2024. április 30., kedd

Az önazonosság megőrzésének érdekében

A nemzeti tanácsokkal folytatott egyeztetések utolsó fordulójába kezdett a képviselőház illetékes tanácsa

Az egyiptomi, cseh, német, görög és macedón nemzeti tanácsok képviselőivel folytat a héten egyeztetéseket a Tartományi Képviselőház Nemzeti Közösségek Tanácsa. Egeresi Sándor, a tanács elnöke a tegnapi megbeszélések előtt adott nyilatkozatában ismertette, hogy a nemzeti tanácsok tisztségviselőivel folytatott egyeztetések utolsó köréről van szó, a képviselőház testülete minden vajdasági nemzetiségi közösség képviselőjét fogadta.

– A cél egy reális elemzés elkészítése az itt élő közösségek helyzetéről. Mind a tizenhárom közösség tagjaival találkozunk. Még ebben a hónapban elkészül majd a szóban forgó jelentés, s terveim szerint december 10-e körül hívom majd össze a Nemzeti Közösségek Tanácsának az ülését. Bízom benne, hogy a tanács jóváhagyja a dokumentumot, s azt továbbíthatjuk a tartományi kormánynak, illetve a képviselőháznak. Reményeim szerint még az idén megvitathatja a parlament is – ismertette a terveket Egeresi.

Mint mondta, azokra a globális problémákra próbálják felhívni a figyelmet, amelyek minden nemzeti közösség életét befolyásolják. Foglalkoznak azonban azokkal a specifikus kérdésekkel is, melyek egy-egy nemzeti közösség mindennapjait jellemzik.

– Elvárjuk majd a tartományi kormánytól, hogy a jelentésben meghatározott gondok megoldásán dolgozva intézkedéseket foganatosítson. Ha például az állami szervek munkájával kapcsolatos egy probléma, akkor követelje az állami szervektől annak rendezését, ha pedig a tartományra vonatkozik, akkor maga dolgozzon annak megoldásán. Célunk a közösségek önazonosságának megőrzése érdekében minél hatékonyabban feloldani a gátakat – fogalmazott Egeresi.

Néhány példát említve közölte, hogy az oktatás területén a tankönyvhiány általános problémának számít, az iskoláztatás kérdése hasonló gond. Az eddig folytatott beszélgetések mindegyikén felmerült annak kérdése is: hogyan fogják majd módosítani a nemzeti tanácsokról szóló törvényt – számolt be a tanács vezetője.