2024. augusztus 19., hétfő

Naznačeni put nas obavezuje

Održana je centralna proslava dana Svetog Ištvana u organizaciji SVM-a

Našem novinskom članku pripada i FOTO-GALERIJA.

„Ebből tudhatod már, mi a magyar dolga, hogy az erős előtt meg ne hunyászkodna” (Iz ovoga se već zna šta je činiti Mađaru, da ne bi pokleknuo pred jakima) – ovi redovi pesme Mihalja Babiča pod naslovom „Áldás a magyarra” (Blagoslov za Mađara), pozivajući na zaštitu nacionalne nezavisnosti i naglašavajući neraskidivo jedinstvo mađarske nacije, dali su inspiraciju za uvodnu reč ovogodišnje, 28-e po redu centralne proslave dana Svetog Ištvana u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara. U skladu sa tradicijom, u Subotici i na Paliću su dočekali posetioce povodom dana Svetog Ištvana, osnivača države. Pečujski biskup Laslo Felfeldi je služio svečanu misu u katedrali „Svete Tereze”. Na Velikoj terasi na Paliću u ranim večernjim satima počeo je koncert za doček gostiju u izvedbi Duvačkog orkestra Subotice, nakon čega je upriličen ekumenski blagoslov hleba, a potom je usledio govor dr Balaža Hanka, ministra kulture i inovacija Mađarske, kao i dr Balinta Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara.

Opstanak jedne nacije zavisi i od državnika, od lidera koji su spremni da oblikuju zajednicu, kao i od naših porodica, naglasio je Balaž Hanko u uvodu svog govora za ovu priliku. Nastavljajući na osnovu ove ideje, on je istakao da opstanak jednog naroda zavisi od zajedničkog očuvanja jezika i kulture, kao i od obezbeđivanja kvalitetnog prosperiteta u domovini.

Balaž Hanko je smatrao važnim da kaže da je prošlog maja još uvek imao priliku da se sretne sa Ištvanom Pastorom i da vodi razgovore koji su od tada oblikovali njegove postupke. „Ovde se zahvaljujem za to i obećavam, uradiću ono na šta nas je pozvao, uradićemo ono na šta nas je pozvao. Savez vojvođanskih Mađara je takođe učinio ono na šta je pozvan, čak i kroz međugeneracijske opomene. Postigao je izvanredan rezultat u dramatično teškoj situaciji", rekao je Balaž Hanko.

– Proslava našeg kralja Svetog Ištvana i osnivanja naše države daje nam priliku da sa veće distance sagledamo značaj naših odluka i postupaka. Kao što njegova dela do danas utiču na Mađare, tako i vaši napori utiču na sadašnjost i budućnost našeg naroda, podelio je svoje misli Balaž Hanko sa okupljenima na ovoj proslavi.

(fotografija Andraša Otoša)

(fotografija Andraša Otoša)

Osvrćući se na izazove sadašnjosti, govorio je o satiranju suvereniteta od strane velikih sila. „Mi, kao Mađari, sve češće doživljavamo da bi nas naši evropski prijatelji, koji su veći i jači od nas, hteli da regulišu, oni već imaju spreman plan gde treba da bude naše mesto u ovoj zajednici koja se transformiše. Međutim, danas, proslava hiljadugodišnje državnosti, podseća nas da mi, Mađari, možemo da odlučimo koje vrednosti ćemo držati za naše, baš kao što smo odlučili u vreme Svetog Ištvana", naveo je Balaž Hanko. Dodao je da mađarskoj naciji nisu potrebna uputstva, jer ona zna odakle je došla i gde mu je mesto u svetu. Prema njegovim rečima, izazov ni danas nije manji nego što je to bio u proteklim burnim vekovima, a odgovor je isti kao što je bio: postojano očuvanje i hrabro stvaranje vrednosti. On je uverio prisutne da mađarska vlada vodi računa i podržava funkcionisanje mađarskih zajednica van granica matice, cilj koji je iskazan u Vojvodini je zaustavljanje emigracije i zadržavanje mađarske radne snage, kao i doprinos obrazovanju podmlatka naučnog i kulturnog života.

(fotografija Andraša Otoša)

(fotografija Andraša Otoša)

Nakon toga, Balint Pastor je održao prigodni govor, prisećajući se Ištvana Pastora, koji je preminuo 30. oktobra prošle godine. Istakao je da je pre godinu dana Ištvan Pastor, sakupivši svu svoju snagu, stajao na istom ovom mestu, javnost je tada bila prvi put suočena sa njegovim stanjem, ali nije mario što se pojavio oslabljen bolešću, bilo mu je važnije da bude zajedno sa svojom zajednicom na najvećem prazniku Mađara, da sumira proteklu godinu i iznese svoje ohrabrujuće misli o budućnosti. „Pokazao nam je cilj i pravac, postavio nas je na put, na kojem moramo da ostanemo i da se još brže krećemo".

– Danas prvi put stojim ovde na dan Svetog Ištvana, ali smo od 30. oktobra već savladali toliko prepreka. Mučni meseci su iza nas, ali smo ostali na nogama jer smo znali šta Mađar mora činiti: da se ne klanjamo jakima. Naša je dužnost da nastavimo sa radom Ištvana Pastora, jer se radi o nama, o našem opstanku i dostojnom razvoju. Ostavio nam je političko nasleđe, koji moramo istrajno i pošteno nastaviti sa mudrim odlukama, ponekad sa naporima koji iskušavaju čoveka. U ovome nema kompromis za mene. Pod njegovim vođstvom očuvali smo zajednicu i postigli ono što većina evropskih zemalja još uvek nije postigla: istorijsko pomirenje dva naroda koji su godinama živeli u neprijateljskoj atmosferi, rekao je Balint Pastor.

U nastavku izlaganja predsednik SVM-a sumirao je godinu koja je prošla od proslave Svetog Ištvana 2023. godine. On je podsetio da su dva dana posle smrti Ištvana Pastora u Srbiji raspisani republički i pokrajinski parlamentarni izbori, na kojima smo morali da se dokažemo, jer su efikasno zastupanje interesa i prisustvo u odlučivanju, odnosno opstanak zajednice, bili ulog. Stranka je krenula sa nezavisnom listom na oba izborna nivoa i ostala na nogama, kao i ove godine, na lokalnim izborima, za šta duguje zahvalnost zajednici, naglasio je on. On je istakao da je SVM stekao pravo i privilegiju da se ponizno i istrajno bori za sve članove zajednice i za domovinu. U budućnosti, osnovni cilj će takođe ostati podrška ostanku zajednice u domovini, te stvaranje uslova koji će domovinu ponovo učiniti privlačnom za one koji su ranije emigrirali, kao i dalje jačanje mađarsko-srpskih odnosa, a pored toga i održavanje mađarskih institucija i podrška razvojnim idejama mađarskih opština. Zajednica može da računa na SVM, kako sada tako i u budućnosti, naglasio je on.

Posle prigodnih govora, Balaž Hanko i Balint Pastor su prelomili novi hleb. Praznični program završen je javnom proslavom, za dobru atmosferu pobrinula se muzička grupa Mosaic Party Band.

Nyitókép: (fotografija Andraša Otoša)