandatni ciklus?

– Mora se imati na umu dobra saradnja i osluškivanje ideja na lokalnom nivou. Ako budemo mogli ovako da radimo i ubuduće, možemo postići velike ciljeve. Poslednjih godina realizovali smo ono za šta je bio dovoljan ili budžet lokalne samouprave ili manji konkursi, ali sada su se veliki projekti nagomilali: obilaznica, Velika terasa, prilazni putevi kod Martonoša, Adorjana i Trešnjevca. Postoji mnogo infrastrukturnih projekata sa odobrenim planovima, koji predstavljaju veliki izazov za opštinu. Slede projekti koji zahtevaju veliku spoljnu podršku. Dobro stojimo sa planovima i idejama, znamo u kom pravcu bismo želeli da idemo. Postoje dalekosežni projekti koji koštaju mnogo novca, koji se mogu realizovati uspešnim konkurisanjem.

Dakle, da li ste pred ciljem svakom pogledu? Sa kojim programom je krenula na izbore lokalna organizacija SVM-a u Kanjiži?

– U programu su veći projekti: razvojna investicija banje u Kanjiži, izgradnja stare železničke stanice u Horgošu, završetak koncepcije mlina u Oromu. Postoje veliki razvojni planovi koji se mogu razložiti po naseljima, ali program se oslanja na projekte orijentisane na porodicu i zajednicu koji podržavaju opstanak. U svakom naselju pojedinačno treba da postoje uslovi za život u 21. veku, kao što postoje u samom naselju Kanjiže. To znači kontinuirani rad kao i do sada: izgradnju ulica, puteva, biciklističkih staza, proširivanje kanalizacione mreže, kontinuiranu renovaciju i održavanje domova zdravlja, domova kulture i institucionalnog sistema, kao i kontinuirani razvoj sistema obrazovanja. Ne može postojati nijedan projekat ili program koji bi nadjačao ili podredio ove ideje. Važno je da svako oseća pripadnost naselju u kome živi. U naših 13 naselja, stanovnici i zajednica su mnogo zahvalniji za rešavanje malih problema, pošto su im oni mnogo važniji. Ako ubuduće budemo imali odgovarajući legitimitet, neće biti problema sa radom u smislu komunikacije, saradnje, uspešnosti prijava na konkurse, složnost zajednice i kreativnosti i možemo da računamo na izvanredne rezultate!