2024. július 7., vasárnap

Ada je proslavila dan opštine

Dobitnici nagrade "Pro Urbe" su Janoš Vaštag, pecaroši iz Mola i rukometašice iz Ade

Foto-galeriju, koja pripada ovom novinskom članku, možete pogledati OVDE.

Povodom dana opštine Ada, 2. jula, skupština opštine je u utorak u opštinskoj kući održala svečanu sednicu, na kojoj su predsednik skupštine opštine Jožef Tobiaš i gradonačelnik Zoltan Bilicki uručili opštinska priznanja i zahvalnice gradonačelnika za 2024. godinu. Pored članova skupštine opštine, na svečanoj sednici bili su prisutni i predstavnici lokalne samouprave, opštinskih javnih ustanova i javnih preduzeća, počasni građani opštine Ada, naselja pobratima Inarč iz Mađarske, državni sekretar republičke vlade, funkcioneri pokrajinske skupštine i vlade, članovi Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, upravitelj Fondacije „Prosperitati”, članovi državnih organa i crkava, kao i predstavnici susednih opština.

Svečanu sednicu otvorio je Jožef Tobiaš, predsednik skupštine opštine Ada. On je naglasio da su za opštinu Ada proslava i negovanje međuljudskih odnosa važni, jer oni čine osnovu svih vidova saradnje.

On je istakao da se na dan Ade osvrću i sećaju velikana opštine, a skupština opštine javnim priznanjima i zahvalnicama predsednika opštine ističe one pojedince i timove koji su u proteklom periodu ostvarili zapažene rezultate.

Povodom dana opštine Ade, 2. jula, skupština opštine dodelio je pet nagrada onim meštanima i sportskim udruženjima koji su svojim aktivnostima doprineli razvoju i unapređenju opštine Ade. Janoš Vaštag iz Ade dobio je nagradu „Pro Urbe” od opštine Ada za svoj nesebičan rad u mesnoj zajednici broj 1, za novinarski i uređivački rad u lokalnom listu „Panorama – Kerkep”, za istraživački rad o zavičajnoj istoriji, kao i za višedecenijsku umetničku delatnost. Nagrada „Pro Urbe” dodeljena je i seniorskom timu sportsko-ribolovnog društva iz Mola, čiji su članovi Damir Spasić, Robert Nađ, Atila Hanak, Robert Kiškarolj, Žolt Palfi i Ištvan Mešter osvojili titulu prvaka države 2023. godine u Super ligi Srbije. Nagradu je preuzeo Žolt Palfi. Pored toga, nagradu „Pro Urbe” dobila je ekipa U12 Ženskog rukometnog kluba „Halas Jožef” iz Ade, koja je prošle godine osvojila nacionalno prvenstvo Srbije, Superligu Vojvodine i Vojvođansku ligu. Nagradu je primila trenerkinja Agneš Kiralj.

Kao priznanje za kreativnu stvaralaštvo mladih, dve mlade osobe su ove godine dobile nagradu „Iuventus Pro Urbe” od opštine Ada: Ana Kurunci iz Mola i Botond Uler iz Ade. Ana Kurunci, učenica Osnovne škole „Novak Radonić” u Molu i Muzičke škole „Bela Bartok” u Adi, dobila je priznanje za odlične rezultate tokom pohađanja škole, kao i za prvu i drugu nagradu koje je osvojila na takmičenjima violine. Botond Uler, učenik 4. razreda na smeru računarska elektrotehnika Tehničke škole u Adi, priznanje je zaslužio postižući izuzetne rezultate na raznim međunarodnim takmičenjima, uključujući i prvo mesto postignuto na 20. Međunarodnom kompleksnom takmičenju u elektrotehnici-elektronici. Osim plakete, dobitnici nagrade „Iuventus Pro Urbe” dobili su i novčanu nagradu.

Povodom dana opštine Ada, gradonačelnik Zoltan Bilicki uručio je zahvalnice dvojici pojedinaca i za tri udruženja, koji su svojim aktivnostima u proteklom periodu dala primer zajednici. Kulturno društvo „Aranjkapu” iz Ade dobilo je priznanje povodom 25 godina svoga postojanja, kao i za rad zavičajne kuće u Adi, za negovanje mađarske narodne tradicije i za uspešan i uporan rad. Zahvalnicu su primile predsednica udruženja Eva Šoti i članica predsedništva Ester Varnju Fodor. Opštinski list „Kerkep-Panorama” dobio je nagradu povodom svoje 25. godišnjice, kao i za opširno javno informisanje stanovništva.

Jožef Molnar, predsednik upravnog odbora, primio je zahvalnicu u ime ovog lista. Udruženje ljubitelja Tise „Sidro” dobila je zahvalnicu gradonačelnika povodom 45 godina svoga postojanja, kao i za obezbeđenje kvalitetnih uslova za sport i rekreaciju građana. Priznanje je primio Atila Volford, sekretar ovog udruženja. Glumac Bence Salai, poreklom iz Ade, dobitnik nagrade za najboljeg mladog glumca na Sterijinom pozorju u Novom Sadu za ulogu u predstavi „Bilo jednom u Novom Sadu”, je isto dobio zahvalnicu od gradonačelnika. Njegov otac Arpad Salai je primio nagradu.

I na kraju, Zoltan Petrič, bivši umetnički direktor u Adi, koji je podigao aktivnost mažoret plesa na visok nivo u opštini Ada, gde se zahvaljujući tome ova grana umetnosti neguje već dvadeset godina, posthumno je dobio zahvalnicu od gradonačelnika. Priznanje je primio sin preminulog, Akoš Petrič.

 

Nyitókép: Dobitnici nagrade sa čelnicima opštine (Foto: snimak Arpada Gergelja)