2024. május 5., vasárnap

A FIBA vb-kizárással fenyegette Szerbiát!

Darko Jovičić, a szerbiai kosárlabdaklubokat tömörítő szervezet elnöke pénteken közölte, hogy a következő fordulótól a szerbiai Szuperliga mérkőzésein már a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) szabályai lesznek majd érvényesek. Jelenleg a szerbiai Szuperligában, az Euroligában, az Eurókupákban és az Adriai Ligában is az Európai Profi Kosárlabdaligákat tömörítő szervezet (ULEB) szabályai vannak érvényben, amit a FIBA nem hajlandó elfogadni, s a szerbiai hírportálok értesülései szerint figyelmeztette a Szerbiai Kosárlabda-szövetséget (KSS), hogy mielőbb térjenek át a FIBA szabályaira. Azt, hogy a figyelmeztetés nagyon komoly, Dejan Tomašević, a KSS egyik alelnöke is megerősítette:

„A figyelmeztetést, amelyben az áll, hogy mivel az ország a FIBA tagja, ennek a szervezetnek a szabályai szerint kell játszanunk a mérkőzéseket az országos bajnokságban, továbbítottuk a ligafelelősöknek” - mondta Tomašević, aki hozzátette, ha a szuperligás mérkőzéseken továbbra is az ULEB szabályai lennének érvényesek, akkor nagyon komoly büntetés várna a szerb szövetségre, s ezek között a spanyolországi világbajnokságról való kizárást is megemlítette.

Az egykori kiváló játékos a héten megtartott ljubljanai megbeszélésen is megemlítette, hogy a szabályokat mielőbb össze kell hangolni, mivel a jelenlegi helyzet nem a kosárlabda javát szolgálja.

„Véleményem szerint megengedhetetlen, hogy több szabály is létezik, s bízok benne, hogy ez a jövőben már nem így lesz. A FIBA rendet akar, s én ezt támogatom. A FIBA és az ULEB vezetőőinek meg kell találniuk a közös nevezőt, mivel az, hogy a sportra több központból is hatással vannak, nem vezet sehová”.

A FIBA és az ULEB szabályai apróságokban térnek el, mint például a technikai szabálytalanság büntetése, az időkérések száma és időtartalma, a sportszerűtlenségi szabálytalanságokra vonatkozó kritériumok...