2024. május 5., vasárnap

Darko Šarić feladta magát

Az 5,7 tonna kokain csempészésével és 25 millió euró tisztára mosásával vádolt férfi nemzetközi együttműködésnek köszönhetően került Szerbiába

A 2009 vége óta szökésben lévő és azóta körözött Darko Šarić drogbárót kedden Szerbiába szállították, miután önként és feltételek nélkül feladta magát a szerbiai hatóságoknak. A Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) munkatársai kedden kora reggel Podgoricában vették át Šarićot a montenegrói hatóságoktól. Podgoricába egy latin-amerikai ország légi utasszállító társaságának a repülőgépével érkezett, bár ezt egyedül Duško Marković, Montenegró igazságügyi minisztere, valamint maga Šarić erősítette meg, aki védőügyvédjének elmondása szerint keddi kihallgatása során azt mondta, hogy az utóbbi években Dél-Afrikában és Latin-Amerikában bujkált. Miután az ügyészség kihallgatta, a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Bíróság illetékes bírói tanácsa hatvan napig terjedő előzetes letartóztatást rendelt el a vádlott számára.  

Mint az a kormány épületében megtartott sajtótájékoztatón kiderült, az Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes vezette biztonsági szolgálatok koordinációs testülete tavaly június 13-án alapította meg a Šarić tartózkodási helyének felderítésével, illetve a vádlott letartóztatásával megbízott munkacsoportot, amely a BIA kereteiben működött. A munkacsoportban dolgozó tíz személy munkáját Aleksandar Đorđević, a BIA igazgatója felügyelte.

A BIA szóban forgó munkatársain kívül a nyomozásban több mint száz személy vett részt, közölte Nikola Selaković igazságügyi miniszter, majd köszönetet mondott Montenegró Belügyminisztériumának, igazságügyi minisztériumának és biztonsági szolgálatának, valamint Szlovénia, Olaszország, az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, Belgium, Svájc és Ausztria titkosszolgálatainak, amiért segítették a szerbiai hatóságok munkáját, és hozzájárultak ahhoz, hogy Šarić végül a hatóságok kezére került. Selaković szerint fontos lenne kideríteni, hogy ki segítette az elmúlt négy évben Šarićot.

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes a kormány keddi nyilvános ülésén elmondta, hogy a BIA munkacsoportja a legkorszerűbb módszerekkel nyomozott Šarić után. A nyomozás során Šarić családját és bűnbandájának tagjait 270 napon át követték, ugyanennyi napon át videokamerákkal figyelték meg a körözött személlyel kapcsolatba hozható épületeket, objektumokat, tizenöt, Šarićtyal összefüggésbe hozható személy telefonos és internetes kommunikációját kísérték figyelemmel, bel- és kültéri lehallgatásokat hajtottak végre, valamint több objektumot is átkutattak, részletezte Vučić, majd elmondta, hogy 15 ország titkosszolgálata és 20 külföldi terepi ügynök segítette a nyomozást.

– Miután kiderítettük, hogy hol, merre mozgott, illetve tartózkodott az utóbbi időben Šarić négy latin-amerikai országban, arról kezdtünk el tárgyalni, hogy hogyan kellene letartóztatni. Miután Šarić számára is világossá vált, hogy nyomára bukkantunk, úgy döntött, hogy feladja magát. Védőügyvédje február 24-én vette fel a kapcsolatot a szerb kormánnyal, és közölte, hogy védence hajlandó feltételek nélkül feladni magát. Az ajánlatot elfogadtuk, mivel nem szerettük volna, hogy a kiadatási eljárás miatt elhúzódjon az ügy, de a letartóztatási akcióval járó esetleges vérontást is igyekeztünk elkerülni. Egy feltétele volt Šarićnak, azt kérte, hogy mielőtt Szerbiába szállítanánk, találkozhasson édesanyjával, feleségével és két gyermekével. Kérését teljesítettük, így miután kedden egy harmadik ország repülőgépével megérkezett a podgoricai reptérre, a tranzitzónában fél órán át beszélgetett családjával. Ezután az illetékes szerbiai hatóságok átvették és elővezették Šarićot – összegezte Vučić.

Ivica Dačić kormányfő, belügyminiszter szintén elégedettségének adott hangot a letartóztatás miatt, mint mondta: ismét bizonyítást nyert, hogy a szerb kormány elszántan küzd a szervezett bűnözés és a korrupció ellen.

Miljko Radisavljević szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész arról beszélt, hogy Šarićot összesen tizenhárom vádiratban terhelik, egyebek mellett 5,7 tonna kokain csempészésével és több mint 25 millió euró Szerbiában történő tisztára mosásával. Radisavljević örömét fejezte ki, hogy az ezekkel a súlyos bűncselekmények elkövetésével terhelt személy végre Szerbiába került és az igazságügyi szervek előtt felelhet. A Šarić és bűnbandája ellen folytatott büntetőeljárásban a következő tárgyalást jövő hétfőre, március 24-re tűzték ki, egyelőre nem tudni, hogy a feltételezések szerinti drogbáró ezen már megjelenik, vagy esetleg a tárgyalás elnapolását kéri, hogy felkészülhessen a védelemre, magyarázta Radisavljević.

– A nyomozás során kiderült, hogy míg szökésben volt, Šarić négy dél-amerikai országban is bujkált. Azt, hogy végül hol adta fel magát, biztonsági okokból kifolyólag nem mondhatjuk el. Jelenleg még 15, kokain csempészésével vádolt személyt és 3, pénzmosással terhelt személyt körözünk. Ha elárulnánk, hogy pontosan hogyan és hol bukkantunk rá Darko Šarićra, akkor nem biztos, hogy a szóban forgó 18 személyt sikerülne elfognunk. Mindenféleképpen szeretnénk választ kapni arra, hogy Šarić hogyan és kinek a segítségével szökött meg 2009 végén Szerbiából, és ki segítette bujkálását az utóbbi években – nyilatkozta Radisavljević.

JÓL SZERVEZETT RENDSZER

A negyvennégy éves, pljevljai születésű Darko Šarićról 2009 októberében hallhattunk először, akkor, amikor az uruguayi rendőrség lefoglalt 2,8 tonna kokaint egy brit zászló alatt hajózó jachton Montevideo közelében. A szóban forgó szállítmánynak Šarić szervezésében állítólag Európába kellett volna megérkeznie. A szállítmányt a BIA, az USA Kábítószer-ellenes Hivatalának (DEA) és az uruguayi rendőrség közös, a Balkáni harcos fedőnevet viselő akciója során foglalták le.

Ezt követően más dél-amerikai országokban, valamint Olaszországban is foglaltak le kokaint, amely csempészésével a Šarić-klánt terhelik a hatóságok. A szerbiai és a külföldi hatóságok szerint Šarić bandájának több mint száz tagja volt. Legtöbbjük a volt Jugoszlávia tagállamainak, Olaszországnak, egyes nyugat-európai, valamint dél-amerikai országoknak az állampolgárai. A drogot – általában kokaint – Dél-Amerikából Dél-Afrikába, innen pedig általában Olaszországba szállították. Az olasz hatóságok szerint Šarić bűnbandája valamikor havonta legalább egy tonna, különösen tiszta kokaint szállított a szóban forgó országba. Központjuk Milánó volt, innen szállították a drogot Olaszország többi részébe, valamint más európai országokba. A bandára soha nem voltak jellemzőek a fegyveres leszámolások. A kábítószert különösen olcsón árulták, ezzel, valamint meglepően jól szervezett értékesítési hálózatukkal érvényesültek a piacon.

Korábban Šarić Pljevlján egy modern diszkóklub tulajdonosa volt, valamint üzemagyagtöltő állomásai és más üzleti érdekeltségei is voltak. Szerbia és ezen belül Vajdaság több városában is földekkel és ingatlanokkal rendelkezik, azaz rendelkezett, mert 2010-ben, valamint azután vagyonának jelentős részét elkobozták. Újvidéken egyebek mellett a Sečuan kínai éttermet, a Lipa és a Dunavska Oaza éttermeket, valamint a Venac falatozót kobozták el tőle, Belgrádban hat lakást, Zlatiboron pedig egy üdülőt. Feleségének, édesanyjának, fivérének, nővérének, unokahúgának és unokaöccsének a nevén szintén több ingatlan volt, ezeket úgyszintén elkobozták.

A szabadkai Patria Hotelt és a palicsi Prezident Hotelt, valamint a szabadkai Bécsi Éttermet szintén elkobozta az állam, bár ezek nem közvetlenül Šarić nevén voltak, hanem a budvai Blažo Dedić tulajdonában álló Maestraltours vállalatnak a tulajdonát képezték. A Maestraltours Kft.-be 2009-ben lépett be társként a Mat company pljevljai bejegyzésű vállalat, amely ha kerülőutakon is, de összefüggésbe hozható Šarićtyal. A vállalatot Darko Šarić alapította, fivére, Duško, pedig az egyik társalapító volt. Két nappal a Balkáni harcos fedőnevű akciót megelőzően Darko kilépett a vállalatból. Egyébként Duško a Mat companyben elkövetett visszaélések miatt éppen börtönbüntetését tölti Bijelo Poljéban.

A Šarić-ügyben 39 személy ellen emeltek vádat Szerbiában, közülük azonban csak tizenegyen fognak Darko Šarić mellett a vádlottak padján ülni, tizenhatan ugyanis továbbra is szökésben vannak, kilencen már bűnösnek vallották magukat, hárman pedig elnyerték a védett tanú státuszát.

SZÁRNYÁT SZEGNI DAČIĆNAK

Miloš Vasić, a Vreme hetilap újságírója lapunknak nyilatkozva elismerte, hogy a Šarić-ügy valóban fontos, de közel sem annyira, mint azt a szerb kormány és a hatóságok megpróbálják elhitetni. A Šarić-üggyel Szerbiában már hosszú hónapok óta visszaélnek, méghozzá politikai pontszerzés céljából, értékelte Vasić.

– A Šarić-ügyet egyebek mellett arra használták fel, hogy valamelyest szárnyát szegjék Dačićnak. Ez az elővezetést követő sajtótájékoztatón is egyértelművé vált, hiszen ezen Dačić, azaz az általa vezetett belügyminisztérium képviselője csupán másodrangú szereplőként volt jelen. Egyébként nem hiszek abban, hogy bárki is feladja magát feltételek nélkül. Azt már tudjuk, hogy Šarić azt kérte, Podgoricában találkozhasson családjával, és ez is kikötés, még ha lényegtelennek tűnik is. Azt, hogy ezenfelül kért-e bármit is, feltehetőleg soha nem tudjuk meg – magyarázta Vasić.

Hogy február 24-e óta – amikor megkezdődtek a tárgyalások a szerb kormány és Šarić ügyvédje között – miért éppen két nappal a rendkívüli választások után tartóztatták le a drogbárót, Vasić megjegyezte: megtörténhet, hogy ez valóban véletlen, sokkal elképzelhetőbbnek tartja azonban, hogy a letartóztatás időzített volt. Megtörténhet, hogy Vučić úgy gondolta, túlságosan feltűnő lenne, és túlságosan sok lenne a jóból, ha nem sokkal a választások előtt vezetik elő Šarićot, fejtegette Vasić, majd megerősítette, hogy a vádlott nem nyerheti el a védett tanú státuszát, hiszen ő áll a bűnbanda élén, amely ellen eljárás folyik.

– Kevesen beszélnek arról, hogy itt kábítószer-csempészetről és -kereskedelemről, valamint pénzmosásról van szó. Ezek a bűncselekmények nem vonnak maguk után különösen hosszú ideig tartó börtönbüntetést. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Šarić hullák nélkül üzletelt, gyilkosságok nem köthetőek nevéhez. Ezért jogosnak tartom védőügyvédje optimizmusát, hogy Šarić sikeresen fog védekezni. Ki tudja, hogy végül kire hárítja majd a felelősséget, kiről fog mesélni bizonyos dolgokat, ez pedig jócskán befolyásolhatja a bíróság ítéletet és a büntetés mértékét – fogalmazott Vasić.

Azzal kapcsolatban, hogy sokan vannak-e azok, akik jogosan félnek attól, hogy Šarić vallomása miatt terhelhetőek lesznek, az újságíró megállapította: ilyenek biztosan nem kevesen vannak. Főleg azoknak kell idegeskedniük, akik részt vettek a pénzmosásban. Minden valamirevaló bűnöző legnagyobb vágya az, hogy a bűncselekmények elkövetésével szerzett pénzüket törvényes utakra tereljék, és végül becsületes adófizető polgárként élhessék mindennapjaikat, emelte ki Vasić. Ezekben a folyamatokban nagyon sok a szereplő és egyesek közülük azt sem tudják, hogy miben vesznek részt, mondta. Az újságíró nem kívánt senkit megnevezni azok közül a politikusok közül, akiknek szintén félnivalójuk van Šarić vallomása miatt, azt azonban megjegyezte: tekintettel arra, hogy Szerbiában a bűnözők különösen szilárd szimbiózisban élnek a politikummal, biztosan sokak neve elhangzik majd a vádaskodások során.  

Šarićot jelentős rendőri kíséret mellett szálíltótták a reptérről a fogdába, majd onnan a Különleges Bíróságra: