2024. július 26., péntek

Nastaviti studiranje sa samopouzdanjem

Ove godine ima više učesnika – Na dopunski kurs srpskog jezika nacionalnog saveta prijavilo se njih sto šesnaest

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je ove godine organizovao i intenzivni dopuski kurs srpskog jezika, čija je osnovna svrha da pomogne učenicima da se lakše uklope tokom daljeg školovanja na srpskom jeziku. Program je prvenstveno namenjen učenicima treće godine srednjih škola, ali mogu učestvovati i odrasli koji su se vratili iz Mađarske radi zaposlenja.

Nacionalni savet organizuje ovu obuku od leta 2012. godine u okviru kompleksnog programa stipendiranja visokoškolskog obrazovanja. Ovogodišnja obuka je počela juče i odvijaće se na sedam lokacija: u Senti, Subotici, Kanjiži, Adi, Bečeju, Bačkoj Topoli i Temerinu. Svečano otvaranje održano je u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Subotici, a prisutne je pozdravio Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta:

– Veliko nam je zadovoljstvo što se za ovogodišnju obuku prijavilo trideset odsto više ljudi nego lane, 116 sa celog područja Vojvodine. Ovo je važan program i nadamo se da će studenti sa više samopouzdanja nastaviti studije u zemlji, a zatim se zaposliti. Stoga ovu obuku preporučujemo prvenstveno onima koji žele da nastave studije ovde. Ovo je veoma važno za očuvanje naše zajednice. Važno je da imamo mađarske lekare, advokate, nastavnike, biologe, apotekare. A ako neko želi da nastavi školovanje, važno mu je da zna državni jezik. Time želimo da pomognemo našim učenicima da budu još uspešniji i da lakše savladavaju prepreke u životu. Sada smo uglavnom očekivali one koji su završili treću godinu, a na jesen ćemo ponovo održati obuku za studente koji su završili četvrtu godinu i idu na fakultet. Imamo i mentorski program za studente koji su na drugoj, trećoj ili četvrtoj godini i pomažu studentima prve godine. Prema našem iskustvu, oni koji su započeli svoj univerzitetski život i u početku nije im išao srpski, savladali su jezik u potpunosti za otprilike pola godine, a nakon toga više nije bilo problema, naglasio je Arpad Fremond.

Nacionalni savet obezbeđuje udžbenike za ovu obuku, pokriva troškove vezane za organizaciju, kao i smeštaj i ishranu za vreme trajanja kampa. Na kraju, studenti polažu završni ispit, uz koji dobijaju sertifikat. Kurs obuhvata 80 časova tokom 3 nedelje, treću nedelju u vidu kampa u Studentskom domu "Evropa" u Novom Sadu. Tada se polaznici useljavaju u studentski dom, gde dobijaju pun pansion.

– Deo kursa je i to, da oni koji razmišljaju da studiraju u zemlji upoznaju Novi Sad i Studentski dom "Evropa". To je i ono što želimo da postignemo i podstaknemo mlade da ostanu u zemlji i nastave školovanje, ali da bi bili uspešni potrebno je i znanje državnog jezika na odgovarajućem nivou, dodao je Arpad Fremond.

Program se realizuje uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kabineta premijera Mađarske, u saradnji sa Fondom "Bethlen Gabor" i uz suorganizaciju Obrazovno-kulturne ustanove "Cnesa" iz Kanjiže:

– Svi osećamo nedostatak onoga o čemu se ovde govori. Njegov značaj mogu razumeti posebno oni koji su u prošlosti bili direktno pogođeni njime, na fakultetu su se suočili sa problemom da se teško nose sa naglom promenom jezika, kada su morali da govore srpski umesto mađarskog. Tada nije postojao takav program. Na sreću, sada postoji, i mi smo se rado priključili njemu. Višedecenijskim iskustvom u obrazovanju odraslih želimo da pomognemo rad nastavnika i učenika, čuli smo od Karolja Šarnjaija, direktora ustanove "Cnesa".

– Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da sarađujemo sa "Cnesom", kao i što Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske i ove godine podržava ovaj program, pošto nacionalni savet ima kompleksan program stipendiranja, a praktično je i ovo deo osnaživanja obrazovanja. Ove godine se povećao broj prijavljenih na ovu obuku, nadamo se da će svake godine biti sve više zainteresovanih, i da ćemo moći uspešno da nastavimo ovaj program, naveo je Arpad Fremond.

Nyitókép: Arpad Fremond i Karolj Šarnjai na otvaranju kursa (fotografija Melinde Lukač)